Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Молодіжна рада при Мирноградській МВА була створена рік тому. Це ініціативна молодь, яка бере участь у обговоренні важливих питань соціально-економічного розвитку та покращення життя мешканців громади. Члени молодіжної ради займаються також втіленням різних проектів. Як то допомога військовим, волонтерство, культурно-просвітницька діяльність, тощо.

 

Життя не можна поставити на паузу

В одному з навчальних закладів міста у підвальному приміщенні розташований молодіжний центр з цікавою назвою «МЕД». Це абревіатура від повної назви Media Edition design. До повномасштабної війни центр був майданчиком для проведення креативних ініціатив. Тут вирувало життя, створювались артпроєкти, завдяки музичній студії творчі школярі та студенти мали змогу відтворити власні ідеї.

У лютому 2022 року центр припинив свою діяльність і використовувався як волонтерський хаб. Але згодом до місцевої влади звернулась ініціативна група, серед якої була майбутня голова нового складу Молодіжної ради Анастасія Махниборода. Молодь попросила відновити роботу «Меду», адже попри війну життя триває, у місті залишилось багато школярів та юнацтва, які хотіли проводити свій вільний час з користю.

«У нас був певний задум для підвищення активності місцевої молоді, який здебільше направлений на національне-патріотичне виховання. Зараз важко щось планувати на довгий період, бо війна кожного разу вносить свої корективи. Але, попри обставини ми намагаємось адаптувати намічені заходи до реалій сьогодення», – каже Анастасія.

Через близькість лінії фронту багатьом довелось поїхати з міста, тож перший склад Молодіжної ради на цей час вже змінився. Але додались інші, зараз до активу входять кілька школярів старших класів та студенти. Серед них – Олександр Левченко, Анастасія Потикун та Єгор Камазін.

Актив Молодіжної ради: Єгор Камазін, Анастасія Потикун, голова ради Анастасія Махниборода та Олександр Левченко.

«Хтось приєднався до нас по рекомендації відділу Молоді та спорту, хтось через соціальні мережі. Наприклад, коли я здійснював власний проект для Малої академії наук, то дізнався, що центр «Мед» відновив роботу і тут працює Молодіжна рада, тому теж вирішив до них долучитись», – розповідає старшокласник Олександр Левченко.

 

Заходи, які прагнуть змінити життя громади

З літа 2023 року і на цей час Молодіжна рада зробила чимало добрих справ. Це серія заходів, які були проведені разом з керівництвом молодіжного центра «МЕД». Серед них вечір української музики, серія танцювальних майстер-класів, спартакіада, концерти до Дня рятувальника та ЗСУ, вечір української міфології, свято до Дня молоді. Актив молодіжної ради долучився також до організації благодійного концерту стендап-коміка Фелікса Редьки, який відвідав Мирноград минулого року.

Концерт стендап-коміка Фелікса Редьки

Голова Молодіжної ради вручає пам’ятний подарунок

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.

«Через ракетні обстріли люди виїжджають, але в цей складний час ми намагаємось підтримати ту молодь, яка залишилась. У нас чимало нових проектів, але поки що багато цікавих заходів довелось відкласти. Весь січень та лютий у місті було дуже неспокійно, тож довелось скасувати все, що ми запланували. Навіть сьогодні проведення благодійної гри «Мафія» було під великим питанням, бо росіяни знов поливали вогнем Мирноград», – констатує голова ради Анастасія Махниборода.

 

Молодіжний волонтерський рух

Окрім цього мирноградська молодь постійно долучається до волонтерства – виготовлення окопних свічок та плетення маскувальних сіток. Це ініціатива місцевих школярів, які в ході опитування висловили бажання допомогти Збройним силам України. Пані Анастасія зазначає, що це було несподівано, бо вони чекали запиту на проведення якихось розважальних проектів.

«Після ракетних обстрілів ми намагаємось допомогти чим можемо, навіть фізичною силою. Разом з хлопцями не раз виходили розвантажувати плити USB для закриття вікон, прибирали сміття після руйнувань», – каже студент Єгор Камазін.

Єгор Камазін – активіст молодіжної ради та запеклий гравець у мафію

«Я працюю вчителем у школі, яка на жаль теж зазнала руйнувань, – додає пані Анастасія, – Єгор та Олександр разом з іншим активом та випускниками школи відразу прийшли допомагати. Це була дуже потужна підтримка, перш за все морально, адже разом ми можемо зробити значно більше».

Благодійна гру в «Мафію», яка відбулась наприкінці квітня, був теж була направлена на підтримку українського війська. Молодіжна рада планує передати кошти від неї на потреби військових.

 

«Мафія безсмертна»

По сходинах один за одним спускаються хлопці та дівчата. Вони різного віку, майже не знайомі один з одним, але це нікого не засмучує. Гостей зустрічає представниця молодіжної ради Анастасія Потикун, вона відразу розповідає, де що знаходиться, пропонує присісти на м’які дивани.

Анастасія Потикун готується зустрічати гостей

Олександр Левченко сьогодні в ролі ведучого. Настав час займати місця. Як справжній шоумен школяр знайомить гравців з правилами. Його українська бездоганна, хлопець тримається впевнено, від уваги ведучого не вислизне жодна дрібниця. В приміщенні грає відповідна музика, яка налаштовує присутніх на цікаву пригоду та змагання між мирними жителями й мафіозі.

За круглим столом розмістились десять гравців. Нарешті місто засинає, але просинається мафія. Як же дізнатись, хто яку роль виконує? В результаті запеклої гри, мафія все ж таки перемогла. Але це неважливо, тому що головне – спілкування, отримані емоції та допомога ЗСУ.

Школяр з активною громадською позицією, активіст молодіжної ради та ведучий «Мафії» Олександр Левченко

Сергій Чекалін – студент Краматорського кулінарного училища, вчиться на кухара-кондитера. Навчання через війну відбувається дистанційно, тож у хлопця є потреба в живому спілкуванні. На благодійну «Мафію» він прийшов не сам, а разом із знайомими дівчатами.

«Я чекав відкриття молодіжного центру ще з минулого року, мені дуже подобається «МЕД». Ходив сюди майже кожного дня. Намагаюсь відвідувати всі заходи, які тут проводяться. Також долучався до виготовлення окопних свічок. Зараз через обстріли кількість заходів зменшилась, тому вони мають особливу цінність для молоді», – вважає Сергій.

Сергій Чекалін постійний учасник заходів, які проводить молодіжна рада

 

Співпраця з місцевою владою

Голова Молодіжної ради пані Анастасія зазначає, що робота організації була б менш ефективна без підтримки місцевої влади.

«За цей рік ми не отримали жодного «Ні» від представників влади. У нас завжди відбувається діалог на рівних. Іноді досвідчені спеціалісти можуть щось підказати, але це жодним чином не перешкоджає діяльності організації», – каже вона.

Зазвичай комунікації відбуваються з відділом сім’ї, молоді та спорту Мирноградської МВА. Наразі його очолює Сергій Міллєр. Він зазначає, що активна молодь, яка працює у складі нової каденції ради, об’єднала навколо себе багато ініціативних людей. Вони здатні не лише розважатись, а й реалізовувати важливі проекти, спрямовані на розвиток громади.

Донати, які назбирали на грі, підуть на допомогу ЗСУ

«Діяльність Молодіжної ради притягує до себе місцеву молодь як магнітом. Заходи, які вони проводять відвертають від марного проводження часу. Замість того, щоб сидіти без діла та нудьгувати, діти та підлітки долучаються до корисних ініціатив та беруть приклад зі своїх старших товаришів», – коментує Сергій Міллєр.

 

Результати та підсумки

Пан Сергій каже, що саме завдяки діяльності Молодіжної ради було закрито багато потреб для військових. За цю зиму силами молоді було виготовлено понад тисячу окопних свічок, які передані в кілька бригад ЗСУ, що воюють на Донецькому напрямку. Також місцева молодь робила хвостовики для боєприпасів. Це дуже потрібна річ для дронів.

«Підприємці продають хвостовики за гроші. Хоча вони коштують недорого, десь близько двадцяти гривен за одиницю. Наша молодь за тиждень робила 100-150 штук хвостовиків. Таким чином ми закрили потребу для 110 бригади. Я вважаю, що це був дуже потужний проект», – каже пан Сергій.

Моменти з благодійної гри «Мафія»

Але найголовнішим досягненням, яке зробила для посилення спроможності громади Молодіжна рада, Сергій Міллєр вважає їх ініціативу відкриття центру «Мед» під час війни. Хоча безпекова ситуація у регіоні зовсім цьому не сприяла. Проте підвальне приміщення, у якому розташований центр, виявилось найбезпечнішою локацією для гуртування та генерації спільних ідей.

«Якби не прохання молоді, можливо ми б і надалі використовували центр «МЕД» як гуманітарний склад. Їх бажання розвиватись, спілкуватись один з одним, робити заходи, спрямовані на допомогу громаді, реалізовувати спільні проекти – впевнили нас, що це рішення було правильним. Я вважаю, що наразі це найкращий приклад співпраці влади з громадськістю», – резюмував він.

 

Олена Єрмоленко - для "ОстроВа"

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті