У Сенаті США заявили, що новий закон про конфіскацію активів РФ для передачі Україні не є альтернативою законопроекту про додаткову допомогу

Підтриманий профільним комітетом Сенату США закон про конфіскацію активів РФ для передачі Україні не є альтернативою законопроекту про додаткову допомогу. Про це повідомив голова комітету з міжнародних відносин Сенату США Бен Кардін, пише Deutsche Welle 25 січня. 

"Немає жодних сумнівів у тому, що на Росії лежить моральна і юридична відповідальність за те, щоб оплатити відновлення України, враховуючи руйнування, до яких призвело її незаконне вторгнення до України 2022 року і триваюча війна, - заявив Кардін. - Проте Закон REPO матиме неймовірно важливі наслідки, можливо, більші, ніж усе, за що ми голосуємо в цьому комітеті, крім дозволів на застосування військової сили. Конфіскація активів Центрального банку іноземної держави, з якою ми не перебуваємо у стані війни, стане першим випадком для Сполучених Штатів. З огляду на це, ми маємо переконатися, що продукт, який ми виносимо з цього комітету, і прецедент, який ми створюємо, відображає наші інтереси і наші цінності".

За словами Кардіна, закон не є альтернативою або заміною законопроєкту про додаткову допомогу, який президент Байден подав кілька місяців тому і який "забезпечить 60 мільярдів доларів терміново необхідного фінансування для України".

Кардін уточнив, що, за наявними даними, у США заморожено російських активів на суму в 5 млрд доларів. По всьому світу цих активів - близько 300 млрд доларів. "Ухвалення закону REPO, як ми сподіваємося, підштовхне інші країни, включно з нашими європейськими партнерами та союзниками, які володіють переважною частиною іммобілізованих російських суверенних активів, до вилучення та перепрофілювання цих активів на користь України", - додав він.

Зазначається, що комітет із міжнародних відносин Сенату США підтримав проєкт закону "Про відновлення економічного процвітання і можливостей українців" (REPO), який передбачає, окрім іншого, конфіскацію російських активів, заморожених у США, і передання їх Україні для відновлення країни, 24 січня.

"Остаточний текст документа містив низку двопартійних поправок і поліпшень до законопроєкту, зокрема гарантії президента, що США координують із G7 багатосторонні дії щодо конфіскації активів, прискорені процедури судового розгляду та продовження дії "Закону Елі Візеля про запобігання геноциду і звірствам" і повноважень Центру глобальної взаємодії при Держдепартаменті", термін дії яких мав сплинути у 2024 році", - ідеться в повідомленні.

Ухвалений у США у 2018 році "Закон Елі Візеля про запобігання геноциду і звірствам" містить положення про те, що уряд США виробляє стратегію, спрямовану на запобігання цим злочинам та вжиття відповідних заходів. Він дозволить конфіскувати активи Центробанку росії - країни, з якою США не веде війну. Кошти підуть на відновлення України.

"На голосуванні 20 депутатів висловилися "за" і 1 - "проти" (голос сенатора-республіканця Ренда Пола)", - сказано також у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що комітет Сенату США проголосував за передачу Україні заморожених активів РФ.

 

Статті

Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Всі статті