Дембель скасовується: мобілізовані студенти "ДНР" стали "чеченськими контрактниками". Огляд публікацій окупованого Донбасу

У своєму бажанні звинуватити ЗСУ у загибелі мирних жителів на окупованих після 24 лютого територіях Донбасу маріонеткова влада вийшла сама на себе. Навіть брехлива статистика зразка "ДНР" підтвердила, що за дев'ять місяців так званої "СВО" в ще нещодавно мирних містах та селищах було вбито на порядок більше людей, ніж за вісім років "українського геноциду", про який не втомлюються говорити всі пропагандистські засоби масової дезінформації.

Кривава жнива "визвольного походу" російської армії

"После синхронизации данных о последствиях вооруженной агрессии Украины уточнены промежуточные сведения о погибших гражданских лицах на освобожденной в ходе специальной военной операции территории Донецкой Народной Республики. За 286 дней эскалации на освобожденной в ходе СВО территории удалось зафиксировать гибель 3753 гражданских лиц, в том числе 106 детей", - такі цифри озвучило самозване представництво "ДНР" у СЦКК.

Зрозуміло, що до "синхронізованих" не увійшли жителі Маріуполя, які загинули під час масованих бомбардувань портового міста російською авіацією та артилерією. Не врахували окупанти "ДНР" і тих, хто помер від холоду, голоду та відсутності медичної допомоги вже в "звільненому" до руїн Маріуполі.

Але навіть ця "приблизна" статистика, і це визнають самі маріонеткові правителі, демонструє справжню ціну "допомоги" братнього російського народу.

У тому самому повідомленні про "жертви ЗСУ" йдеться, що на "до начала спецоперации погибли 600 гражданских лиц". Важко сказати, звідки взялися ці цифри, але елементарна математика показує, що (навіть за версією ДНР) за 8 років проведення АТО/ООС, на підконтрольних Україні територіях Донецької області жертв серед цивільного населення було у 6 разів менше, ніж за 9 місяців "спеціальної військової операції"!!!

"В СЦКК подчеркнули, что для установления полных данных по погибшим гражданским лицам в освобожденных районах необходимо завершение мероприятий по поиску стихийных захоронений и эксгумации тел", - недвозначно дали зрозуміти російські намісники, що кількість убитих російською армією насправді значно більша.

Луганські "гробовщики" повелися обережніше і скромніше повідомили, що розв'язана Кремлем війна вбила 131 одного мирного жителя.

Демобілізувати не можна залишити

Велику увагу сепаратистські ЗМІ минулого тижня приділили питанню скасування "залізної завіси" між окупованим Донбасом та суміжною територією РФ. З початку російської агресії "указами" ватажків "ДНР/ЛНР" чоловічому населенню заборонили залишати "республіки". Замість свободи переміщення їм надали "свободу" померти у лавах мобілізованих за геополітичні примхи Путіна. Чоловіків для війни проти України відловлювали у громадських місцях, на роботі, у навчальних аудиторіях тощо. Тому, коли в Кремлі заявили про те, що український Донбас "повертається в рідну гавань", мобілізовані почали несміливо цікавитися, чи можна їм увійти, точніше в'їхати до Росії. Ватажкам "республік" довелося використати всі інформаційні майданчики, щоб якось заспокоїти місцеве населення і не спровокувати при цьому масову втечу з окупованої території.

"Вопрос выезда за пределы Луганской Народной Республики волновал многих наших граждан. Существовали некоторые ограничения до вхождения Республики в состав Российской Федерации. Сегодня подписал документ, признающий утратившими силу нормы и указы, которыми ранее были установлены ограничения", - поширили луганські ЗМІ заяви зрадника Батьківщини Леоніда Пасічника.

"Жители Республики спокойно могут передвигаться по территории Российской Федерации", - милостиво дозволив він.

У Донецьку також розповіли про відміну заборони на вільне пересування, а також про кінець винищувальної мобілізації. Щоправда, ще один зрадник Батьківщини Денис Пушилін на відміну від Пасічника, не став підписувати "документів" із цього приводу. "Специально для людей, интересующихся отменой запретов на передвижение в сторону Ростовской области и других субъектов РФ. На территории Донецкой Народной Республики отсутствуют действующие любого рода нормативные правовые акты, запрещающие передвижение, поэтому отменять нечего", - поширили провладні ЗМІ вельми ухильну заяву ватажка ДНР.

"Следует отметить, что в настоящее время вопросы, связанные с проведением мобилизации, регулируются исключительно федеральным законодательством Российской Федерации", - заявив він.

Скажімо чесно, посилання на "федеральне законодавство" не надто заспокоїло потенційних призовників. По-перше, всі знають, що президент країни-агресора Володимир Путін завбачливо не підписав указ про припинення в Росії "часткової мобілізації", тому попри всі заяви полювання на "чмобіків" триває. А по-друге, жителі окупованого Донбасу пам'ятають заяву самого Пушиліна про те, що "на местах есть отдельные случаи нарушения — призывная кампания продолжается, ссылаясь на отсутствие соответствующего указа врио главы ДНР".

Як з'ясувалося, побоювання з приводу того, що йти на фронт змусять усіх, виявилося не безпідставним. Найбільш, мабуть, розпіарена пропагандою обіцянка маріонеткової влади виявилася невиконаною. Йдеться про негайну демобілізацію студентів сепаратистських вишів. Виявилося, частину студентів хитрістю змусили підписати контракти на службу у військових частинах, місцем дислокації яких є… Чечня та окупована Росією Південна Осетія. Їхні матері звернулися з відкритим листом до головного винуватця лиха їхніх синів – до Путіна.

"Нашим детям, служившим в войсковой части ДНР на территории Запорожской области, в июне 2022 г. озвучили необходимость подписать контракты с войсковой частью 66431 Цхинвал сроком на 3 месяца, чтоб у них были законные основания для дальнейшего увольнения и возможности после него вернуться к учебному процессу. Наши дети не были срочниками, по годам еще не служившие, и все тонкости военной службы и документации им не были известны. Также после этого на позиции им привезли фото документов, некоторые еле читаемые, в которых содержалась информация о продлении нашим студентам контрактов, но уже при войсковой части 71718 Шали и сроком на 6 месяцев. ", - скаржаться мами, що тепер їхні діти не мобілізовані за указом ватажка ДНР, а контрактники ЗС РФ та демобілізації не підлягають.

До речі, ситуація зі зверненням (с уважением, благодарностью и надеждой) до російського диктатора вкотре продемонструвала повну залежність місцевих ЗМІ від влади. Жоден телеканал, жоден Інтернет-ресурс не висвітили цієї проблеми. "Відкритий лист" виявився настільки закритим, що навіть Денис Пушилін вдав, що все йде за планом."Мне только что сообщили, что в последнее время по вопросам мобилизации нет звонков на горячую линию, хотя до этого люди обращались достаточно часто. Из чего делаю вывод, что ситуация нормализовалась, перегибов с мобилизацией на местах не наблюдается. Продолжаем держать тему на контроле. Так как ночью звонков нет, то горячую линию переводим на работу только в дневное время", - заявив він російським та місцевим журналістам.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
20.04.2024
10:00

Хмари на горизонті, або Чому у бізнесу "псується настрій"?

Валовий внутрішній продукт (ВВП) за січень-лютий зріс на 3,6%, за даними Мінекономіки. Не варто забувати, що у січні 2023 р. зафіксовано падіння на 32%, у лютому – на 26%. Тобто, були дуже погані показники. Зараз - зростання.
Світ
20.04.2024
09:31

"Трамп хоче, щоб Конгрес ухвалив рішення про допомогу Україні". Огляд західних медіа

Якщо Трамп повернеться на посаду і спробує проштовхнути мирну угоду між Росією і Україною, йому потрібно, щоб Україна мала сильну військову позицію.
Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Всі статті