Батьки немовлят в окупованому Рубіжному проходять квест через відсутність дитячої медицини: пологи в Старобільську, довідка в Сєвєродонецьку, огляд у Луганську

В окупованому Рубіжному на Луганщині, де разом із селами громади до повномасштабного російського вторгнення мешкало близько 60 тисяч осіб, нині проживає менш як 30 родин з немовлятами та кілька вагітних жінок. Про це одному з пропагандистських каналів розповіла місцева жителька, мати піврічної дитини. Відповідне відео опублікував Телеграм-канал "Трикутник" 26 квітня. 

"Дитині півроку. Новонароджених дітей ще в місті, напевно, 23 - 24 точно є. І вагітні є... У місті немає жодного педіатра, жодного дитячого лікаря: невропатолога немає, окуліста немає дитячих, які б могли оглянути діток. Для того, щоб дитину оглянув планово щомісяця фахівець, треба їхати в Сєвєродонецьк, довідку брати про епідоточення. Там висидіти хвилин 40 у черзі серед діток застуджених, з вірусами, з бактеріями... Справка ця діє 72 години. З нею їдеш через блок-пости, через це ось усе до Луганська в обласну лікарню, там теж висиджуєш у черзі, трясешся, тарахтиш назад", - розповідає жінка.

Що стосується пологів - вона, як роблять і решта мешканок Рубіжного та Сєвєродонецька в період окупації, народжувала в Старобільську. 

Жінка розповідає, що зруйнований пологовий будинок у місті зараз відбудовують місцеві жителі, причому для цього "на зруйнованих будівлях беруть хоч трохи вцілілі цеглини".

При цьому до повномасштабного російського вторгнення в Рубіжному надавався максимально широкий у Луганській області спектр медичних послуг. Медзаклади міста були базою для Луганського державного медцинського університету, який було переміщено сюди після 2014 року. Для медзакладів Рубіжанської громади 2021 року було закуплено новітнє обладнання, яке місцевий колаборант, колишній депутат Рубіжанської міськради, «головлікар» Едуард Кравченко передав окупантам. 

«Головлікар» Едуард Кравченко пішов на співпрацю з кадирівцями в березні 2022 року

Раніше повідомлялося, що "адміністрація» напівзруйнованого Рубіжного, на яке окупанти періодично «скидають" бомби, рекомендує жителям харчуватися тунцем та індичкою.

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті