У Хмельницькому відбулась акція #SaveAzov: підтримай військовополонених (ФОТО)

Три сотні хмельничан та приїжджих прийшли на акцію в середмісті на підтримку військовополонених маріупольського гарнізону “Оленівка”. Про це повідомляє "Суспільне".

Захід організували дружини, батьки й матері нині полонених “азовців”.

Хвилиною мовчання за вбитими п’ятдесятьма трьома полоненими «азовцями» розпочалася акція «Оленівка» в Хмельницькому. Серед учасників акції й ті, які чекають на повернення своїх синів, чоловіків та рідних. Як розповіла Світлана Свідерська-Лоб, її 20-тирічний син — військовий, він зараз у полоні в Оленівці. Мати каже: згідно з Женевськими конвенціями, військові можуть перебувати в полоні три місяці, і цей термін збігає.

“Тому ми хочемо, щоби все-таки дотрималися Женевських конвенцій, і наші полонені військові, які залишилися живі після трагедії в Оленівці, повернулися додому живі та неушкоджені”, - говорить учасниця та співорганізаторка акції Світлана Свідерська-Лоб.

За її словами, в Оленівці перебували дві з половиною тисячі полонених, 130-поранені, тіла понад пів сотні вбитих, родичі не можуть забрати та поховати. Дружина «азовця» Юлія каже: “Мого чоловіка немає в списках загиблих. Мій чоловік є бійцем полку «Азов», наразі він перебуває в полоні в Оленівці, і ми не знаємо, як він і що він. Ми не можемо стверджувати, що ці списки є правдивими”.

Учасниця акції Тетяна розповідає: “Востаннє говорила зі своїм чоловіком-прикордонником у травні, перед виходом із «Азовсталі». І відтоді про нього немає жодних відомостей. Російські військові терористи, вони звірі, можна так сказати. Підступно вбили наших воїнів, вони були без зброї взагалі”.

Альона, мати полоненого військового, розповіла, що їй вдалося виїхати з Маріуполя, тепер боротиметься за визволення свого сина і синів інших матерів. “Ми вимагаємо, ми просимо, щоб їх звільнили. Це боляче, але ми сила, ми не опустимо руки, ми будем боротися. Вони жити повинні! Вони - наше життя! Вони ціною свого життя захищали людей, дітей”, сказала мати полоненого.

Організатори акції закликали всіх, хто прийшов підтримати їхніх близьких, поширювати їхній пост #SaveAzov, щоби звернути увагу всіх, хто може допомогти.

“Ми хочемо звернутися до міжнародного комітету Червоного хреста та Організації Об'єднаних Націй, щоб вони згадали про ті гарантії, які вони давали, коли виходили наші воїни з «Азовсталі» - про їхню безпеку в полоні та про їхню гарантію виходу з полону, тобто - обмін”, - додала Світлана.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті