У ГУР заявили, що Telegram загрожує нацбезпеці України

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що щодо месенджера Telegram дійсно існують загрози. Держава вибудовує комунікацію з адміністраціями всіх платформ, але найважче такий процес проходить саме з цим месенджером. Про це він розповів під час заходу у Media Center Ukraine, повідомляє ЛІГА 14 лютого.

До Юсова виступав Ігор Соловей, керівник Центру протидії дезінформації. Він назвав Telegram "абсолютним злом" з погляду кібербезпеки, оскільки месенджер є непрозорим майданчиком з "незрозумілим фінансуванням і незрозумілими протоколами безпеки".

"Як каже один дослідник Telegram: які є докази зв'язку Telegram з Росією? Питання стоїть неправильно, тому що треба ставити питання: а які є докази відсутності зв'язку Telegram з Росією?", – заявив Соловей.

Він зазначив, що всі ці фактори навколо месенджера змусять Україну "в будь-якому випадку рано чи пізно, краще рано" ухвалювати якесь рішення щодо цієї й інших платформ.

"Що стосується Telegram, загрози реальні й слушні. Йдеться не про окремих користувачів чи не про окремих медіа, які представлені на цій платформі – питання до самої платформи. Вона містить у собі цілу низку загроз для інформаційної й не тільки інформаційної безпеки у нашій країні. Тому так, це питання, на яке треба давати відповідь. І я думаю, що це обов'язково відбудеться", – відреагував Юсов.

Журналіст запитав, як можна виграти війну проти платформ TikTok і Telegram, котрі використовуються для пропаганди проти України.

"Звичайно, хотілося б мати прості відповіді на ці питання, і мати якусь чарівну кнопку, яка вимикає все, що несе загрозу. Але таких простих відповідей, на жаль, немає, і такої кнопки не існує. Тому Україна вибудовує комунікацію з адміністраціями всіх платформ для того, щоб працювати за прозорими правилами, алгоритмами й згідно українського законодавства, і міжнародних стандартів", – відповів представник ГУР.

За словами Юсова, найважче такий процес виходить з Telegram, проте питання є й щодо інших платформ.

Він зазначив, що це постійна багаторівнева робота: "Як на території самої платформи шляхом створення контенту, який би руйнував міфи, роз’яснював і покривав би цільову аудиторію, так і робота з погляду унормування діяльності цих майданчиків".

Представник воєнної розвідки зауважив, що такі заходи вживаються, проте роботи ще "справді багато".

Нагадаємо, Telegram був створений російським підприємцем Павлом Дуровим, котрий поїхав з РФ після 2014 року і наразі мешкає в Об'єднаних арабських еміратах. 

Впродовж декількох років російська влада намагалася заблокувати месенджер. Проте у 2020 році заступник голови Мінкомзв’язку РФ Олексій Волін заявив, що російські відомства вирішили припинити блокування: по-перше, це виявилося "технічно неможливим", по-друге, представники Telegram почали "активно співпрацювати щодо боротьби з тероризмом та наркоманією.

Як повідомлялося, на сайті президента України з'явилася петиція із закликом заборонити в країні популярний месенджер Telegram.

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті