Что нам обещают, или Оценка предвыборных программ партий и блоков региона

Місцеві організації політичних партій вперше за всю історію свого існування зіткнулись з необхідністю розробки власної передвиборної програми. Такі умови поставив новий Закон про вибори депутатів місцевих рад. І ніхто до сьогоднішнього дня не мав досвіду з розробки передвиборної програми місцевого осередку партії.

З одного боку, місцева програма не може протиставлятися всеукраїнській програмі, а з іншого боку, вона має детально відображати інтереси мешканців окремого регіону, а не всієї країни, бути специфічною, конкретною, не загальною, а оригінальною. В принципі, задача на перший погляд вважається не такою ж важкою. Але абсолютно всі, хто займався розробкою місцевих програм зіткнулись з ще однією проблемою - дозволеного об‘єму програми. Згідно закону, текст місцевої програми не повинен перевищувати трьох тисяч знаків. Це, фактично, одна сторінка А4. І практично неможливо вмістити в цей обсяг хоча б основні нагальні проблеми мешканців регіону. Крім того, партія має не лише згадати про наявність проблеми, вона має пояснити виборцям, яким чином їхня політична сила буде вирішувати цю проблему, якщо за них проголосують.

Проведений аналіз семи передвиборних програм місцевих організацій політичних партій (КПУ, СПУ, ПР, НСНУ, БЮТ, Блок Литвина, Блок “Не Так!”) наявно показав, який вихід знайшли партії.

Жодна з проаналізованих програм не включає в собі всі основні проблеми мешканців Донецької області. В тих програмах, де проблеми донеччан включені максимально, абсолютно відсутні шляхи рішення проблеми, засоби і ресурси, а є тільки гасла. Тобто, в основному, партії виокремлювали найважливіші, на їх погляд, питання, і звертали увагу саме на ці напрямки (здесь и далее выделено “Островом”). Крім того, існує вірогідність, що партії при написанні програм спирались на інтереси тих груп населення, від яких вони сподіваються отримати найбільшу підтримку.

Так, в програмі Комуністичної партії України з першого речення повідомляється, що вона “спрямована на захист інтересів найбільш вразливих верств населення” і саме це відрізняє її від “передвиборних програм політичних партій, які є виразниками інтересів великого капіталу”. І дійсно, найбільше уваги комуністи приділяють соціальному захисту громадян.(Цитата1.1.) Однак, не забули комуністи приділити також увагу розвиткові підприємництва (1.3.). Відрізняє програму КПУ і те, що в ній широко розглянуте мовне питання – не тільки на рівні “надання російській мові статусу державної”, а й передбачений статус мовам інших національностей в місцях їх компактного мешкання” (Цитата.1.2.). В цілому програма КПУ представляє собою перелік заходів, які будуть впроваджуватись у життя після обрання депутатів Компартії України і Лівого фронту.

Програма Народного блоку Литвина складається з чотирьох окремих сфер, в яких перераховані загальні програмні завдання. При цьому видно бажання включити в програмні положення якомога більше пунктів.

Програму Народного блоку Литвина відрізняє зосередження на вирішенні проблем села (Цитата.2.1), чого в такому обсязі не існує в жодній з проаналізованих програм.

В програмі також враховані проблеми духовного розвитку, культури та організації дозвілля мешканців регіону (це одна з найкращих програм за цим критерієм, поряд з СПУ). (Цитата.2.2).

Блок Литвина пропонує також своє рішення проблеми житлово-комунального обслуговування без збільшення тарифів (Цитата.2.3) і планує фінансово компенсувати населенню екологічну забрудненість (Цитата.2.4.).

Крім того, в цій програмі дуже добре розглянуті питання якісних та доступних медичних послуг і захист національних меншин.

Єдине, що хотілося б зауважити: програма має бути написана найпростішою мовою, з відсутністю будь-яких абревіатур та незрозумілих слів. Скорочення “ПММ” буде зрозумілим не для всіх виборців. На наш погляд, таких специфічних термінів потрібно уникати.

Програма Партії Регіонів під назвою «Благополуччя для вciх!» складається з загального посилу і двох розділів: “Нашi пріоритети” та “Шляхи вирішення намічених завдань”. Перший розділ – це звичайний перелік 15 загальних завдань, які ставить собі Партія Регіонів. В другому розділі дуже стисло представлені 5 шляхів вирішення намічених завдань.

Партія Регіонів пропонує “постійний, чесний і відкритий діалог місцевої влади із громадськістю”. Програма цілком відповідає назві партії, серед основних пріоритетів – “повноцінне регіональне самоврядування” (Цитата.3.1)

ПР приділяє увагу молоді Донбасу (гідну освіту, широкі життєві перспективи і всіляку підтримку молодих сімей), непрацездатним категоріям населення та національним меншинам (Цитата.3.2.). Мінус програми Партії Регіонів – стислість викладення, ставка на короткі речення. Але це унеможливлює будь-яке пояснення шляхів рішення проблеми. Навіть обсяг програми ПР – найменший серед семи проаналізованих.

В програмі Опозиційного блоку “Не Так!” присутня чітка заява про себе як про опозиційну силу.

Опозиційний блок “Не Так!” – єдина політ.сила, яка в своїй програмі наполягає на забезпеченні “вільних та чесних виборів”, а також на рівності усіх громадян перед законом і реальному забезпечення прав і свобод (Цитата.4.1.). Блок “Не ТАК!” також пропонує громадянам брати участь у вироблені та впровадженні регіональної політики (Цитата.4.2.)

Проблема подолання безробіття не лише згадана в програмі блоку “Не Так!”, але й прописаний шлях вирішення цієї проблеми, чого не існує в інших програмах (Цитата.4.3.).

Мінусом програми, на наш погляд, є негативна структурованість, звернення до протестного електорату (Опозиційний блок “Не Так!” виступає ПРОТИ:), а також місцями нелогічна побудова речень, від чого страждає конструктивна частина програми.

Програму Блоку Юлії Тимошенко під назвою “Маніфест Справедливості” відрізняє наявність таких специфічних і незвичних розділів, як “Солідаризм”, “Духовність” та “Суспільство без насилля” (Цитата.5.3.). Основна ідея програми – “встановлення та вдосконалення справедливості” для всіх верств населення, що, фактично, відображено в Преамбулі і перших трьох розділах. Програма БЮТ має найбільшу кількість структурованих розділів. Разом з тим, не враховані деякі інші, так би мовити, “земні” проблеми мешканців області (доступна та якісна освіта, захист національних меншин, організація дозвілля). Програма БЮТ – приклад зосередження на декількох обраних проблемах та детальний їх розгляд, навіть на шкоду іншим проблемам.

Представники Блоку Юлії Тимошенко в Донецькій області не змогли обійти в своїй програмі проблему екології і виділили змістовний розділ на роз‘яснення своїх шляхів рішення проблеми (Цитата.5.1.).

Також в окремому розділі яскраво відображений оригінальний механізм надання житла мешканцям регіону (Цитата. 5.2.). Програма БЮТ – єдина, в якій згадано про транспортну проблему та проблему світла на вулицях. Програма БЮТ – також єдина, яка обіцяє забезпечити “всебічну підтримку екологічних, молодіжних і громадських організацій”.

Передвиборну програму “Народного Союзу Наша Україна” відрізняє розділ, присвячений “прозорості, відповідальності та ефективності” регіональної влади. (Цитата.6.1), а також озвучена позиція щодо ідеї федералізму (Цитата.6.2.). НСНУ на місцевому рівні заклав в програму питання про зняття депутатської недоторканості (крім НСНУ, цей аспект також згадали соціалісти). Усього програма НСНУ має чотори структурні компоненти. В преамбулі достатньо емоційно дається позиціювання себе як політичної сили саме Донецького регіону. Наступні три пункти опрацьовують проблему влади, економіки та соціальної справедливості.

В програмі приділена увага проблемі сиріт та безпритульних. Слідом за гаслом “В Україні не буде чужих дітей!”, НСНУ обіцяє забезпечити “гідну фінансову підтримку сімей, які виховуватимуть сиріт та безпритульних”.

Достатньо уваги приділено молоді (як в питаннях отримання освіти, житла і роботи, так і в плані боротьби з наркоманією). Цитата.6.4.

Відрізняє програму НСНУ позитивний настрой читача одразу з першого речення. “Ми любимо Донбас – край сильних людей суворих професій... Ми прагнемо, щоб наш регіон щоденно нарощував свою міць та славу. Цікаво, що партія, яка не асоціюється у виборців з Донецькою областю, все ж таки використовує в своїй програмі посил “наш регіон”. На нашу думку, це є плюсом даної програми.

Програма Соціалістичної партії України має назву “Збудуємо Європу в Україні” і сконструйована з двох блоків. Перший – загальнополітичне позиціювання і повтор деяких позицій всеукраїнської програми. Друга частина безпосередньо подає 10 посилів до виборців Донецької області, в яких розглянуті як місцеві проблеми, так і питання, які доцільні скоріш для загальноукраїнської програми.

Програма СПУ найкраще виконує рекламну функцію. Крізь текст постійно видніються якісні характеристики соціалістів, їхні переваги та плюси. Читаючи програму СПУ, виборець точно не забуде, чия ця програма. Як одна з цілей, яку досягнули представники СПУ в Донецькій області – пояснення громадянам в тексті програми, хто такі соціалісти, за що і проти чого вони виступають. (Цитата.7.1.)

Згідно програмі, депутати–соціалісти “візьмуть під суспільний та депутатський контроль цінову політику на обласному рівні”, а також працюватимуть “над законом про обмеження комунальних платежів до 12 відсотків доходу сім‘ї”.

Тільки соціалісти звернули увагу на таку проблему області як терикони. (Цитата.7.2) і висвітлене питання вступу до НАТО (Цитата.7.3.).

Мінусом програми СПУ є невірно обрана форма дієслова. Вони не зроблять, те що обіцяють, а будуть робити (Цитата.7.4)

Підсумовуючи, зауважимо, що жодна з цих семи програм не схожа на іншу. Це стосується і структури, і змісту, і рівня узагальнень, і стилю викладення положень програми, і навіть обсягу. Навіть не всі програми мають назву.

Видно, що кожна партія намагалась знайти свій стиль спілкування з виборцями Донбасу. Помітно, що різні політичні сили прикладали різні зусилля до розробки місцевих програм. Це говорить, звичайно, про неоднакове розуміння важливості виходу до населення з проробленою, конкретною і серйозною програмою як планом дій на наступні 5 років. У деяких політичних сил відсутнє бачення програм в якості реального чинника впливу на політичні уподобання виборців. Але саме передвиборна програма - це той документ, з яким знайомиться більшість виборців і який, поряд з деякими іншими чинниками, здійснює безпосередній вплив на прийняття виборцями найважливішого для партії рішення – віддати чи не віддавати за неї свої голоси.

Цитати з передвиборних програм місцевих організацій партій:

КОМУНІСТИЧНА ПАРТІЯ УКРАЇНИ:

Цитата.1.1.

- значне підвищення розміру заробітної плати, пенсій та стипендій; адресної матеріальної підтримки непрацездатних громадян, багатодітних сімей і дітей сиріт, пенсіонерів, інвалідів, чорнобильців.

- максимальне збереження державної системи охорони здоров'я, надання безплатної кваліфікованої медичної допомоги та забезпечення найнеобхіднішими лікарськими засобами за доступними цінами;

- зміцнення мережі установ, які проводять комплексне соціальне обслуговування громадян похилого віку та інвалідів, територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян;

- встановлення контролю за зростанням цін на товари першої необхідності

Цитата. 1.2.

- надання російській мові, як рідній мові більшості жителів області, статусу державної, а мовам інших національностей в місцях їх компактного мешкання статусу офіційних

Цитата.1.3.

- сприяння реалізації заходів щодо підтримки малого та середнього підприємництва шляхом створення умов для залучення інвестицій, вдосконалення механізму його підтримки;

- зменшення регламентуючої ролі держави в сфері підприємництва, спрощення процедури реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності, зменшення перевірок їх контролюючими органами.

НАРОДНИЙ БЛОК ЛИТВИНА

Цитата.2.1.

у вирішенні проблем села:

- доведення заробітної платні в АПК до її рівня в промисловості;

- сприяння пільговому довгостроковому кредитуванню сільгоспвиробників;

- введення комплексного регулювання цін на ПММ, мінеральні добрива, засоби захисту рослин, продукцію сільгоспвиробників;

- збереження та розвиток соціальної інфраструктури села, поліпшення благоустрою сільських населених пунктів;

- розвиток будівництва на селі, пільгове кредитування сільських забудовників

Цитата.2.2.

- створення рівних умов для розвитку культури всіх націй та народностей, які мешкають у Донецькій області;

- всебічне забезпечення гармонійного розвитку дітей та молоді завдяки їх духовному та художньому вихованню;

- відродження мережі культурних центрів, бібліотек, кінопалаців в містах та селах;

- сприяння наступності поколінь, вихованню поваги до старшого;

- формування інтересу до історії регіону і держави

Цитата.2.3.

- підвищення рівня житлово-комунального обслуговування без збільшення тарифів (впровадження за рахунок бюджетних коштів сучасних автономних систем теплопостачання та лічильників для систем водопостачання). Програма «Тепло у кожну оселю»

Цитата.2.4

- впровадження механiзмiв забезпечення фiнансової компенсацiї населенню, що мешкає в зонах з несприятливим для життя довкiллям за рахунок пiдприємств-забруднювачiв

ПАРТІЯ РЕГІОНІВ

Цитата.3.1.

- Регіонам - розширення прав, повноважень і свобод. Місцевому самоврядуванню - всі необхідні важелі для відповідальної реалізації своїх прав.

- справедлива і відповідальна влада

- постійний, чесний і відкритий діалог місцевої влади із громадськістю.

Цитата.3.2.

- реальний соціальний захист непрацездатних категорій населення

- молоді Донбасу – гідну освіту, широкі життєві перспективи і всіляку підтримку молодих сімей

- свобода в національному, політичному і культурному самовизначенні громадян;

- збереження і збільшення унікальної духовної спадщини Донбасу

ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК «НЕ ТАК!»

Цитата.4.1.

- рівність усіх громадян перед законом;

- реальне забезпечення прав і свобод кожного мешканця Донецької області;

- подолання корупції в правоохоронній сфері, в медицині та освіті;

- прозорість діяльності місцевої влади та її підзвітність народові;

- забезпечення вільних та чесних виборів в регіоні для формування

- ефективної представницької влади.

Цитата.4.2.

- реального здійснення «Закону про місцеве самоврядування»;

- участі громадськості Донецької області у вироблені та впровадженні регіональної політики;

- розширення політичних та економічних прав регіону при здійсненні територіальної

- реформи;

- припинення свавілля чиновництва будь-якого рангу.

Це забезпечить реальне самоврядування в Донецькій області та затвердження правової держави з соціально-орієнтованою економікою, де влада належить народові, а закон вище за все.

Цитата.4.3.

- подолання безробіття та збільшення робочих місць через розвиток малих та середніх підприємств

БЛОК ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО

Цитата.5.1.

- ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ

Ми припинимо знищення Азовського моря декількома підприємствами чорної металургії. Курорти приазовщини дійсно стануть перлиною серед українських рекреаційних зон. Розвиток рекреаційної зони „Святогірськ” нарешті набуде системного характеру.

Ми вирішимо проблему збору та використання відходів, запровадимо використання новітніх технологій виробництва. Екологічна безпека, чистота повітря, яким дихають наші діти – пріоритет нашої діяльності.

Нестача питної води, її низька якість, спричинені масовим забрудненням шкідливими викидами промислових підприємств області будуть припинені.

Цитата. 5.2

- ПРАВО ЛЮДЕЙ НА ЯКІСНЕ ЖИТЛО

Ми пропонуємо на обласному рівні застосувати програму іпотечного кредитування: побудова в містах замість „хрущовок” та шкідливих виробництв високоякісного житла. Всі, хто захочуть придбати квартири, зможуть отримати довгострокові кредити на 10-30 років під гарантії територіальних громад. Запровадимо програму якісного житла на селі.
Вулиці міст Донецької області, місця відпочинку громадян будуть освітлюватись з використанням сучасних енергозберігаючих світильників.
Ми забезпечимо відродження транспортних маршрутів між обласним центром, та містами та селами області.

Цитата.5.3.

- СОЛІДАРИЗМ

Наш шлях – це шлях солідаризму, встановлення та вдосконалення справедливості крізь виявлення людських та суспільних проблем, їх розуміння та гармонійне врегулювання, зберігаючи інтереси кожної особистості.

- ДУХОВНІСТЬ

Тільки духовність створює атмосферу взаємної любові, в якій стає можливим без насилля добровільно підпорядкувати надмірні власні інтереси людини встановленню суспільної гармонії. Піднесення духового життя людини є одним з наших головних завдань.

НАРОДНИЙ СОЮЗ НАША УКРАЇНА

Цитата.6.1.

Владі – прозорість, відповідальність, ефективність

- Через спротив старої корумпованої місцевої влади в Донбасі немає змін на краще.

- Ми впровадимо нову чесну регіональну владу, яка буде прозорою та ефективною. Депутати не матимуть недоторканності. Чиновники постійно звітуватимуть не лише про свої доходи, а й про витрати. Ми посилимо органи місцевого самоврядування. Територіальна громада отримає всі необхідні повноваження та фінанси для вирішення болючих проблем Донеччини – бідності, безробіття, депресивності, екологічної забрудненості.

Цитата.6.2

- Разом з тим ми рішуче проти ідеї так званого федералізму. Вона веде до руйнації держави, встановлення влади місцевих князьків і кримінальних авторитетів.

Цитата.6.3

- Економіці – стабільний розвиток

- Людям – добробут

- Ми сприятимемо притоку інвестицій у базові підприємства регіону – основу економіки, зайнятості і добробуту. Пріоритетом стане забезпечення державних і приватних інвестицій у вугільну галузь Донбасу для відкриття нових лав і збільшення робочих місць. Шахтар отримає шану та оплату гідну своєї роботи!

- Ми підтримаємо розвиток малого та середнього бізнесу. Влада буде поважати підприємця.

- Ми сприятимемо спрощенню процедур реєстрації, звітності та перевірок, одержання ліцензій. Податки стануть прийнятними для бізнесу. Ми забезпечимо доступні кредити для всіх, хто хоче розпочати власну справу.

- Підтримаємо сільгоспвиробника через кредити і дотації, справедливу оплату праці.

Цитата.6.4.

- Молода сім‘я буде відчувати всебічну допомогу органів місцевого самоврядування. Ми збільшимо вдвічі фінансування молодіжного житлового будівництва.

- Ми встановимо рівні умови для отримання повноцінної освіти та надання першого робочого місця випускникам вузів, технікумів, ПТУ. Поставимо заслон молодіжній наркоманії та безробіттю

СОЦІАЛІСТИЧНА ПАРТІЯ УКРАЇНИ

Цитата.7.1.

- Соціалісти завжди були і будуть послідовними, прогнозованими, сЦитатаільними і відповідальними. Ми завжди говорили правду, відстоювали правду, завжди є і будемо з народом.

- Соціалістична партія України проти проявів націоналізму, бо вона – партія інтернаціоналістська. Нам, соціалістам, все рівно, якої національності громадянин України...

- За нами зразки кращого досвіду радянських часів, майже п'ятнадцятирічний досвіт власної політичної боротьби.

- Ми – партія європейського соціалізму.

Цитата.7.2.
Депутати вирішуватимуть нагальну екологічну проблему Донецького краю – переробку відходів вугільної промисловості – териконів.

Цитата. 7.3.
Наше відношення до НАТО залишається незмінним – Україна згідно Конституції України є позаблоковою державою.

Цитата.7.4.

-....Депутати – соціалісти працюватимуть над законом...

-....Депутати вирішуватимуть...

....Буде здійснюватись будівництво...

Донецький інститут соціальних досліджень і політичного аналізу

спільно з Міжнародним центром перспективних досліджень за підтримки Інституту Сталих Спільнот (ISC), Мережі Громадянської Дії в Україні (UCAN)

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи