Видану у Великій Британії антологію з текстами українських письменників присвятили Вікторії Амеліній

У Великій Британії надрукували антологію за участі українських письменників Writing Under Fire: Poetry and Prose from Ukraine and the Black Country ("Писати під вогнем: Поезія і проза з України та Блек-кантрі"). Книжка присвячена пам'яті загиблої письменниці Вікторії Амеліної. Про це повідомляє "Читомо" з посиланням на сайт видавництва.

"У цій унікальній збірці українські письменники розмірковують про війну Росії проти їхньої країни, щоб зрозуміти вплив терору і травм, які вона завдає", — йдеться в анотації.

До книги потрапили твори:

  • Галини Крук;
  • Ігоря Павлюка;
  • Богдана Коломійчука;
  • Роксолани Жаркової;
  • Людмили Таран;
  • Ростислава Мельникова;
  • Дмитра Семчишина;
  • Івана Андрусяка;
  • Тетяни Белімової;
  • Вікторії Амеліної.

Крім того, у виданні містяться твори британських письменників.

"Вони ведуть розмову з колегами, чия творчість пов’язана з Блек-кантрі у Великій Британії. Розгортається транскультурний діалог, який будує літературний міст із метою підтримки України", — додають у видавництві.

Двадцять один твір використовує широкий спектр форм і стилів, а також літературних жанрів, включно з фольклором і казками, щоб дати голос жахливій ситуації. Разом вони протестують проти нелюдськості та несправедливості того, що робиться з незалежним народом.

Англійською мовою тексти переклали Ніна Мюррей і Віталій Чернецький. На обкладинці книги — фотографія Тесси Постуми де Бур.

Книжку упорядкували Себастьян Ґрос, Кармел Дуган, Софія Філоненко та Керрі Гедлі-Прайс. Її видало видавництво Jetstone.

Видання презентували 3 лютого на Вулвергемптонському літературному фестивалі у Великій Британії.

Кошти від продажу підуть на відбудову Бердянської бібліотеки, яку росіяни розграбували та спалили, а також на відновлення її фондів.

"Завдяки таким книгам світ чутиме наш, український голос, знатиме правду про цю жорстоку і злочинну російську війну", — написала професорка кафедри філології УКУ Софія Філоненко.

Статті

Світ
11.06.2024
14:47

«Браун збирається вже в червні ввести в бій першу групу F-16». Російські ЗМІ про Україну

Мета колишня, підхід інший. Перефразовуючи Клаузевіца, можна сказати, що СВО - це продовження Мінських угод іншими засобами
Донбас
09.06.2024
18:14

"Як ми до такого докотилися? Боляче на ту «республіку» дивитися". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу більше нагадували збірку цитат і афоризмів. Автором брехливих і багаторазово повторених «крилатих виразів», типу «ми не напали - ми захищалися», була одна-єдина людина - російський диктатор Путін. Що...
Луганськ
08.06.2024
10:11

Життя чи спогади. Луганський щоденник

Подруга з України питає, як ми живемо. І я відповідаю чесно: добре – їжа, робота, плани. "Хіба краще, ніж 10 років тому?" – не вірить вона. Не можна порівнювати. Не можна проводити паралелі. Це нічого не дасть. Це як порівнювати себе у 20 та 40...
Всі статті