Норвегія, Іспанія та Ірландія сьогодні визнають палестинську державу ‒ ЗМІ

Уряди Іспанії та Ірландії сьогодні визнають державність Палестини, пише LB.ua з посиланням на Politico.

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес висуне пропозицію сьогодні вранці в парламенті.

В Ірландії про це оголосять під час ранкової пресконференції лідери трипартійного уряду країни: прем’єр-міністр Саймон Гарріс, міністр закордонних справ Майкл Мартін і міністр навколишнього середовища Імон Раян.

Окрім того, як пише Reuters з посиланням на громадський мовник NRK і щоденну газету Aftenposten, сьогодні уряд Норвегії, що скандинавська країна визнає незалежну палестинську державу.

До цього часу Швеція була єдиним членом Євросоюзу, який в односторонньому порядку визнав Палестину державою. Кілька інших європейських країн зайняли таку позицію до вступу в ЄС.

Хоча жодна з країн “Групи семи” (G7) не визнає Палестину, понад 140 із 193 членів ООН визнають. У травні Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію із закликом прийняти Палестину до організації на правах повноцінного члена.

Цього року також Бельгія, Словенія та Мальта висловили підтримку визнання Палестини на різних етапах, але не вказали часові рамки.Сам ЄС і великі країни, такі як Німеччина та Франція, мають “представництва” (замість посольств) у Рамаллі та підтримують палестинську владу фінансово.

США та інші країни ЄС стверджують, що вони визнають Палестину як частину рішення про створення двох держав, погодженого з Ізраїлем, де-факто надаючи уряду країни право вето. У лютому речник Держдепартаменту Метт Міллер заявив, що Вашингтон продовжує підтримувати створення незалежної палестинської держави.Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу чітко дав зрозуміти, що буде проти такого рішення.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті