Зеленський підписав указ про перевірку всіх рішень військово-лікарських комісій

Президент Володимир Зеленський підписав указ про перевірку всіх рішень військово-лікарських комісій, які були ухвалені з 24 лютого 2022 року. Про це йдеться на сайті Глави держави.

В документі йдеться у тому числі про необхідність проведення протягом трьох місяців перевірки рішень військово-лікарських комісій щодо встановлення інвалідності і про непридатність громадян до військової служби.

В указі йдеться про те, що Кабмін має забезпечити наступне:

- у тижневий строк – утворення міністерствами, органами влади тощо робочих груп із перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій та ВЛК щодо встановлення інвалідності, визнання непридатності до служби, прийнятих після 24 лютого 2022 року;

- у тримісячний строк – перевірку цими робочими групами обґрунтованості рішень щодо інвалідності і непридатності до служби, а у разі виявлення фактів необґрунтованого прийняття таких рішень – ініціювання їх перегляду та інформування за наявності підстав правоохоронних органів;

- у двотижневий строк – опрацювання питання щодо особливостей перетинання кордону громадянами, визнаними непридатними або обмежено придатними до служби;

- у тижневий строк – розроблення і затвердження плану підготовки нормативно-правових актів для забезпечення якості, ефективності, належного рівня сервісу та безбар'єрності складових військово-лікарської експертизи в ЗСУ, передбачивши строки й відповідальних за виконання;

- у тижневий строк – спільно з головами адміністрацій та Генштабом вжиття заходів для організації системної роботи позаштатних постійно діючих ВЛК територіальних центрів комплектування та соцпідтримки;

- у двотижневий строк – зайнятись вдосконаленням регулювання питання про військовослужбовців, визнаних обмежено придатними до служби.

Зеленський також доручив Міноборони і Генштабу опрацювати питання щодо утворення у структурі міністерства окремого підрозділу для підвищення ефективності виконання завдань і функцій у сфері охорони здоров'я.

Раніше, 30 серпня Зеленський провів засідання РНБО, присвячене підсумкам перевірки ВЛК. Він заявив, що будуть перевірені всі рішення військово-лікарських комісій із 24 лютого 2022 року. За словами президента, в деяких регіонах після 24 лютого 2022 року кількість випадків зняття з військового обліку зросла вдесятеро порівняно з довоєнним періодом.

Статті

Донецьк
22.05.2024
22:20

Майже 2 роки після деокупації: як відновлюється Святогірськ та громада після бойових дій

Святогірськ – курортне місто на Донеччині, яке у 2022 році пережило сильні обстріли, зраду мера та 3 місяці російської окупації.
Донецьк
22.05.2024
09:56

Повна "білочка". Донецький щоденник

Натомість у кожній підворітні колишньої культурної столиці відкриваються вино-горілчані магазини. І назви у всіх промовисті – «Беленькое и красненькое», «Отвертка» та моє найулюбленіше – «Белочка».
Світ
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Україні практично нікому не потрібен». Російські ЗМІ про Україну

Китай прямо зацікавлений у тому, щоб війна тривала якомога довше, оскільки це гарантує санкційну блокаду Росії з боку Заходу, що робить Піднебесну чи не єдиним безальтернативним ринком збуту російської сировини".
Всі статті