Міністерство освіти розподілило між вишами України 19 мільярдів. Переміщеним університетам Донбасу дісталися крихти 

Міністерство освіти і науки розподілило 18,8 млрд грн державних видатків між 134 вишами України. Про це йдеться в наказі відомства. 

Розмір виділених державних коштів для кожного університету визначено з урахуванням 5 основних критеріїв, яким має відповідати навчальний заклад.

Основний критерій розподілу - контингент здобувачів на 2023 рік, які навчаються за кошти бюджету. Крім того, враховується кількість коштів, які виш заробив від надання науково-технічних, консультаційних послуг або отримав у формі грантів на наукові розробки, місце в міжнародних рейтингах і відсоток працевлаштованих випускників. 

Згідно з цими критеріями переміщені виші отримали досить скромне фінансування. Так, Донецькому національному технічному університету, який переїхав до Луцька, виділили 44 млн гривень. Так за бюджетні кошти навчається близько 1400 студентів.

Донецький національний університет імені Василя Стуса (Вінниця) та 1300 його здобувачів отримають від міністерства близько 52 мільйонів.

Маріупольський державний університет зараз працює в Києві, у ньому навчається приблизно 1400 "бюджетників". Виш отримає 59 млн гривень державного фінансування.

Приазовський державний технічний університет (Дніпро) може розраховувати на 60 мільйонів.У ньому за рахунок бюджету навчається приблизно 1800 студентів.

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля переїхав до Києва і зберіг близько 3500 студентів.За це він отримає від держави 110 мільйонів гривень.

Для порівняння, фінансування ТОП-5 українських вишів має такий вигляд: Національний технічний університет "Київський політехнічний інститут імені Сікорського" - понад півтора мільярда гривень, Національний університет "Львівська політехніка" близько мільярда, Національний університет біоресурсів і природокористування - 620 мільйонів, Львівський національний університет імені Франка - 570 мільйонів, Національний авіаційний університет - приблизно 500 мільйонів гривень.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті