Російський газ знову почав надходити до Чехії

Деякі трейдери почали імпортувати російський газ до Чехії з жовтня. Про це заявив міністр промисловості та торгівлі Чехії Юзеф Сікел, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Novinky.

За його словами, на частку російського газу припало 79,6 млн куб. м від загального обсягу поставок із січня до кінця жовтня цього року, тобто 1,2%. Інформація про конкретних імпортерів є предметом комерційної таємниці.

Дані з перевантажувальної станції в Ланжхоті (Південно-Моравський край) також свідчать про те, що російський газ почав надходити до Чехії.

"З початку жовтня газ на цій прикордонній станції надходить уже не з Чехії до Словаччини, як раніше, а зі Словаччини до Чехії. І це в обсязі до 100 гігават-годин на добу", - заявив Лукаш Кованда, головний економіст Trinity Bank.

За його словами, наразі до 40% газу, імпортованого до Чехії, надходить із росії.

Згідно з більш ранньою інформацією Міністерства, російський газ перестав надходити в Чехію на початку цього року. Держава замінила його газом із Норвегії та СПГ із Нідерландів і Бельгії. У попередні роки частка російського газу становила близько 97%.

"Нам необхідно розглянути питання про те, чи запроваджувати обмежувальні заходи на національному рівні, чи продовжувати координувати наш підхід у межах усього ЄС", - заявив Сікел.

Як повідомлялося, країни G7 і ЄС хочуть розширити заборону на імпорт російського газу. 

Нагадаємо, за оцінками Міжнародного енергетичного агентства росія на десятиліття втрачає вплив на газовому ринку.

Статті

Світ
02.06.2024
10:07

“У найближчі місяці багато що стоятиме на кону”. Західні медіа про Україну

Стан української армії продовжує погіршуватися, особливо там, де вона має найбільше значення: в піхоті. Контрнаступ України влітку минулого року досягнув кульмінації насамперед через виснаження піхоти, і з того часу їй важко компенсувати ці втрати.
Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Всі статті