Від 40 до 6 тисяч: нардеп розповів про варіанти платної броні від мобілізації

У Верховній Раді обговорюють ініціативу, що розширює можливості бронювання військовозобов'язаних працівників. Крім 1,5% військового збору та всіх податків, влада хоче додати бізнесу фіксовану та щомісячну ставку за бронь. Схожі правила розробляють і для фізосіб-підприємців, - заявив голова комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха в інтервʼю Фокусу.

Ідея полягає в тому, щоб зробити ставку за бронь від 6 до 50 тисяч гривень, за аналогією з працівниками великих компаній. Можливо, цей варіант не пройде, і для ФОПів застосують інший підхід.

Наталуха попередив, що у воєнний час доводиться ухвалювати непопулярні рішення. Усім категоріям суспільства догодити неможливо.

"Деякі мої колеги кажуть, що якщо ставку зробити меншою за 40 000 гривень за бронь, то не потрібно було й починати. Нібито мале наповнення бюджету. Представники великих підприємств із сотнями працівників кажуть так: поставте планку 6 тисяч гривень, ми не витягнемо", — описує нардеп проблеми.

Зазначимо, що раніше ФОПи мали право на бронь за рішенням Кабміну України за умови виконання оборонного замовлення або інших робіт для органів місцевої влади й військових адміністрацій. Діяльність потрібно підтверджувати договорами й документами.

Нардеп підкреслює можливість зловживань під час оформлення працівників компаній за схемою ФОП заради бажання роботодавця заощадити на податкових відрахуваннях.

"Нюанси є, але з цього рівняння [розробка умов для броні від мобілізації] дрібних підприємців ми не викидаємо", — додав він.

Крім підприємництва, працевлаштування на умовах оформлення ФОП поширене в IT-сфері. У таких працівників хороші зарплати, і керівники проєктів із задоволенням заплатять фіксовану ставку, аби тільки їх не чіпали військкоми, каже Фокусу президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

За словами фахівця, в Україні є люди, які готові платити ТЦК до 10 тисяч доларів за відстрочку від мобілізації. Інші платять чималі гроші провідникам-шахраям, які обіцяють провести чоловіків манівцями через український кордон. Нерідко всі вони потрапляють до рук прикордонників.

"Час зрозуміти, що не всі громадяни наважаться воювати. Буде правильно, якщо людину забронюють і гроші підуть до бюджету, а не ділкам", — пояснює він свою позицію.

Як повідомлялося, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив про появу нового документа - сертифіката військовозобов'язаного.

Статті

Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Всі статті