Московський суд кинув за ґрати правозахисника Орлова за статтю про фашизм

У Москві 27 лютого суд оголосив вирок правозахиснику Олегу Орлову за "дискредитацію" російської армії. Йому призначили 2 з половиною роки колонії, - повідомляє Телеграм-канал "Настоящее время".

Напередодні в дебатах держзвинувачення запросило для Орлова 2 роки і 11 місяців колонії, захист наполягав на виправданні. Правозахисник під час засідання провину не визнав, відмовився давати свідчення і допитувати свідків.

Перший розгляд справи закінчився штрафом, але Мосміськсуд скасував вирок і повернув справу до прокуратури, яка, додавши до обвинувачення обтяжувальну ознаку за мотивом "ворожнечі та ненависті до військовослужбовців", направила справу на другий розгляд.

Приводом для кримінального переслідування Орлова став пост у Facebook від 14 листопада 2022 року з перекладом його статті для французького видання Mediapart "Вони хотіли фашизму, вони його отримали".

До суду підтримати Орлова, серед інших, прийшли представники посольств Чехії, Польщі, США, Великої Британії, Німеччини, Португалії, Нідерландів, Франції, Люксембургу, Австрії, Австралії, Латвії, Швеції, Бельгії, Іспанії та посол ЄС у РФ. 

Орлов - член російської Ради з прав людини у 2004-2006 роках, був співголовою правозахисного центру "Меморіал". Брав участь у переговорах із терористами під час захоплення в Будьонівську заручників влітку 1995 року, а пізніше став добровільним заручником, щоб бойовики звільнили захоплених людей.

Статті

Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Всі статті