"Дали бюлетень і уважно дивилися - чи в потрібному квадратику я поставив галочку. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня сепаратистські ЗМІ радісно писали про проведення на окупованому Донбасі так званого "референдуму", ще радісніше повідомляли підсумки "голосування" та в екстазі розповідали про підписання "договорів" з Росією про "приєднання".

Гра в "референдум"

Завдання, яке було поставлене місцевим пропагандистам, було просте і прямолінійне: показати, як "народ Донбасу" під обстрілами "українських нацистів" мужньо йде на "виборчі дільниці", щоб повернутися "додому" - до Росії.

Насправді роль виборчих дільниць зводилася до створення потрібної картинки в останній день так званого голосування. Власне "референдум" звівся до "прибудинкового голосування" та "голосування вдома".

У соціальних мережах місцеві жителі писали, що на вулицях, на зупинках громадського транспорту, у дворах, на дитячих майданчиках сумно стояли "ловці душ людських" та благали кожного перехожого кинути в урну бюлетень. Охочих було мало.

"Голосування вдома" проходило набагато активніше, бо більше нагадувало облаву. Члени фейкових "виборчкомів" ходили по будинках та квартирах, безсоромно голосно стукали у ворота та двері, не просили, а вимагали "віддати свій голос". У ситуації, коли людей зі скриньками для голосування супроводжували автоматники, вважати таке "волевиявлення" добровільним, звичайно ж, не можна.

Про дотримання таємниці голосування у цій ситуації ніхто навіть не замислювався."Отметили в списке, выдали бюллетень, показали квадратик, в котором надо поставить галочку, а потом все трое внимательно смотрели правильно ли я исполняю свой "гражданский долг", - писали люди у соціальних мережах.

Російські та місцеві пропагандисти, як не намагалися, не зуміли показати картинку масового голосування "на виїзді". Це не завадило "офіційно" заявити, що "явка на референдуме в ДНР по итогам четырех дней голосования составила 86,89%". А от  п'ятий, заключний день голосування, став для них зоряною годиною. Зібрати масовку в одній із виборчих дільниць для місцевої влади не склало особливих труднощів.

"В последний день референдума о воссоединении с Россией, по словам председателя участковой избирательной комиссии…, люди массово приходили выразить гражданскую позицию… Для большинства людей, пришедших на избирательный участок, референдум стал праздником, возможностью своим выбором приблизить долгожданный мир в союзе с большой Россией", - у найкращих традиціях радянського агітпропу писало одне з провідних видань "ДНР".

Не стріляйте у спостерігача – він спостерігає, як уміє

Ще однією темою, яку активно обігравали містечкові ЗМІ, стали нібито безперервні обстріли окупованих міст та селищ з боку ЗСУ. Мовляв, "нацисти" хочуть залякати мирних мешканців та зірвати "референдум". На жаль, дивні обстріли, дуже схожі на мінометні зблизька, не оминули навіть центр Донецька, були загиблі та поранені. "Центр Донецка подвергся удару из дальнобойной артиллерии… Украинские вооруженные формирования обстреляли Ворошиловский район Донецка. По центральному району столицы выпущено три снаряда калибром 155 мм", - як завжди бездоказово повідомляли вони. "Нас не напугать. Мы возвращаемся домой". Сотрудники выездных избирательных комиссий в Донецке не прекращают работу даже на фоне артиллерийской канонады, - підбадьорювали місцеві журналісти своїх читачів та глядачів.

Вже після підрахунку голосів з'явилися повідомлення про те, що "украинские террористы снова обстреляли центр Донецка из артиллерии". "Офіційна" версія звучала так: "Под удар попала гостиница Park Inn, заселенная в том числе иностранными журналистами и наблюдателями. Это ничто иное как бессильная месть украинских неонацистов за прошедший народный референдум". Представлені самозваним "мером" Донецька Олексієм Кулемзіним фотографії наслідків "безсилої помсти" не підтверджують застосування важкої артилерії ЗСУ. Невеликі вирви, мінімум руйнувань, швидше свідчать про те, що вогонь вкотре вівся з мінометів зблизька.

До речі, про "міжнародних спостерігачів". Для створення видимості легітимності проведення незаконного "референдуму" на окупований Донбас запросили давно підгодованих "міжнародних" маргінальних політиків та продажних журналістів. Їхньою єдиною перевагою було тільки те, що вони були іноземцями. У місцевих ЗМІ активно розповсюджували їхні "експертні" думки щодо відбувавшегося на непідконтрольних територіях свавілля.

"На референдуме в ДНР работают 129 международных наблюдателей из 26 стран мира. У них есть возможность своими глазами увидеть то, что происходит сейчас в Донбассе, и донести эту правду жителям своих стран", - брехали самі собі та своїм читачам місцеві пропагандисти.

"Спостерігачі" брехали ще більше. "Я думаю, что референдум - историческое событие. Референдум — это урок, который преподносится всему миру, это урок демократии и мирного решения ситуации", - заявила самозвана представниця Венесуели, країни яка не досягла особливого успіху в питаннях демократії.

Обзор подготовил Юрий Бовх, "ОстроВ"

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті