ЄС хоче припинити постачання російської нафти трубопроводом "Дружба" до Німеччини та Польщі

Згідно з пропозиціями ЄС у рамках 11-го пакету антиросійських санкцій, постачання російської нафти північною ділянкою нафтопроводу "Дружба" до Німеччини та Польщі має бути повністю припинено. Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на агентство Bloomberg.

Зазначається, що цей крок можна вважати символічним, оскільки ці дві країни фактично вже перестали отримувати сиру нафту з РФ. У відповідь на запроваджену західними країнами стелю цін на російську нафту росія в лютому 2023 року призупинила постачання сирої нафти в ці країни. Кілька нафтопереробних заводів у Німеччині змушені були зайнятися складною логістикою для доступу до альтернативних сортів нафти.

Коли в червні 2022 року ЄС заборонив більшу частину імпорту російської нафти, для Німеччини та Польщі було зроблено виняток щодо нафтопроводу "Дружба", яким дві країни імпортували в середньому близько 480 000 барелів російської нафти на день у 2022 році.

Польща особливо наполягала на введенні санкцій щодо північного маршруту трубопроводу "Дружба", оскільки в іншому разі Варшаві було б складно юридично розірвати контракти і виконати обіцянку припинити імпорт російської нафти. Польща розірвала свій останній контракт на постачання російської нафти навесні 2023 року.

Водночас північною гілкою "Дружби" продовжували отримувати невеликі обсяги нафти з Казахстану. Транзит казахської нафти трубопроводом буде, як і раніше, дозволено, оскільки в цьому разі йдеться про імпорт із третіх країн, зокрема у вигляді транзиту нафти через територію росії. 

Після введення 11-го пакета санкцій винятки залишаться тільки щодо Угорщини, Чехії та Словаччини, які отримують російську нафту південною гілкою "Дружби". Ця гілка нафтопроводу проходить через територію України.

Статті

Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Всі статті