Наступ РФ у Харківській області може мати відволікаючий характер - ISW

Наступ російських військ на півночі Харківської області біля кордону з росією, який розпочався вранці 10 травня, може мати відволікаючий характер. Про це повідомляє у своєму звіті Інститут вивчення війни (ISW). 

Автори звіту називають це початковою фазою наступальної операції. З одного боку, вона може переслідувати лише оперативні цілі, з іншого - мати стратегічний ефект, який полягає у спробі відтягнути сили України з критичних ділянок фронту. 

Російська армія провела дві обмежені операції - на північ від Харкова в напрямку Липців і на північний схід від Харкова біля Вовчанська. Генштаб ЗСУ напередодні повідомляв, що саме біля цих двох населених пунктів тривають "контрударні заходи" після спроби прориву лінії оборони біля Вовчанська під прикриттям бронетехніки.

Анулюючи різні повідомлення, ISW констатує, що в чотирьох селах, ймовірно, відбулися запеклі бої, і російські війська захопили три з них, просунувшись у напрямку Вовчанська.

Експерти прогнозують, що російські військові використовуватимуть тактичний плацдарм, щоб відкинути українські сили від кордону з Бєлгородською областю, просунувшись на відстань досяжності ствольної артилерії. 

Західні та українські ЗМІ повідомляли в п'ятницю, що мета Росії - створити 10-кілометрову буферну зону вздовж північного кордону в Харківській області. Це не тільки дасть змогу захистити прикордонні населені пункти в росії від артилерійських обстрілів, а й зробить Харків досяжним для російської ствольної артилерії, зазначає ISW.

Експерти не відкидають версію про те, що зараз росія створює умови для масштабного наступу на Харків у пізніший час. Однак поки що вони не бачать умов для нього, випливає зі звіту, і не менш імовірною вважають версію про відволікаючий характер операції. 

Наявні кадри бойових дій дають змогу припустити, що російські війська задіяли відносно обмежені особовий склад і кількість бронетехніки, пишуть аналітики. Хоча вони допускають наявність резервів, готових розвивати наступальні операції на північ від Харкова найближчими днями.

Нагадаємо, напередодні президент України Володимир Зеленський підтвердив, що росія почала нову хвилю наступу на Харківщині. 

Як повідомлялося, росіяни зробили спробу прориву оборони на Вовчанському напрямку в Харківській області.

Статті

Світ
03.06.2024
23:08

«Виснаження військових ресурсів Заходу та мобілізаційного ресурсу на Україні має тривати». Російські ЗМІ про Україну

"Ми повинні домогтися, щоб поруч із нами не було держави, яка є плацдармом для постійної агресії проти нас".
Донбас
03.06.2024
09:20

«Немає елементарного... Ми тут не живемо, а виживаємо». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу наввипередки домагалися звинувачення їх у дискредитації «русского мира», який їм принесла російська агресія. Вони навперебій розповідали, як погано живе «звільнений» народ, як недопрацьовує влада.  Причому,...
Світ
02.06.2024
10:07

“У найближчі місяці багато що стоятиме на кону”. Західні медіа про Україну

Стан української армії продовжує погіршуватися, особливо там, де вона має найбільше значення: в піхоті. Контрнаступ України влітку минулого року досягнув кульмінації насамперед через виснаження піхоти, і з того часу їй важко компенсувати ці втрати.
Всі статті