Янукович написал открытое письмо участникам «круглых» столов по урегулированию политического кр

Лидер Партии регионов Виктор Янукович написал открытое письмо Группе высшего уровня - участникам «круглых» столов по урегулированию политического кризиса в Украине, назревшего в связи с выборами президента страны. Открытое письмо размещено на персональном информационном сервере Януковича.

Полный текст письма:

«Високоповажні панове!

Перша – Ваш високий авторитет як політиків і державних діячів, значною мірою завдяки якому в Україні під час нещодавньої глибокої політичної кризи вдалося уникнути кровопролиття.

Друга – загроза нової кризи, не менш небезпечної, яка зріє в Україні в результаті політики нової влади.

Добре знаючи політичну ситуацію в нашій державі в контексті останніх президентських виборів, Ви не могли не зауважити реального, наголошуємо, – реального, а не умовного розколу в суспільстві, який виник в результаті рішення Верховного Суду України від 3 грудня 2004 року і наступних драматичних подій.

Переконаний, що ще під час переговорів у грудні 2004 року Вас також стурбувала непоступливість другої, очолюваної Віктором Ющенком, сторони й невиконання нею будь-яких прямих зобов'язань, які на неї покладалися протоколами круглого столу. Вже після Вашого від'їзду з України протилежна сторона повністю знехтувала духом і буквою домовленостей і вчиняла у виборчому процесі всі ті численні порушення і зловживання, в яких до того, часто несправедливо, звинувачували мою команду.

У переможних телереляціях світ бачив Україну радісну, усміхнену, скандуючу переможні гасла.

Однак була і залишається й інша Україна – глибоко уражена тим, що трапилося.

Це не спроба видати бажане за дійсне. Це – реальний стан українського суспільства.

Доказом цьому є багато мільйонів голосів, відданих за Віктора Януковича.

Вони нікуди не зникли, вони існують.

Так, поділ суспільства навпіл за результатами голосування на президентських виборах не є виключно українською прерогативою. Можна навести безліч прикладів, в тому числі і останнього часу, коли один кандидат перемагав другого з незначною кількістю голосів, однак при цьому вони тиснули один одному руки, а виборці наступного дня поверталися до звичного ритму життя.

Однак на відміну від держав з усталеними демократичними традиціями, Україна є державою перехідної демократії. Для неї характерні підвищена політизованість суспільства, максималізм в оцінках дій як влади, так і опозиції, завищені очікування від тих, за кого голосували.

Саме тому політики, які приходять до влади в Україні, повинні не загострювати, а лагодити ці антагонізми і таким чином лікувати цю своєрідну хворобу росту молодих демократій.

На жаль, нова влада в Україні або не розуміє, або свідомо ігнорує небезпеку, що її несе нехтування цих очевидних істин. При всій умовності історичних паралелей, це нагадує ситуацію, коли французька революція починала з проголошення Декларації прав людини, а закінчувала пануванням терору.

Фальшивими виявилися декларації нової влади щодо забезпечення свободи слова і прав людини. Проводяться масові звільнення прихильників Януковича з роботи, ведеться незаконна люстрація. Створюються чорні списки неугодних. Робиться спроба закривати непідконтрольні владі телевізійні канали. Є факти відмови у реєстрації політичних партій.

На наше переконання, в Україні розв'язано терор проти політичних опонентів нинішньої влади. Людей не просто позбавляють роботи, оголошують ледь не ворогами народу – їх позбавляються будь-якої перспективи бути повноправним членом суспільства.
У цьому відношенні показовою є так звана справа Бориса Колесникова. Голову Донецької обласної ради звинувачено у ніби-то скоєних ним кримінальних злочинах кількарічної давності, хоча свідки й навіть самі "потерпілі" стверджують, що жодних злочинних дій щодо них не здійснювалося. При цьому використано весь арсенал протиправних дій при затриманні Б.Колесникова, спроби позбавити заарештованого адвокатського захисту (варто зазначити, що адвокат, проти якого здійснюється прокурорське свавілля, раніше захищав Юлію Тимошенко й нині відстоює права матері Георгія Гонгадзе).

Ми вбачаємо у протиправних діях влади спробу дискредитувати лідерів опозиції і таким чином розв'язати проблему наявності мільйонів людей, які не голосували за діючого президента.

Однак це не лише не розв'яже так званої проблеми східних та південних регіонів України, а й породить нові, причому дуже небезпечні.

Вже сьогодні тисячі людей виходять на вулиці, щоб висловити протест проти влади, яка почепила на них ярлики сепаратистів, порушників закону.
Завтра їх можуть бути сотні тисяч.

Якщо вчасно не спинити організоване владою "полювання на відьом", Україна може опинитися на порозі чергової революції.

Опозиція готова до конструктивного діалогу з владою. Водночас вона не буде миритися з політичним розправами над своїми однодумцями, з допомогою яких би статей закону їх не намагалися б дискредитувати.

Пам'ятаючи про шляхетну місію, з якою Ви тричі прибували в Україну, аби зберегти громадянський мир, закликаємо Вас силою свого високого авторитету попередити небезпеку чергового протистояння, спровокованого невиваженими кроками офіційного Києва в питаннях внутрішньої політики.

На жаль, мушу висловити особливу стурбованість тим фактом, що офіційні представники міжнародних організацій, які мали б сприяти у подальшому виконанні Вашої місії, фактично саботують продовження процесу посередництва й примирення двох сторін, а реально – двох половин роз'єднаного народу. Особливо неприховано це виглядало під час недавнього візиту в Україну спостерігача ПАРЄ Ханни Северінсен, яка, зустрівшись з новою владою, відмовилася від переговорів з лідерами опозиції. Після подібних дій твердження, що й Ваша місія зводилася лише до одностороннього втручання у внутрішній конфлікт на боці одного з кандидатів, звучать усе частіше.

І все ж я переконаний, що основне завдання, яке Ви ставили перед собою, співзвучне з відомим принципом видатного американського гуманіста Мартіна Лютера Кінга:

"Несправедливість будь-де загрожує справедливості всюди". Тому вірю у Вашу небайдужість до вкрай небезпечних тенденцій згортання демократичних прав і свобод в Україні та практики розбудови поліцейської держави. Лише завдяки такій не декларативній, а реальній неупередженій і активній місії в Україні вдасться налагодити цивілізовані відносини між владою і опозицією й не допустити нових, ще страшніших суспільних потрясінь.

Віктор Янукович»

л-е

«Остров»

Статьи

Мир
19.03.2024
05:50

«Пока мы не победим окончательно, устанавливать такую зону было бы преждевременно». Российские СМИ об Украине

"Какое же это потрясающее чувство, когда тебе не стыдно за свою страну. Не потому, что твоя Родина всегда и во всем лучшая. Вовсе не во всем и далеко не всегда. А потому что после сокрушительного поражения в холодной войне Россия отказалась принять...
Донбасс
17.03.2024
19:51

Выборы в "ДНР": "наблюдатели" с автоматами, пляски донецкого "мэра" и "геополитик" из Италии. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса изо всех пытались продемонстрировать, что выборы президента чужой страны на аннексированных территориях Украины проходят, законно, прозрачно и честно. При этом зачастую левая рука не знала, что делает...
Страна
16.03.2024
14:16

Выплаты переселенцам: кто останется без помощи

С 1 марта в Украине изменился подход к предоставлению государственных выплат внутренне перемещенным лицам. В результате – ежемесячных пособий лишились около миллиона украинцев.
Все статьи