Стало відомо, які строки отримали блогерки з Києва, що знімали роботу ППО в столиці

Чотирьом жителькам Києва, яких звинувачували у поширенні в інтернеті забороненої інформації про Збройні сили України в умовах воєнного стану, оголосили вироки суду і призначили по 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 1-3 роки. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

Чотирьох жінок затримали у травні за те, що під час ракетних атак Росії по території столиці вони зняли роботу систем ППО і поширили відео у соцмережах. Щодо них порушили справи за ч. 2 ст. 114-2 КК України. Санкція статті передбачає ув'язнення терміном від 5 до 8 років. У липні провадження стосовно блогерок надійшли на розгляд районних судів Києва.

Під час досудового слідства всі фігурантки визнали свою вину у повному обсязі. Тож судовими вироками затверджено угоди про визнання винуватості. Кожній з обвинувачених суд призначив 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробувальним терміном на строк від 1 до 3 років.

Такі вироки блогеркам не означають уникнення від відповідальності за правопорушення.

Як пояснили Суспільному у пресслужбі Київської міської прокуратури, суд врахував обставини, що жодна з обвинувачених раніше не притягувалась до відповідальності. Підсудні висловили щире каяття через висвітлення роботи ППО і визнали свою провину.

Якщо жінки вчинять новий злочин у період іспитового терміну, вони відбуватимуть покарання вже за ґратами.

Крім того, згідно з вироками суду, на блогерок покладені певні обов'язки: вони мають періодично відмічатися в органах пробації, не виїжджати за кордон без дозволу, повідомляти про зміну місця проживання, роботи чи навчання.

У разі невиконання засудженими своїх обов'язків, іспитовий термін скасують і громадянки отримають реальне ув’язнення.

Як повідомлялося, навколо Києва створено найпотужнішу у світі систему ППО, але є одна проблема. 

Статті

Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Всі статті