Без води та туристів: підрив Каховської ГЕС та наслідки для Криму

"Поки ви рятували тварин та людей із затоплених районів, жителі Криму масово набирали воду у всі доступні ємності, робили запаси. Ніхто не чекав заяв від влади про наслідки для нас, ми все чудово розуміли. Досить було почитати місцеві соціальні мережі, будинкові чати та форуми. Ні, ви там не знайдете висловлення жалю Україні чи антивоєнні повідомлення, ви там побачите паніку, злість та розуміння того, що спокійного життя, як раніше, у нас уже не буде. Якщо не безпілотники та ракети – то техногенні катастрофи", - розповіла "ОстроВу" мешканка окупованого Сімферополя Катерина через два дні після трагедії на Херсонщині.

У ніч на 6 червня було підірвано дамбу Каховської гідроелектростанції, яка перебувала під контролем російських окупантів.

Поки російська влада і пропаганда звинувачували Україну в підриві греблі, кримські колаборанти розпочали інформаційну кампанію під гаслом: "Криму нічого не загрожує, паніки немає".

Але річ у тому, що руйнація Каховської дамби серйозно вплинула на основне джерело прісної води на окупованому Кримському півострові – Північно-Кримський канал .

Нагадаємо, що до 2014 року проблему з водою в Криму вирішувала материкова частина України, постачаючи дніпровську воду через Північно-Кримський канал. До анексії вона покривала до 85% потреб півострова у прісній воді. Після російської окупації канал було перекрито і на півострові використовували лише воду з місцевих річок, підземних джерел та водосховищ, якої катастрофічно не вистачало.

Все було настільки погано, що 2020 року в деяких районах Криму запроваджувався третій етап обмежень подачі води через посуху та обміління водоймищ. Тоді воду подавали строго щогодини – вранці (з 6:00 до 9:00) та ввечері (з 18:00 до 21:00). Місцева окупаційна влада не виключала того, що Росія визнає надзвичайною ситуацію з водопостачанням Криму.

Вже після повномасштабного вторгнення та окупації Херсонської області російські військові насамперед підірвали дамбу, що перекриває потік води до Північно-Кримського каналу. Таким чином, Крим почав вільно отримувати воду з Дніпра. Ця подія підносилася російськими пропагандистами чи не головною метою повномасштабного вторгнення.

У жовтні 2022 року Володимир Путін хвалився, як у результаті так званої "СВО" російські війська "відкрили воду до Криму".

"От вони взяли свого часу - у Криму проживає два з половиною мільйони людей, два чотириста - вони взяли і воду їм відрубали. Ну, військам довелося зайти і відкрити воду в Крим. Просто як приклад логіки наших дій", - заявив російський диктатор…

Тому, логічно, що місцеві жителі Криму одразу після підриву Каховської ГЕС згадали "старі-добрі" часи, коли вода подавалася по годинах, і почали масово її набирати на запас.

"ОстроВ" з'ясовував, як кримські окупанти висвітлюють наслідки трагедії для півострова і що про це говорять місцеві жителі.

«Заспокійливе» від кримської «влади»

Окупанти в Криму не поспішали з реакцією на підрив Каховської ГЕС, їх перші ранкові повідомлення були присвячені "дню російської мови". Але через кілька годин вони все ж таки вибухнули заспокійливими постами.

"Про ситуацію з Каховською ГЕС та водопостачанням Севастополя. На водопостачанні міста пошкодження Каховської ГЕС - ніяк не позначиться. Місто користується власним водосховищем, запаси води на максимумі, також є резервні джерела водопостачання. Розумію, що зараз укропабліки починають вичавлювати з цієї ситуації все, і у "найкращих" традиціях намагатимуться сіяти брехню та паніку. Тому вкотре нагадую: довіряйте лише офіційним джерелам інформації", - написав так званий "губернатор" Севастополя Михайло Развожаєв.

Російський глава Криму Сергій Аксьонов також заспокоїв, що води достатньо, а загрози підтоплення немає.

"Щодо ситуації, пов'язаної з підривом Каховської ГЕС. Загрози підтоплення в Криму немає. Однак є ризик, що Північно-Кримський канал буде меліти. Наразі запаси води в каналі – близько 40 мільйонів кубометрів. Водосховища, навіть ті, які раніше були заповнені на 15-20%, на даний момент мають близько 80% наповнення. Питної води більш ніж достатньо. Проводяться роботи з мінімізації втрат води у каналі", - повідомив він .

Про те, що кримський півострів забезпечений водою на 100%, стверджує голова російського Держкомводгоспу Криму Владислав Масляник. За його словами, Північно-Кримський канал на території Кримського півострова "працює у штатному режимі".

Як не дивно, але найпесимістичніший прогноз дав призначений російською владою "глава" Нової Каховки Володимир Леонтьєв. За його словами, руйнування засувок Каховської ГЕС у Херсонській області все ж таки може призвести до проблем з постачанням води до Криму.

"Північно-Кримський канал побудований таким чином, що вода самопливом тече до Криму. Зараз рівень води в Каховському водосховищі, з якого живиться канал, стрімко падає. Проблеми із забезпеченням водою, можливо, будуть", - сказав він.

За словами місцевих жителів, з якими вдалося поспілкуватися "ОстроВу", тема підриву Каховської ГЕС у принципі замовчується і не знаходить розвитку. Якщо про неї і йдеться у місцевій пресі та на телебаченні, то лише у контексті того, що це вина України.

"Що ж стосується можливих наслідків для Криму – то лише позитивні повідомлення та думки у стилі "укри хотіли затопити півострів і позбавити його води, а нічого не вийшло". Ми це вже проходили. У нас і вибухи на Кримському мості, і безпілотники в центрі Севастополя - це все називається "під контролем". Влада акцентує увагу на тому, що зараз запаси води є. Окей, з цим ніхто не сперечається. А коли ці запаси закінчаться, що робитимемо? Я вже мовчу про те, хто здійснив таку трагедію і кому це вигідніше", - розповіла "ОстроВу" мешканка Севастополя Світлана М.

Щоправда, на тлі заяв про заповнені кримські водосховища окупаційна "влада" все ж таки з 7 червня у багатьох кримських містах ввела графіки водопостачання. Людей також закликали максимально обачно користуватися водою. Щоправда, пояснили це виключно плановими ремонтними роботами "у зв'язку із перебудовою магістральних трубопроводів".

"Справді, останнім часом місцеві водоканали стали частіше і активніше публікувати повідомлення про перекриття води нібито у зв'язку з ремонтними роботами. У Сімферополі все більш-менш нормально, якщо і перекривають, то ненадовго, ото мої родичі в Євпаторії скаржаться, що 8- 10 червня не було води до півдня без виразного пояснення причини. Начебто й не велика проблема, але це вже дзвіночок, особливо на тлі заспокійливих повідомлень від нашої влади", - зазначила мешканка Сімферополя Катерина.

Крім того, місцеві жителі стали скаржитися на якість води у перші години після підриву Каховської ГЕС.

"Нам надходить інформація, що за графіком почали подавати воду у великих містах, у тому числі, що з'явилася брудна вода там... Крім того, на первинному етапі разом із водою, що йде зараз Північно-кримським каналом, йде і вода, що несе побутові відходи та інші забруднення. Це може принести різні інфекційні захворювання до Криму", - сказав голова правління Кримсько-татарського ресурсного центру Ескандер Барієв.

Фото з місцевих соцмереж

Про те, що після підриву росіянами Каховської ГЕС у тимчасово окупованому Криму виникли серйозні проблеми з водопостачанням, повідомив Центр національного спротиву України.

"Водночас, московські куратори дали вказівку керівнику окупаційної адміністрації півострова Аксьонову щодо замовчування критичної ситуації. Чіткого плану як вирішити проблему із забезпеченням прісною водою мешканців півострова окупанти не мають", - заявили представники ЦНС.

Через кілька днів у місцевих ЗМІ все ж таки почала з'являтися інформація про можливі наслідки підриву Каховської ГЕС для Криму.

Наприклад, "заступник директора з наукової роботи НДІ сільського господарства республіки" Людмила Радченко заявила, що більшість сільськогосподарських культур (у тому числі рис та буряк) в окупованому Криму перебувають у зоні ризику через падіння рівня води у Північно-Кримському каналі після руйнування Каховської ГЕС .

"Рис в першу чергу, це однозначно. Потім цукрові буряки, це така культура, яка стратегічно дуже важлива сьогодні. У Криму кілька підприємств вирощують цукрові буряки на насіння, і зараз вони якраз починають квітнути. Це та фаза, коли її треба поливати дуже часто. Без поливу, звісно, урожай насіння буде неможливо отримати", - сказала вона.

У Генеральному штабі ЗСУ замовчування в окупованому Криму інформації про знищення Каховської ГЕС пояснили тим, що окупаційна влада стурбована можливою панікою серед населення.

Кримський ріелтор Михайло, який проживає в Сімферополі, у коментарі "ОстроВу" пояснив, що "влада" не хоче піднімати паніку не лише серед місцевого населення, а й потенційних туристів.

"Наступного дня після вибуху у нас пішли нові відмови від турів до Криму. Їх і так було як кіт наплакав, а зараз і та дрібниця, що наскріблася, скасовує або переносить поїздку. Одна справа витримати чергу на Кримському мосту, повідомлення про контрнаступ ЗСУ , українські безпілотники та роботу ППО, інше – сидіти у спеку без води. Це вже перебір. Люди не для того збирають гроші на відпустку, щоб проводити її з такими негараздами. Тому ми також зауважуємо, що тема про можливі проблеми з водою не порушується, хоча люди тільки про це і говорять. Напевно, вперше тема контрнаступу ЗСУ відійшла на другий план, поступившись місцем воді", - розповів він.

Що кажуть в Україні

Українська влада приділила досить пильну увагу тому, як підрив греблі Каховської гідроелектростанції вплине на водопостачання Криму.

За словами президента Володимира Зеленського, той факт, що РФ свідомо знищила Каховське водосховище, критично важливе, зокрема для забезпечення водою Криму, свідчить про те, що "російські окупанти вже усвідомили, що і з Криму їм доведеться тікати" .

Екс-радник Офісу президент Олексій Арестович солідарний із позицією Володимира Зеленського. Він вважає, що підрив росіянами Каховської ГЕС показує, що варіант утримання Лівобережної Херсонщини вони собі не розглядають.

"Позбавлення Криму значного обсягу води внаслідок цього підриву - ставить уже питання про те - чи вони розглядають серйозно втримання Криму?", - зазначив він.

Про те, що кримський півострів залежить від водопостачання з Каховського водосховища, заявила начальник об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. За її словами, Крим тепер на кілька років може залишитись без води.

"Кому вони зробили гірше, хочеться спитати", – прокоментувала Гуменюк ситуацію під час телемарафону.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов зазначив, що підрив Каховської ГЕС найближчим часом виключить можливість постачання води до Криму .

"Найближчі три, п'ять, десять років, допоки не буде відбудовано цю греблю, постачання води до Криму буде просто фізично неможливе", - сказав він .

У британській розвідці також вважають, що руйнація Каховської греблі серйозно вплинула на основне джерело прісної води на окупованому півострові.

Там пояснюють, що Північно-Кримський канал забирає воду з Каховського водосховища, з водозабору, розташованого вище за рівень дна водосховища.

"Рівень води у водосховищі, ймовірно, впав нижче за рівень водозабору до 9 червня 2023 року, і вода незабаром перестане надходити до Криму", - повідомляють у Міноборони Великобританії.

За їхніми прогнозами, це зменшить доступність прісної води на півдні Херсонської області та півночі Криму .

Однак, на думку британської розвідки, російська влада, ймовірно, задовольнить нагальні потреби населення у воді за допомогою водосховищ, нормування води, буріння нових свердловин та постачання бутильованої води з РФ.

Постійний представник Президента України в АР Крим Таміла Ташева вважає, що підрив Каховської ГЕС спричинить продовольчу кризу на півдні України.

"Підрив Каховської ГЕС – це катастрофа не тільки для Херсонщини, це проблема для всього півдня України в цілому, включаючи Крим. Найбільший вплив спустошення Каховського водосховища матиме на забезпечення питною водою та загалом систему іригаційних каналів. Північно-Кримський та Каховський канали залишаться без доступу до води та до відновлення Каховської ГЕС не зможуть наповнюватися, що означає, що лівобережжя Херсона, частково Запорізька область та Крим залишаться без дніпровської води, регіон чекає на продовольчу кризу та збіднення населення, зайнятого в сільському господарстві, та залежних від постачання води підприємств. Росія як завжди не думає про людей та наслідки", - повідомила вона.

Вона також звертає увагу, що затоплення здебільшого стосуватиметься лівобережжя Херсонщини – території, яку окупанти самі ж і контролювали, яку "вважали своєю", і яку самі ж взяли та залишили без перспектив і з загрозою екологічної катастрофи.

"Ось так вони бережуть і турбуються за жителів Запорізької та Херсонської областей, і так вони турбуються за жителів Криму. Весь період тимчасової окупації Криму росіяни та їхні окупаційні адміністрації звинувачували Україну в екоциді, навіть заяви до Міжнародного кримінального суду хотіли писати про нестачу у Крим, а тепер так легко від цієї води відмовилися, просто знищуючи все довкола", - зазначає Таміла Ташева.

Чиновниця згадує 2018 рік, коли із кислотонакопичувача заводу "Кримський титан" почалися викиди хімічних речовин через нестачу води з Північно-Кримського каналу.

"Попереду літо та суттєве випаровування. У нас немає іншого вибору, крім звільнення власної землі, інакше ніщо не гарантує безпеку", - пише вона.

Постпред президента України в Криму звертає увагу на ще одну загрозу – це виникнення техногенних аварій на Запорізькій АЕС, наслідки яких також позначуться на мешканцях окупованого півострова.

Крім того, вона прогнозує, що підтоплення населених пунктів та сільськогосподарських угідь неодмінно призведе до потрапляння у воду нафтопродуктів та хімічних речовин сільськогосподарського призначення. І коли вся ця вода по руслу Дніпра буде винесена в Чорне море, купання там у найближчій перспективі може загрожувати здоров'ю громадян, а водночас призведе до отруєння екосистеми та непоправних наслідків.

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті