Російські військові, ймовірно, повернули позиції на захід від Вербового, відвойовані ЗСУ влітку - ISW

Нещодавно російські окупанти просунулися на заході Запорізької області та повернули позиції, відвойовані ЗСУ під час контрнаступу влітку 2023 року, ймовірно, після того як українські війська відійшли на зиму на більш захищені позиції в районі Роботиного. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 27 грудня.

"Геолокаційні кадри, оприлюднені 14 і 27 грудня, свідчать про те, що російські війська нещодавно просунулися на захід від Вербового (9 км на схід від Роботиного)", - повідомляється у звіті, оприлюдненому в четвер.

Водночас командувач оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) "Таврія" Олександр Тарнавський заявив в інтерв'ю BBC, оприлюдненому 27 грудня, що керівництво РФ "хоче щонайменше повернути Авдіївку, але має амбітнішу мету - захопити всю Донецьку та Луганську області й повернути територію, втрачену російськими військами в Запорізькій області під час українського контрнаступу".

У ISW оцінюють, що захоплення ЗСУ прилеглих позицій у серпні 2023 року було тактично значущим, оскільки могло дати змогу українським військам почати діяти, водночас оминувши найщільніші мінні поля і наступні оборонні шари окупантів.

При цьому в інституті не вважають, що захоплення цих позицій російськими військами є особливо значущим наразі.

"Нещодавні російські успіхи в західній частині Запорізької області, однак, підтверджують оцінку ISW, що нинішня позиційна війна в Україні не є стабільною патовою ситуацією, оскільки поточний баланс може бути змінений у будь-який бік рішеннями, ухваленими на Заході або в Росії, й обмежені російські успіхи можуть стати значними, особливо якщо Захід припинить військову допомогу Україні", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, у жовтні окупанти вже намагалися відновити втрачене положення західніше Роботиного та Вербового. 

Статті

Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Всі статті