Ця техніка б'є так точно, аж до кабінетів будівель. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Давно відомо, що російські окупанти та їхні поплічники найбільш цинічні провокації приурочують до державних свят України. Сепаратистська пропаганда нав'язала мешканцям "ДНР/ЛНР" міф про те, що саме в ці дні ЗСУ як "подарунок гордому народу Донбасу" влаштовує масовані обстріли мирних мешканців та житлових кварталів.

З гармати по горобцях

Ось і цього тижня в День державного прапора, який відзначається в Україні 23 серпня, по всіх російських та донецьких ЗМІ прокотилася хвиля повідомлень про те, що Україна завдала по центру Донецька артилерійського удару, що жахає за своїми наслідками. Звісно, ​​зі зброї, яку саме для цього надіслав Україні "колективний Захід".

"По жилым кварталам вдоль проспекта Ильича применяется артиллерия НАТО", "Центр Донецка переживает артиллерийский налет"; "Обстрел жилых кварталов ведется из артиллерии калибра 155 мм. Этими артсистемами киевский режим снабжают западные союзники"; "Удар пришелся и по самому месту, где жители набирают воду. Люди, рискуя жизнью, забирают наполненные бутылки и бегут в укрытие"; "Донецкие каналы сообщают о прилете в район отеля "Централь". Это самый центр столицы ДНР. "В последнее время в гостинице часто останавливаются гости из России. В том числе, волонтеры, прибывшие с гуманитарной помощью, и российские журналисты", - перебиваючи один одного, повідомляли численні "воєнкори". Місцеві чиновники на камеру показували якісь уламки і, не чекаючи якихось експертиз, заявляли, що "нацисти застосували нацисти гаубиці М777 та РСЗВ HIMARS". Очевидці з виглядом ще більших фахівців підтверджували ці голослівні звинувачення: "Это был именно прилет, у меня есть опыт. Из "трех семерок" обстреляли мой дом".

На жаль, 23 серпня Донецьку, до приходу "російського світу" сучасному українському місту, неабияк дісталося. Було пошкоджено захоплені російськими окупантами бізнес-центр Пушкінський (нині там облаштував свою резиденцію ватажок "ДНР" Денис Пушилін), будівля обласного главку МВС України, будинок побуту "Кальміус" та інші об'єкти інфраструктури. На жаль, не обійшлося без убитих та поранених городян.

От тільки, якщо подивитися на фото та відео наслідків обстрілу центру Донецька, виникає відчуття, що обласний центр розстрілювали вельми прицільно. Так щоб не допустити серйозних руйнувань, але створити потрібну пропагандистським ЗМІ картинку. 

Трохи пошкодило фасади деяких будівель та припарковані поряд з ними приватні машини, було вибито багато вікон та зруйновано декоративні конструкції. "В Ворошиловском районе ужасающие разрушения - пострадали жилые дома… Сейчас жители уже убирают разбившиеся стекла", - описав один з репортерів ці "жахливі руйнування". Тим часом, фото та відео оператори старанно обирали такі ракурси, щоб у кадр потрапило якнайбільше уламків битого скла, пластику та бетонної крихти.

Однозначно місто серйозно постраждало. Але цілком очевидно, що все це не було результатом застосування потужних гаубиць і РСЗО HIMARS. Весь кошмар, що творився в центрі Донецька, більше нагадував роботу мінометів, які ніяк не могли б добити від лінії фронту до "адміністрації голови ДНР".

Мету цієї провокації проти України чесно озвучив ватажок "ДНР" Денис Пушилін. "Это очередная грань, которую переступил преступный украинский режим…Он использует террористические методы и взрывает людей… По сути, Запад сейчас причастен к целенаправленному, конкретному уничтожению гражданских массивов в городе Донецке. В целом, я считаю, что преступный украинский режим должен понести заслуженное" наказание", - із пафосом Катона, який закликає зруйнувати Карфаген, заявив журналістам зрадник батьківщини.

Загалом минулий тиждень видався багатим на повідомлення про те, як хвалена НАТОвська артилерія дряпає асфальт і розбиває вікна. "В Ворошиловском районе в результате обстрела украинскими карателями на открытой территории обнаружено три воронки, а также тлеющее дерево. Прямым попаданием снаряда разрушена кровля здания 8-го корпуса ДонНТУ, осколками посечен фасад гостиницы Park-Inn и три гражданских автомобиля, повреждено остекление ресторана и многоквартирного жилого дома", - передрукували усі місцеві ЗМІ коментар голови окупаційної адміністрації Донецька Олексія Кулемзіна. Звичайно, вогонь "з гармати по горобцях" вівся "из артиллерии калибром 155 мм".

Ще "жахливіша", за версією проросійської пропаганди, історія сталася на одному з найбільших спортивних об'єктів Донецька. "ВСУ снова обстреляли центр Донецка. В этот раз снаряд украинских боевиков приземлился на футбольное поле РСК "Олимпийский", в земле образовалась большая воронка", - йшлося у повідомленні на всіх інформаційних майданчиках окупованого Донбасу.

Так, на думку пропагандистів "ДНР", виглядає удар "по мирних жителях" 155-міліметровим снарядом.

Ось тільки не треба думати, що російські та сепаратистські пропагандисти не знають реальних можливостей зброї, яку західні партнери поставили Україні. "HIMARS… требует особого внимания, потому что она бьет очень точно… Эта техника бьет настолько точно, вплоть до кабинетов зданий, в которых они хотят нанести ущерб", - визнали місцеві журналісти, що даремно звинувачували новітні ракетні системи залпового вогню в тому, що вони найчастіше влучають по клумбах та тротуари.

Виявилось, що вони знають і про бойовий потенціал західної зброї. У п'ятницю весь сепаратистський сегмент соціальних мереж обговорював попадання українських снарядів у будівлю готелю "Донбас" у Кадіївці (Стаханові), де розміщувався штаб ПВК "Вагнер". "10 ракет "Хаймерс". Гостиница - в хлам. А вместе с ней - куча военных, привыкших "воевать с комфортом, вискариком и девками", - зазначив з цього приводу російський диверсант Ігор Гіркін на прізвисько "Стрілків". Офіційна пропаганда після мовчання, яке розтяглося на півтора доби, заявила, що насправді під обстріл потрапив... госпіталь для переселенців. "ВСУ нанесли удар по временному госпиталю в городе Стаханов", - написали місцеві журналісти Знайшли навіть "розмовляючу голову" медичного працівника, який розповів, як "удары по нашему зданию были нанесены несколько раз. Началась ужасная паника, но мы, медики, быстро сориентировались. Начали выводить раненных на улицу, потому что в подвале уже упали стены". Показово, що до знищення готелю "Донбас" жодної інформації про те, що там перебувають на лікуванні переселенці, не було. А ось про те, що там оселилися російські військові, згадувалося багато разів.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті