У жіночому монастирі на Закарпатті черниці закликали до "пробуждєнія матушкі-Русі". СБУ це припинила (ФОТО)

СБУ перевірила монастир УПЦ (МП) на Закарпатті, де черниці закликали до "пробуждєнія матушкі-Русі". Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 1 грудня.

"Служба безпеки України завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи, які проводила на території Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті, – сказано в повідомленні. – Понад 20 осіб пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування, у тому числі з використанням поліграфа".

Уточнюється, що співробітники СБУ знайшли велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів. Більшість літератури – авторства російських діячів і видана російськими друкарнями. Серед виявленого правоохоронцями – книжки ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії.

У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність, і наголошується, що росію, Україну та Білорусь "нельзя разделить".

"Попри заборону керівника єпархії, в монастирі продовжували згадувати під час молебнів патріарха РПЦ Кирила Гундяєва, який "благословив" російських військових убивати українців, – пише СБУ. – Навіть розробили так звану "пам’ятку", де аргументували, чому саме не можна відмовлятися від згадки московського патріарха. У випадку непокори – залякували "бути відстороненим від усякого священства".

Зазначається, що також під час заходів СБУ знайшла тексти проросійських пісень, якими прославляли "русскую землю" і закликали до "пробуждєнія матушкі-Русі".

"Усі матеріали буде передано на відповідні експертні дослідження", – сказано в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що СБУ прибула із обшуками до Мукачевської єпархії УПЦ МП.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті