Максимальна сума компенсації військовим за встановлення протезів рук або ніг становитиме 2 млн грн - Мінсоцполітики

Максимальна сума компенсації військовим за встановлення протезів рук або ніг становитиме 2 млн грн, що дозволяє обрати пристрій найвищого рівня функціональності. Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

"Для військових сума компенсації втричі більша у порівнянні з цивільними. Станом на сьогодні максимальна компенсація вартості протезу - 2 млн грн. Повірте, це покриває досить серйозні побажання й високі функціональні можливості будь-якого протезу як верхніх, так і нижніх кінцівок", - сказала міністр.

Вона підкреслила, що все протезування для поранених військових наразі є безкоштовним. Компанію, яка виготовить протез, поранений може обрати на власний розсуд із 40, представлених на українському ринку.

"Зараз у нас на ринку 40 компаній, які займаються виключно протезуванням-ортезуванням, і понад сотня, які забезпечують людей іншими допоміжними засобами - колісними кріслами, палицями, милицями", - зауважила Жолнович. 

Водночас в сфері протезування важливим залишається саме обслуговування пристроїв, що потребує додаткових ресурсів. Наразі на законодавчому рівні держава виділятиме кошти на ці витрати.

"Багато людей, котрі отримали протезування за кордоном, не знають, що робити з ним далі. Але ми вирішили це питання завдяки нормативним змінам. Тепер можна зареєструвати свій протез у Фонді соціального захисту осіб з інвалідністю, і держава виділятиме кошти на його обслуговування. Треба тільки обрати компанію, яка це робитиме", - додала міністр.

Нагадаємо, на Львівщині запрацював Всеукраїнський центр з протезування та реабілітації постраждалих внаслідок війни. 

Статті

Донецьк
22.05.2024
22:20

Майже 2 роки після деокупації: як відновлюється Святогірськ та громада після бойових дій

Святогірськ – курортне місто на Донеччині, яке у 2022 році пережило сильні обстріли, зраду мера та 3 місяці російської окупації.
Донецьк
22.05.2024
09:56

Повна "білочка". Донецький щоденник

Натомість у кожній підворітні колишньої культурної столиці відкриваються вино-горілчані магазини. І назви у всіх промовисті – «Беленькое и красненькое», «Отвертка» та моє найулюбленіше – «Белочка».
Світ
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Україні практично нікому не потрібен». Російські ЗМІ про Україну

Китай прямо зацікавлений у тому, щоб війна тривала якомога довше, оскільки це гарантує санкційну блокаду Росії з боку Заходу, що робить Піднебесну чи не єдиним безальтернативним ринком збуту російської сировини".
Всі статті