Задіяння українських військ у Судані принесло результати для її союзників у громадянському конфлікті за участі росіян

Сили військового лідера Судану Абдель Фаттаха аль-Бургана досягають поступу у війні з повстанськими силами, підтримуваними російським “Вагнером”, завдяки допомозі з боку України. Як розповіли у The Wall Street Journal, нещодавно війська аль-Бургана повернули контроль над містом Омдурман, великою мірою завдяки точним ударам з безпілотників, набути і навчитися оперувати якими їм допомогли українські військові професіонали.

Громадянська війна в Судані почалася у квітні 2023 року. У The Wall Street Journal стверджують, що коли влітку повстанські війська оточили столицю Судану Хартум, аль-Бурган зателефонував по допомогу до президента України Володимира Зеленського. У Зеленського було щонайменше дві причини відгукнутися, стверджують у WSJ: борг перед Суданом за військову допомогу і спільний ворог. 

Через часті конфлікти в країні там накопичилося багато зброї, пояснили в американському виданні. Як зазначив у коментарі журналістам очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов, “свого часу ми вивезли з Судану багато зброї. За це платили різні країни. У них був широкий спектр зброї… Там можно було знайти все від китайської до американської”.

Росія, зі свого боку, як і в низці інших африканських країн, через “Вагнер” контролювала золотодобувні шахти в Судані. Сили, які повстали проти Бургана, тренував саме “Вагнер”, для охорони шахт. Припускають, що росіяни отримували від суданських шахт близько $4 мільярдів на рік.

Коли у Судані почалася громадянська війна, сили повстанців від початку відмовлялися від допомоги “Вагнера”, стверджують у The Wall Street Journal, бо боялись рішуче налаштувати проти себе США, але скоро змінили свою позицію через військові поразки. Вже з кінця квітня “Вагнер” почав постачати їм зброю і найманців з сусідньої Центральноафриканської Республіки, яка вже кілька років є головною базою “Вагнера” в Африці. Це допомогло повстанцям просунутися і оточити Хартум.

Українські військові – близько ста осіб з підрозділу Головного управління розвідки – прибули туди вперше у серпні 2023 року, стверджують у WSJ з посиланням на раніше задіяних у Судані українських військових. Військам аль-Бургана вони поставили автомати Калашнікова з глушниками, а пізніше – деталі безпілотників. Вони також допомогли суданським союзникам придбати турецькі Bayraktar TB2, які прибули у лютому цього року. Також українські військовослужбовці навчали війська аль-Бургана і брали участь у військових операціях разом з ними. По інформації The Wall Street Journal, втрат серед них не було.

Україна офіційно не підтверджує задіяння військових у Судані. Буданов у коментарі журналістам тільки сказав, що “війна – ризикована справа. Ми з Росією в стані повномасштабної війни… У них є підрозділи в різних частинах світу, і інколи ми намагаємося вдарити по них там”.

У The Wall Street Journal зазначили, що “ця операція пов'язана зі значним політичним ризиком у момент, коли підтримка України з боку Заходу коливається. У Судані Україна втручається у внутрішній конфлікт у чужій країні, де загинули десятки тисяч мирних жителів, і США стверджують, що обидві сторони скоюють військові злочини. Держсекретар США Ентоні Блінкен попередив, що будь-яка країна, яка надає матеріальну підтримку, ‘несе відповідальність за розпалювання звірств проти суданського народу’”.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті