«Тише, чем во Львове». Глава луганских «копов» о первой неделе работы в прифронтовом регионе

Немногим более одной недели назад к несению службы на территории городов Лисичанск, Северодонецк и Рубежное приступили 147 сотрудников новой патрульной полиции. За прошедшее время полицейские обывателю ничем из ряда вон выходящим не запомнились. В громкие скандалы патрули не ввязывались, перестрелок не устраивали, опасных задержаний не проводили. По словам жителей Северодонецка, новая полиция довольно органично вписалась в ритм жизни города, и вызывает пока впечатления положительные. Служба на Луганщине неожиданно для самих полицейских в первую неделю не стала радикальным испытанием на прочность и дает время на адаптацию.

О первых раскрытых преступлениях, участии патруля в ДТП и опыте работы в львовской патрульной полиции «ОстроВу» рассказал начальник управления патрульной полиции Луганщины и участник боевых действий в Донецком аэропорте, 28-летний уроженец Львовской области Андрей Богуш.

- Як пройшов перший тиждень патрулювання? Чого чекали, що отримали?

- Перший тиждень, як на диво, – дуже спокійно. Скажу відверто, чекали на більш бурхливі події. Дуже приємно здивований, що все проходить так тихо. Є співпраця з відділками поліції по всіх містах – Рубіжне, Лисичанськ, Сєвєродонецьк. Є також розуміння місцевих громадян.

- Яке в цілому ставлення мешканців до патрульної поліції?

- Наскільки мені відомо – позитивне. Поки що позитивне. Стараємось в цьому дусі працювати, щоб так і надалі було.


- Які виклики були за тиждень. З чим довелося працювати?

- В основному це сімейні сварки. Були ДТП, були також «сто тридцяті». Тобто, керування автомобілем в стані алкогольного сп`яніння. Також було розкриття грабежу і розкриття крадіжки. У розкритті вказаних злочинів брали безпосередню участь наші патрульні.

- Тобто, по гарячих слідах.

- Саме так, по гарячих слідах. В Лисичанську була крадіжка, а в Сєвєродонецьку – грабіж.

- 27 травня у Сєвєродонецьку сталося перше ДТП за участю екіпажа патрульної поліції. Було встановлено, що поліцейські не винні. Що не так було з водієм-винуватцем події? Очевидці казали, що він ледве тримався на ногах.

- Водій дійсно був в стані алкогольного сп`яніння. 1.72 проміле – це не надто сильний стан сп`яніння. Склали протокол і відпустили. Водійське посвідчення було вилучене. Подальшу долю винуватця ДТП встановить суд.


- Деякі місцеві жителі під впливом стереотипів умовно розділились на два «табори». Перший – вважає, що нова поліція – це бутафорія, яка не впливає на ситуацію. Інші думають, що патрульні поліцейські дістають зброю без жодного приводу, і стріляють у будь-кого в будь-якій ситуації. Людям треба лякатись зброї поліцейських?

- Все прописано в 46-й статті. Наведу кілька прикладів. Поліція застосує зброю при масових заворушеннях, коли є безпосередня загроза для поліцейського. Якщо є загроза життю його напарника або комусь з оточуючих. Також поліцейські можуть застосувати зброю при нападі тварин. Безпідставно ніхто не буде діставати зброю. Тим більше – застосовувати.


- Чим саме озброєні патрульні поліцейські Луганської області?

- Пістолетом Форт 17. На озброєнні є АКСУ. Є також газовий балончик, що більш дієвий при масових заворушеннях, або для розгону бійки.

- Як буде вирішена проблема з недобором? Адже відомо, що сьогодні в Луганській області існує проблема з кількістю поліцейських.

- Будем, звичайно, добирати. Точні терміни наразі невідомі. Нацполіція обіцяла провести набір у найкоротші терміни. Наскільки мені це відомо, все буде проходити через Київ. Тобто тут, на Луганщині, набір не буде проводитись.

- До того, як очолити патрульну поліцію Луганської області, ви працювали поліцейським у Львові. Як можна порівняти отриманий досвід? Як себе відчуває львівський поліцейський на Луганщині?

- Щодо викликів – тут їх набагато менше. Щодо спілкуванню із громадянами – теж трохи спокійніше. Багато адекватних людей. Я не знаю, як буде далі продовжуватись, але ,поки що, тут простіше працювати, ніж у Львові.

- Ви брали участь у боях за Донецький аеропорт. Як ви потрапили до Збройних Сил України?

- Отримав повістку. Я дзвонив сім разів до воєнкомату. Втім потрапив вже у другу хвилю мобілізації. Чесно кажучи, був обурений, що мене в першу не взяли. Можна сказати, що сам напросився. Прийшла повістка, через два дні я вже був з речами на полігоні і проходив тренування.


Андрей Богуш( слева на фото) вместе со своими сослуживцами

Богуш командовал отделением 79-й отдельной аэромобильной бригады. Участник боевых действий в Амвросиевке, Песках и Донецком аэропорту. Награжден медалью «За образцовую службу».

Пройдя бои, в 2015 году демобилизовался из армии и предпочел работе в сфере логистики службу патрульным полицейским. Позже был приглашен на собеседование на должность начальника управления патрульной полиции городов Северодонецк, Лисичанск и Рубежное, которую успешно прошел.

«ОстроВ», Луганская редакция

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи