У Держдепі США зневірилися знайти спосіб заарештувати путіна, поки той президент РФ

Російський диктатор путін навряд чи буде заарештований за злочини в Україні, поки він залишається на посаді глави держави. Про це заявила представниця Держдепу США з глобального кримінального правосуддя Бет ван Скаак в інтервʼю "Бабель".

"Національні суди не можуть подолати імунітету глави держави, також глави уряду та міністра оборони. Але навряд чи хтось буде заарештовувати Путіна, поки він глава держави. Якщо він опиниться під вартою іноземного суду, МКС чи української спеціальної палати, то, скоріш за все, це станеться тому, що він більше не буде головою держави. Тож це не причина відмовлятися від інтернаціоналізованої моделі", - заявила вона.

Ван Скаак додала, що "це не означає, що ви не можете розпочати розслідування, підготувати обвинувальні акти проти нього та інших осіб у ланцюгу командування".

"Тим більше проти посадовців Міністерства оборони, які планували та здійснювали агресивну війну, але не мають імунітету", - зазначила представниця Держдепу США.

Відповідаючи на питання про те, чи вартий зусиль трибунал, який не може подолати імунітету президента, Ван Скаак відповіла ствердно.

"Безумовно вартий. У Росії є багато інших високопосадовців, які несуть відповідальність за війну в Україні. Вони обіймають вищі керівні посади, приймають рішення і керують діями, які і є російською агресією. Ці люди мають відповісти за злочин агресії, за будь-які воєнні злочини та звірства. Тому Спеціальна палата для розгляду звинувачень все одно має сенс", - сказала вона.

Як повідомлялося, президент ПАР Сиріл Рамафоса під присягою заявив, що Кремль погрожував йому війною, якщо путіна арештують під час саміту БРІКС. 

Статті

Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Всі статті