Общественность Донецкой области назвала увольнение ректора ДонНУ "брутальной расправой"

Представники громадськості Донеччини написали Відкритий лист Президенту, Прем’єр-міністру України, засобам масової інформації "Про брутальну розправу керівника МОН України  Д.В. Табачника над ректором ДонНУ Володимиром Павловичем Шевченком".

Наводимо повний зміст Листа.

"Громадськість Донеччини із величезним обуренням зустріла абсолютно несподівану й приголомшливу звістку про брутальне, незаконне, закулісне звільнення з посади ректора Донецького національного університету Володимира Павловича Шевченка. Протест громадськості став би набагато активнішим, мобільнішим і згуртованішим, якби ця подія не сталася у період відпусток , від’їзду багатьох за місто і не припадала би на час студентських канікул.

Ми глибоко переконані, що жодних підстав для звільнення ректора немає. Очолюваний ним багато років університет став одним з провідних вищих навчальних закладів України, перебуваючи у рейтингу ВНЗ України серед 10 найкращих в останні роки. В 1990 році при ДонНУ відкрито ліцей з українською мовою навчання, реалізується програма «сільський ліцей». Серед здобутків В.П. Шевченка: Маріпольський державний гуманітарний університет, Донецький юридичний інститут. Усім добре відомо, що нещодавно, у травні 2010 р. відбулися збори трудового колективу ДонНУ, а у червні − конференція трудового колективу ДонНУ, де у присутності представників МОН України та Донецької облдержадміністрації було заслухано звіт ректора Шевченка В.П. про роботу за сім років. Цей звіт одразу оприлюднено на сайті www.donnu.edu.ua ДонНУ, і з ним можна ознайомитися і зараз.

Працівники університету, схвально оцінивши багаторічну діяльність свого керівника та оприлюднену Шевченком В.П. стратегію розвитку ДонНУ на наступний етап, звернулися до Міністерства освіти і науки України з пропозицією розглянути кандидатуру Шевченка В.П. на посаду ректора ДонНУ на новий період. Колектив одностайно виявив бажання працювати із своїм ректором і надалі, реалізовуючи намічені завдання та плани. Згідно з вимогами у визначений строк Володимир Павлович подав до кадрової комісії Міністерства освіти і науки України необхідні документи та звіт про свою роботу, яка була оцінена кадровою комісією МОН України позитивно, а також заяву про призначення його в.о. ректора до оголошення МОН конкурсу.

Оскільки посада ректора вищого навчального закладу є виборною та порядок обрання на цю посаду і відкликання з неї врегульовано чинним законодавством України, зокрема Законом України «Про вищу освіту», тому будь-які дії, що суперечать цьому порядку, вважаємо протизаконним і образливими. На жаль, як свідчать події 29 липня 2010 року, а саме, таємне прибуття в Донецьк керівника МОН України Дмитра Табачника, його вимога до Володимира Павловича написати заяву про звільнення з посади ректора за власним бажанням, спроба призначити на посаду тимчасово виконуючого обов’язки ректора ДонНУ, ректора Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського Олександра Шубіна, який категорично відмовився від цієї пропозиції, призначення на посаду в.о. ректора ДонНУ до оголошення та результатів конкурсу першого заступника В.П.Шевченка Андрія Кучка, а не В.П. Шевченка( так поступають, якщо до діючого ректора є суттєві зауваження до виконання ним службових обов’язків), звернення колективу, передбачене законодавством, не було враховано при цій кадровій розправі.

Наказом міністра освіти і науки Табачника Д.В. № 305-к, врученого В.П. Шевченку 29 липня 2010 року, його звільнено з посади у зв’язку з закінченням строку дії контракту від 28 липня 2003 року. Жодних зауважень з приводу перебування ректора Шевченка на посаді з боку Табачника Д.В. не висловлено. На питання ректора, що це все означає, Табачник Д.В. сказав, що це вказівка згори. Текст наказу № 305-к: «Звільнити Шевченка Володимира Павловича з посади ректора Донецького національного університету 29 липня 2010 року у зв’язку із закінченням строку дії контракту, п.2 ст.36 КЗпП України». Підстава: контракт № IV-20 від 28 липня 2003 р.

Тобто, обставини звільнення ректора не відповідали ні належній процедурі, ні духу пошанування гідності самоврядної університетської громади.

В.П. Шевченко – людина енергійна і творча, він сповнений задумів і спроможний їх втілити і як ректор ДонНУ, і як голова Донецького наукового центру НАН України, голова Ради ректорів Донеччини, голова та член багатьох державних та громадських Рад, комітетів, об’єднань. З 1992 року він очолює Донецьку обласну організацію Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. Ми знаємо, що у нього стане сил і наснаги ще для багатьох намічених справ. Про це свідчать численні здобутки очолюваного ним Донецького національного університету, мудрі й виважені плани його подальшої розбудови, наприклад, у колі консорціуму прикордонних університетів. Зупинити таку людину у польоті активних задумів – значить зашкодити розвитку Донецького краю, розвиткові його науки, освіти.

Висловлюючи думку громадських сил Донеччини та враховуючи важливість зміцнення позицій найкращих осередків вищої школи, вимагаємо поновити законний хід проведення процедури переобрання на новий термін ректора ДонНУ академіка НАН України, Героя України, доктора фізико-математичних наук, безпартійного, активного патріота Донбасу й України В.П. Шевченка, а саме, в найкоротші строки (кінець серпня-початок вересня 2010р.) оголосити конкурс на заміщення посади ректора. Ми впевнені, що найближчим часом справедливість буде відновлено, будуть враховані законні інтереси та позиція колективу університету, які зараз розтоптані Д.В.Табачником. Переконані, що Володимир Павлович успішно пройде оголошений Міністерством освіти і науки України конкурс і продовжуватиме множити славу Донецького національного університету на освітянській ниві України та за її межами.

Крім цього, просимо встановити тих вищих посадових осіб, які прислали сюди 29 липня 2010 року безвідповідальну, безпринципну, наглу посадову особу для розправи над колективом університету, його ректором та усім українством Донеччини".

Відкритий лист підписали:

- Донецька обласна організація Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка;

- Донецька обласна організація Народного Руху України;

- Донецька обласна організація Європейської партії;

- Донецька обласна організація Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих;

- Донецька обласна організація Всеукраїнського Товариства ім. Олени Теліги;

- Донецька обласна організація УРП «Собор»;

- Донецька обласна організація партії «Захисників Вітчизни»;

- Донецька міська організація «Громадянська позиція»;

- Донецька обласна організація Всеукраїнського об’єднання ветеранів;

- Заступник голови Донецької обласної організації Української Народної Партії;

- Донецька обласна організація Союзу Українок;

- Донецьке обласне товариство ім. Олекси Тихого;

- Донецька обласна Молодіжна організація «ВМГО «Батьківщина молода»;

- Донецька обласна громадська організація «Громадський рух «Край»;

- Донецька обласна організація Всеукраїнського Комітету оборони прав людини;

- Донецька обласна організація Конгресу Українських Націоналістів.

Відкритий лист громадскості Донеччини підтримали:

- Осип С. Зінкевич, голова видаваництва "Смолоскип",  лауреат премії ім. В. Стуса, нагороджений орденом Ярослава Мудрого V ступеня;

- Володимир Ковтунець, доцент Національної академії управління, народний депутат України 2-го скликання, звернення підтримую.

- Василь Овсієнко, лауреат премії ім. В. Стуса;

- Ректор Борис Гудзяк від імені колективу Українського католицького університету;

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи