У Верховній Раді запропонували припинити саджати до в'язниці тих, хто здійснює дрібні крадіжки

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт №11068, який пропонує декриміналізувати дрібні крадіжки майна вартістю до 4552 гривень і змінити відповідальність за це на штрафи. Про це 22 травня повідомив у Телеграм народний депутат Ярослав Железняк.

Наразі крадіжка вважається дрібною, якщо вартість майна не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів українців, тобто 302,8 гривні станом на 2024 рік. 

Через дію воєнного стану в Україні вчинення крадіжки кваліфікується за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання від п'яти до восьми років позбавлення волі. Однак автори законопроєкту вважають, що таке покарання не є «співмірним».

Як приклад наведений вирок чоловіку з Рівненщини, якого засудили до 3 років і 7 місяців позбавлення волі за крадіжку підгузків на суму 356 гривень 72 копійки. За його словами, він вчинив так не задля наживи, а тому, що не було за що купити памперси дитині.

«Покарання повинно відповідати ступеню суспільної небезпеки злочину, обставинам його вчинення та враховувати особу винного, тобто бути справедливим», — йдеться в пояснювальній записці законопроєкту. 

Його автори вважають, що ця ситуація потребує врегулювання шляхом підняття розміру суми, яка розмежовує адміністративну та кримінальну відповідальності за крадіжку.

Так, пропонується підвищити поріг кримінальної відповідальності за крадіжку до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 4542 гривень станом на 2024 рік

Крім того, Рада хоче підвищити адміністративні покарання за дрібні крадіжки на суму від 757 гривень до 4552 гривень — 850-5100 гривень. А також 5100-8500 гривень за повторну крадіжку протягом року.

Як повідомлялося, суд зобов'язав жителя Рівненщини прочитати "Кайдашеву сім’ю" за крадіжку з будинку сестри

Нагадаємо, у Мін'юсті заявили, що в'язниці переповнені, і мобілізація може вирішити проблему.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті