«Якщо ми візьмемо одне місто, можна буде говорити про мирну угоду». Російські ЗМІ про Україну

Російські ЗМІ у перші новорічні дні не оригінальні: роблять прогнози та вибудовують припущення, що відбуватиметься в Україні. Опитані газетою «Известия» деякі «експерти» заспокоюють: «першу декаду січня на фронтах буде відносне затишшя». «Жодних ознак підготовки українських сил до масштабних активних дій зараз не спостерігається. Водночас, за прогнозами аналітиків, висока ймовірність обстрілів, провокацій та ударів безпілотників», - про всяк випадок попереджає газета, яка давно не згадує, як браві російські військові «брали Київ за три дні»...

«Вони спробують зіпсувати свято...»

Якийсь «військовий експерт» Владислав Шуригін на сторінках «Известий» стверджує, що «найближчими днями навряд чи варто чекати на активні дії українських сил».

«Вони спробують так чи інакше зіпсувати свято, питання лише - в якій формі: чи влаштують вони знову обстріл Донецька, чи ми побачимо презентацію українських безпілотників... Але я не думаю, що вони підуть у великий наступ, бо в цьому випадку ознаки підготовки були б давно розкриті. Такої концентрації військ, як це було кілька місяців тому на харківському напрямі, я ніде не бачу», – вважає Шуригін.

З ним згоден і «військовий експерт» Василь Дандикін: «Наступатимуть, як зараз, у напрямку Кремінної, де вони вже зазнали великих втрат – три ротні тактичні групи, танки тощо. Здебільшого слід очікувати на появу безпілотників, можливо, активізується бандпідпілля, будуть провокації. Тільки вони мають розуміти, що у відповідь на кожну таку провокацію по українських об'єктах завдаватимуться удари. Хоча загалом сили для великого наступу у них вичерпалися».

Дандикін дивиться на «українську загрозу» трохи ширше: «Не виключено, що обстрілюватимуть і нові території, і Брянщину. Не виключені удари по Донецьку. Над Севастополем уже збили безпілотників. ДРГ намагаються щось зробити. Тож спокійно там нашим хлопцям не буде».

На цьому широта оцінок Шуригіна та Дандикіна вичерпується. Їхні слова «Известия» змушені доповнювати парадними звітами про незаперечні «успіхи» російських військових в Україні: «На донецькому напрямку російські війська продовжували наступальні дії. За добу втрати українських сил тут склали понад 80 військовослужбовців, два бронетранспортери, чотири бронеавтомобілі та три пікапи. Трьом ротним тактичним групам Збройних формувань України російські війська завдали поразки на куп'янському напрямку. Втрати противника склали понад 50 військовослужбовців, дві бойові броньовані машини та три пікапи. За добу на червонолиманському напрямку безповоротні втрати ВФУ склали до 140 військовослужбовців, п'ять танків, сім бойових броньованих машин та чотири пікапи». Ну, як у «обкраденого Шпака»: два портсигари, два магнітофони...

«Необхідно завершити звільнення Донбасу»

«Московский комсомолец» теж поспішає Кремль прогнозами порадувати. І теж – від Василя Дандикіна, який із собою ще кілька кремлівських «політологів» прихопив.

«Дандикін вважає, що головною військовою метою для Росії на початку 2023 року стануть Херсон та Запоріжжя. Взяття цих міст ознаменує завершення формування Росії у нових кордонах. Крім того, необхідно буде під час зимової кампанії завершити визволення Донбасу. - На Донбаському напрямку важливо взяти Мар'їнку та Артемівськ (Бахмут). Далі – степи, за ними Слов'янськ та Краматорськ. Але плани щодо наших наступальних операцій принципово важливо тримати в таємниці. Звідки ми наступатимемо - з боку Білорусії чи звідкись ще, противнику знати зовсім необов'язково, - каже Дандикін».

Він називає і «другу причину, яка не дасть бойовим діям затихнути взимку»: «Удари по критичній інфраструктурі вже дають свої плоди. До того ж лінія фронту зменшилась. До моменту відведення російських військ з Херсона вона становила понад 1000 км, тепер йдеться приблизно про 850 км. Ряди Збройних сил РФ постійно поповнюються за рахунок мобілізованих, контрактників та добровольців, а також бійців ПВК «Вагнер». Сили, які зараз готуються, дозволять рішуче зламати ситуацію на фронті».

«При цьому військовий експерт зазначає, що головним завданням для Росії на початок 2023 року стане наведення ладу на прикордонних територіях, близьких до лінії фронту. – Головне для нас – прикордонні території. Потрібно впорядкувати ситуацію там. Можливо, будуть потрібні жорсткі заходи, за аналогією до тих, що вводилися в пандемію. Тоді ми діяли навіть надто жорстко, десь із перебором, але це дало ефект. Тут треба чинити так само, - каже Василь Дандикін».

«Що стосується військової допомоги від США та країн НАТО, то вона представлятиме, скоріше, моральну підтримку. Експерт наголосив, що обіцяна Києву ЗРК Patriot, яка має бути поставлена на Україну не раніше ніж через півроку, навряд чи буде останньою модифікацією – вона ще не пройшла весь комплекс випробувань. - Основний етап бойових дій припаде на зиму. Якщо зимова кампанія виявиться успішною для Росії, ставки на коня під назвою Україна будуть знижені, - прогнозує Дандикін».

На думку кремлівського політолога Сергія Маркова, «вихід на мирне врегулювання українського конфлікту можливий, якщо російська армія візьме щонайменше одне з великих міст».

«На думку експерта, найкраще на роль тригерів до мирного врегулювання підходять Одеса, Миколаїв, Херсон, Харків та Дніпро. - Якщо ми візьмемо одне місто, можна буде говорити про мирну угоду. Візьмемо два – західники самі нам його запропонують, – вважає Сергій Марков».

«Чутки про можливе заморожування конфлікту, якими останніми тижнями наповнився інтернет, експерти вважають безпідставними. На те є дві причини: - США впевнені у можливостях ЗСУ та вважають, що у них все чудово. Жодної України вже по суті немає. Є проксі-армія США, – вважає Сергій Марков. У зв'язку з цим політолог упевнений, що адміністрація Байдена й надалі накачуватиме режим Зеленського озброєннями і не піде на мирні переговори з Росією до закінчення зимової кампанії».

Зрештою, третій «експерт», якийсь «завідувач відділу України Інституту країн СНД» Іван Скоріков вважає, що «політичні прогнози щодо майбутньої української кризи здебільшого залежать від театру воєнних дій».

«Водночас, політолог зазначає низку подій, які відбуватимуться у Незалежній незалежно від динаміки на фронтах. – Триватиме форсована та тотальна дерусифікація українського суспільства через викорінення російської мови, репресії на УПЦ та знищення спільної з Росією минулого – знесення пам'ятників, переписування історії, вихваляння посібників Гітлера та всіх противників та ворогів Росії, – каже Іван Скоріков».

«Другий процес стосується економіки та енергетики. За прогнозом експерта, незалежно від інтенсивності ударів російської армії по критичній інфраструктурі українці перезимують. Не буде «холодомору» і повернення до кам'яного віку: закордон їм допоможе. Експерт вважає, що допомога від західних країн і на старті наступного року залишатиметься суттєвою. Україна матиме генератори, обігрівачі. Але навіть не це головне: мешканців Незалежної грітиме пропаганда – ступінь української тотальної військової пропаганди сильний настільки, що через десять місяців СВО можна чітко констатувати, що у свідомості українського населення президент Зеленський як політична суперзірка став тотожним державі та кожному конкретному українцю. Спеціальна військова операція у їхній свідомості вкоренилася як екзистенційна загроза не лише українській державності, а й кожній людині».

Скоріков наполягає: «Тому удари по критичній інфраструктурі не вдарять по рейтингу Зеленського. Українці перебувають у дикому стані, який можна охарактеризувати як стокгольмський синдром. Навіть російськомовне населення – хто від страху, хто від навіювання чи заради користі – присягає на вірність русофобському українству».

«За прогнозом аналітика, жителі України наступного року гуртуватимуться навколо режиму Зеленського, а всі проблеми пояснюватимуть діями Росії: «Вони продовжуватимуть вважати себе воїнами світла, які стоять на варті західної демократії. Цьому відчуттю активно потуратиме світова медійна машина», - упевнений Іван Скоріков. Не вплине на стійкість команди Зеленського і зима, вважає експерт. Привести до краху київського режиму може лише ситуація на фронтах чи підписання мирної угоди на умовах Росії».

Разом з тим, розраховувати на свою «непохитну стійкість» Києву не слід, явно роздратовано стверджує Скоріков.

«Роздуте до планетарних масштабів его Володимира Зеленського може зіграти з ним злий жарт, упевнений Скоріков: «Зеленський як світова зірка та людина року з обкладинки журналу «Time» вже починає дратувати своїх господарів. Від схвалення та підтримки України почали залежати кар'єри та долі лідерів країн Заходу. Зеленський почав маніпулювати своїми господарями. Його поведінка укладається у формулу «хвіст виляє собакою». Президент України з його претензіями на деконструкцію Росії поводиться як актор і заграється. Його мілітаристською неадекватністю охоче користуються поляки, прибалти та британці, які виступають у ролі яструбів».

«Але рано чи пізно, коли Захід зрозуміє, що не може перемогти Росію ні на полі бою, ні влаштувати всередині нашої країни держпереворот, він піде на переговори, - явно намагається заспокоїти росіян кремлівський «експерт».

«Катерина не перестане...»

«Аргументы и факты» образилися на Україну через «знесення пам'ятника Катерині Великій в Одесі».

«В Одесі під покровом ночі було здійснено демонтаж пам'ятника засновниці міста імператриці Катерині Великій... Одночасно було демонтовано і розташований на території міста пам'ятник російському полководцю Олександру Суворову... Пам'ятник засновникам Одеси переживає вже друге знесення у своїй історії. Монумент, створений 1900 року, вперше демонтували 1920-го - до формату більшовицької Одеси пам'ятник імператриці не вписувався. 1965 року на місці Катерини встановили монумент на честь 60-річчя повстання на броненосці «Потьомкін», - пише «АіФ», визнаючи, що «засновники Одеси» не такі вже й довгожителі в «заснованому» ними місті.

«Якщо в Росії ідеологічна суперечка прихильників СРСР та Російської імперії продовжується, то в Незалежній все вже давно вирішено: Катерина Велика поділяє долю Володимира Ілліча Леніна. Нацисти, які прикінчили в Одесі всі барельєфи та бюсти радянського маршала Жукова, потім прийшли за російським генералісимусом Суворовим. Пам'ятники Олександру Сергійовичу Пушкіну та Олексію Максимовичу Горькому знищуються з однаковою запопадливістю, незалежно від того, хто був буревісником революції, а хто в «Наклепникам Росії» підтримував розгром чергового польського повстання. Парадокс полягає в тому, що більшовики, руйнуючи «вщент світ насильства», дійсно будували свій «новий світ». І досить швидко усвідомили, що «новий світ» не є противагою старому, а виступає як його продовження. Все, що складає поняття «Одеса», породжене імперією Романових, які породили це дивовижне місто, та «Червоною імперією», яка підняла його на нову висоту. І якщо вийняти з неї Катерину Велику, Потьомкіна, Дерибаса, Жукова, то що лишиться? Нічого. Одесу захопили варвари, для яких не має значення нічого, окрім крику «Слава Україні!», - кип'ятиться «АиФ».

І починає збивати свій «історичний коктейль»: «Мільйони туристів, які приїжджають до Риму, поспішають відвідати Колізей - величну споруду, яка є свідком епохи Стародавнього світу... У V столітті Рим був пограбований варварами, велика імперія впала, а тим, хто залишився жити на її уламках, не було аж ніякої справи до величі минулого. Склепінчасті простори Колізею використовували як житло і приміщення для ремісників, а саму арену зробили цвинтарем... Були потрібні століття, щоб європейці усвідомили згубність того, що сталося... Третій Рейх, який оголосив себе «вищою расою», під час окупації СРСР поводився нітрохи не краще, ніж варвари, які розграбували Стародавній Рим»...

Але й цього «порівняння» «Аргументам» замало, треба набрехати ще: «Перехід Української РСР у стан незалежної України супроводжувався тотальним «дерибаном», розпродажем усього і вся в масштабах, які, мабуть, не мали аналогів на території пострадянського простору. Коли ж освоєння радянських ресурсів почало добігати кінця, нова еліта вирішила запропонувати багатим західним панам русофобію. Але справжня дика русофобія неможлива без повного знищення коріння, бо юний кандидат у варвари, щокроку натикаючись на пам'ятники творчих епох, за якими постійно видно тіні то радянського інженера, то царського міністра, може засумніватися і запідозрити щось недобре. «Євромайданній» Україні не потрібна жодна історична спадщина, і тому вона із захопленням руйнує все дощенту. Ось тільки це завзяття не більшовицьке, бо будувати щось ніхто з руйнівників не збирається».

«Темні часи» настали на землі, що мала велике минуле, від якого зреклися носії вишиванок. І все минає, і це минеться, залишившись лише ганебним і соромним рядком у підручнику історії майбутнього. Катерина не перестане бути засновницею Одеси, а Суворов – великим полководцем. Колізей, як і раніше, захоплює мільйони, а імена варварів згинули без сліду», - проголошує «АіФ», мабуть, все ще сподіваючись, що цьому маренню хтось повірить...

Огляд підготував Михайло Карпенко, ОстроВ

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті