Росія вже зараз готова йти на переговори - Веніславський

Російсько-українська війна навряд чи закінчиться цього року, але РФ потрібні переговори. Так вважає член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони й розвідки та депутат від "Слуга народу" Федір Веніславський, про що він повідомив в інтерв'ю Новини.LIVE, опубліковане 25 липня.

"Навряд чи цього року (закінчиться війна, - Ред.), але все залежить від того, що вважати закінченням війни. Укладення якого миру: який буде неприйнятним для українського суспільства чи деокупація українських територій? І деокупація в межах яких років — 2022-го чи 2014-го? Думаю, цього року шанси закінчити гарячу фазу є малоймовірні. Швидше за все, це станеться у 2023-му. А от деокупація всіх територій, окрім Криму — оптимістично це 2023 рік, песимістично — 2024-й", - вважає Федір Веніславський.

На його думку, російському диктатору путіну зараз дуже потрібен певний мирний договір, який дасть йому можливість передихнути, поповнити людські й технічні запаси.

"Найбільшим каменем спотикання буде Крим та окремі райони Донецької й Луганської областей. Судячи зі вкидів російської пропаганди, вони вже зараз готові на перемовини, адже розуміють, що подальша ситуація з міркувань міжнародної ізоляції та економіки для них погіршуватиметься. Не так швидко, як би нам хотілося, але війна — палиця з двома кінцями. Наприклад, енергоносії — з одного боку, є блокада, а з іншого — ціни на них зросли, і рф за рахунок експорту має достатньо великий приплив грошей, які використовує на війну. І це для нас погано", - зауважив нардеп.

Він акцентував, що разом з тим російська економіка вже зараз відчуває дуже великі складнощі й зазнаватиме ще більших. Це все впливатиме на перспективи завершення війни.

"Тому росія вже зараз готова йти на перемовини, зупинити війну, але хоче зафіксувати, що Крим — назавжди російський, а суб'єктність Донецької та Луганської областей поза нашим сумнівом (мається на увазі незалежність псевдореспублік "Л/ДНР". — Ред.). Тоді можна зупинити війну. Але для українців, тисяч загиблих та поранених, це сумнівноприйнятний варіант", - сказав Веніславський.

За його словами, тому треба орієнтуватися на деокупацію спершу Донецької та Луганської областей.

"Із Кримом буде складніше в силу географічного розташування й потужної пропаганди. Можливо, його треба буде вивести за дужки і дивитися на розвиток подій у росії. Тут я оптиміст і вважаю, що ця країна точно припинить своє існування у нинішньому форматі", - зазначив член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки.

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті