Ключову роль у відновленні України українці віддають уряду та країнам-союзникам - опитування

Ключову роль у відновленні України після закінчення війни українці віддають уряду та країнам-союзникам нашої країни. Про це свідчать результати опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадя, проведенного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології.. Результати опитування були оприлюднені 15 березня 2024 року під час під час Recovery Media Conference, організованої медіамережею «Вікно Відновлення».

У конференції взяли участь представники регіональних медіа, регіональних та всеукраїнських громадських організацій, аналітичних центрів, органів державної та місцевої влади, міжнародних донорських організацій, представники посольств тощо.

Як засвідчило дослідження, більшість опитаних вірять у відновлення соціально-економічного потенціалу нашої країни після війни. “Так” і “скоріше так” відповіли 32,3% та 36% респондентів відповідно. Важко сказати 16,4% людей, а не вірять чи скоріше не вірять у відновлення тільки 9,6% та 5,7% відповідно.

Водночас більшість опитаних усвідомлює, що відбудова триватиме не один і не два роки. 21% респондентів вважає, що процеси відновлення заберуть від 5 до 8 років, 21,7% переконані, що більше 10-ти років. Прогноз до 10-ти років дають 17,8%, до п’яти років — 16,5%.Першочергово, на думку опитаних, потрібно провести розмінування територій, на яких проходили бойові дії (76,5%), а також відновити зруйноване житло, заводи, фабрики, шляхи сполучення (72,7%).

При цьому половина респондентів нині швидше незадоволена тим, як держава відновлює житло їхніх рідних та знайомих людей (51,7%), зазначив Тарас Жовтенко, аналітик Фонду. Водночас запас оптимізму та стійкості в нашому суспільстві є, переконаний він.

На думку учасників опитування, швидкому відновленню післявоєнної України найбільше заважатимуть:

Величезні масштаби руйнувань, спричинені війною (69,8%),

Розкрадання/привласнення коштів, виділених на відбудову, представниками органів центральної влади (58,1%),

Розкрадання/привласнення коштів, виділених на відбудову, представниками органів місцевої влади та місцевого самоврядування (місцевими радами, мерами міст та селищ тощо) (51,9%)відсутність професіоналів у владі (36,4%).

Інші варіанти відповідей обрали менше 30-ти відсотків опитаних.

Ключову роль у відновленні України після закінчення війни українці віддають уряду — 53,1% та державам — союзникам нашої країни — 51,5%. Місцеве самоврядування, бізнес і волонтери отримали 35,8%, 33,4% та 28,3% відповідно. На пересічних українських громадян таку роль покладають 29,5% опитаних.

Половина опитаних (50,9%) вважає, що для відновлення достатньо просто працювати на своєму робочому місці. Набувати нових кваліфікацій та навичок задля реалізації проєктів відновлення планують 19,5% респондентів, готові волонтерити на користь людей на постраждалих територіях 18,9%, підтримати фінансово та матеріально важливі проєкти щодо відновлення — 14,6%. Не бачать себе в такій ролі 15,3%, важко сказати 12,1%, варіант “інше” обрали 0,4% опитаних.

Частина опитування також стосувалася медіаспоживання українців. У місцевих медіа більшість опитаних хочуть читати про

  • наслідки війни у своїй громаді (захищеність від руйнувань, наявність бомбосховищ, мобілізацію, вшанування загиблих тощо) 56,2%
  • економічне життя своєї громади 31,6%
  • визначних та яскравих людей громади (військових, лікарів, освітян, культурних працівників тощо) 27,6%
  • історію свого краю 23,6%
  • політичне життя своєї громади 22,9%
  • культурне життя та визначні події у своїй громаді (концерти, показ фільмів, виставки, гастролі тощо) 22,9%
  • інше 0,9%

Опитування тривало протягом 3–12 березня 2024 р. Загалом було опитано 2001 респондент віком від 18 років у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Харківській та Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються Україною та де не ведуться бойові дії). Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас, слід враховувати систематичні відхилення вибірки через вимушену міграцію мільйонів громадян, спричинену російсько-українською війною.

Учасники «Вікна Відновлення» та інші медійники, представники громадського сектора братимуть до уваги результати цього дослідження під час створення власних матеріалів на тему відбудови, які агрегуватиме новостворений сайт recovery.win.

Медіамережа «Вікно Відновлення» (UA Recovery Window Media Network) розпочала роботу 22 січня 2024 року. Її співзасновниками стали стали сім організацій: “Східний Варіант” (Донеччина та Луганщина), “МОСТ” (Херсонщина), “Накипіло” (Харківщина), “Інтент” (Одещина, Миколаївщина), всеукраїнське медіа рішень “Рубрика”, аналітичний центр “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”, аналітична платформа VoxUkraine.Мережа «Вікно Відновлення» підтримується урядом Великої Британії. З початку повномасштабного вторгнення Британія виділила близько двох мільярдів фунтів стерлінгів на процеси, пов’язані з відновленням України.

Статті

Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Всі статті