Туреччина офіційно схвалила заявку Швеції на вступ до НАТО

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган офіційно затвердив ратифікацію вступу Швеції в НАТО. Нині Угорщина залишилася єдиною країною, яка поки не погодила вступ скандинавської країни в Альянс. Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на Офіційний вісник Туреччини. 

Як повідомляється, Ердоган підписав закон через день після того, як 23 січня турецький парламент проголосував за ратифікацію заявки Швеції. Рішення підтримали після кількох місяців обговорень. Тепер документ мають надіслати до Вашингтона. 

Зауважимо, що ще у травні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, Швеція та Фінляндія дійшли висновку, що вступ до НАТО буде найкращим способом стримати будь-яку агресію. Фінляндія офіційно приєдналася до Альянсу у квітні 2023-го, а от заявку Швеції затримали Туреччина й Угорщина.

Анкара звинувачувала Швецію в недостатній боротьбі з тероризмом. Президент Ердоган закликав Стокгольм видати людей, яких Туреччина вважає терористами, включно з "Робітничою партією Курдистану" (РПК).

Швеція наполягала на тому, що вона відповідає критеріям членства в НАТО, але все ж таки окремо посилила закони проти тероризму та зняла обмеження на експорт зброї в Туреччину.

Наразі і в Угорщині готові говорити про вступ Швеції в НАТО. Так, прем’єр-міністр Віктор Орбан публічно заявив, що його уряд підтримує це рішення і закликав парламент зробити так само.

Після погодження з боку усіх країн Альянсу Швеція стане 32 його членом.

Нагадаємо, парламент Туреччини після кількох місяців обговорення схвалив вступ Швеції в НАТО 23 січня. 

Статті

Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Всі статті