На Херсонщині від затоплення постраждає близько 50 об’єктів природно-заповідного фонду: гинуть літописні ліси та сотні тисяч рідкісних тварин

У Херсонській області через підрив росіянами Каховської ГЕС від затоплення постраждає близько 50 об’єктів природно-заповідного фонду. Про це повідомив член правління Української природоохоронної групи, завідувач кафедри ботаніки Херсонського державного університету Іван Мойсієнко в інтерв’ю "Укрінформу", опублікованому 14 червня.

"Якщо говорити про затоплення з точки зору охорони дикої природи, то постраждає близько 50 об’єктів природно-заповідного фонду, – зазначив Мойсієнко. – У тому числі Чорноморський біосферний заповідник, три національні природні парки – Нижньодніпровський, Білобережжя Святослава та Олешківські піски. У біді й велика кількість малих об’єктів: заказники, пам’ятки природи й садово-паркового мистецтва, регіональний ландшафтний парк "Кінбурнська коса".

Підкреслюється, що наразі вчені, екологи, природоохоронці не мають доступу до цих територій, тому можна казати тільки про можливі втрати.

За словами Мойсієнка, ці території мають багато різних міжнародних статусів. Зокрема, у зону лиха потрапили водно-болотні угіддя міжнародного значення (так звані Рамсарські) площею 33 тис. гектарів у дельті Дніпра. Також постраждає сім об’єктів Смарагдової мережі. Ця місцевість має статус Важливої орнітологічної території (ВОТ) (Important Bird and Biodiversity Area; IBA), необхідної для збереження популяції птахів.

"Це якщо казати з формальних позицій. А якщо з неформальних, то йдеться про те, що буде знищена велика кількість особин багатьох видів, у тому числі включених до Червоної книги України, – сказав вчений. – Постраждають угруповання Зеленої книги України і біотопи, які охороняються Резолюцією №4 Бернської конвенції. Мова про сотні об’єктів охорони".

На фото – Кінбурнська коса.

Раніше повідомлялось, що під загрозою зникнення 30% природно-заповідного фонду Херсонської області внаслідок підриву Каховської ГЕС станом на 10 червня.

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті