Инцидент в Ивано-Франковске. Свидетельство очевидца

Депутат Ивано-Франковского областного совета Юрий Романюк, находившийся, как он утверждает, в непосредственной близости от Виктора Януковича в момент так называемого «покушения» на премьера, описывает хронологию событий инцидента с Виктором Федоровичем. По словам пана Юрия, он не является родственником задержанного за хулиганское «яйцеметание» Дмитрия Романюка и даже не знаком с ним. Депутат из Коломыи, как председатель постоянной комиссии облсовета по вопросам регуляторной политики, приехал в Ивано-Франковск специально для участия в совещании по развитию туризма, которое должен был провести премьер. Опубликовать свои свидетельства очевидца, как он заявил «Острову», его побудила информация о «покушении», распространенная другим депутатом Тарасом Черноволом. «Я был в нескольких метрах от Януковича и не видел того, что, якобы, видел Тарас Черновол» - сказал Юрий Романюк. Отвечая на вопрос «Острова» Юрий Романюк сказал, что не является членом какой-либо партии, в том числе и входящей в блок «Наша Украина». Приводим его версию событий на языке оригинала.

9.15 год. ранку 24.09.2004р. м. Івано-Франківськ.

Прикарпатський Національний університет.

Перед головним корпусом університету всупереч вимогам чинного законодавства і програми навчального процесу по обидві сторони дороги на тротуарах зігнано близько 250-300 студентів, яким явно менше 18 років, є неповнолітніми, і ще не мають виборчого права. Деякі студенти тримають передвиборчу агітацію кандидата у президенти Віктора Януковича, інші транспаранти з текстом типу „Студенти дякують уряду за підвищення стипендій”, інше.

Близько 9.45 год. ранку.

Всі зустрічаючі в очікуванні високих гостей. Неочікувано, з лівої сторони вишикуваних на тротуарі зустрічаючих студентів лунає потужне скандування „Ющенко! Ющенко! Ющенко!...” Студенти піднімають агітаційну оранжеву символіку кандидата у президенти (!) Віктора Ющенка. Через декілька секунд скандування припиняється. Жодних каральних заходів впливу на скандуючих студентів зі сторони влади, викладачів і спецслужб не має.

Близько 9.50 год. ранку.

На дорозі появляється урядовий кортеж . Несподівано, починається багатосотенне скандування студентами вітання „Ющенко! Ющенко! Ющенко!...” Саме студенти, яких влада і ректорат спеціально зігнали зустрічати кандидата у президенти, діючого прем’єр-міністра Віктора Януковича несподівано для організаторів скандують „Ющенко!”, а не „Янукович!” Першою їде машина охорони МВС. За нею їде двоповерховий, білого кольору, автобус з високопосадовою делегацією на чолі з головою уряду України, членами Кабінету-Міністрів, головою Івано-Франківської ОДА та головою обласної ради. Прямо перед проходом до головного входу в університет автобус зупиняється. Відкриваються передні двері, з яких вискакують декілька особистих охоронців прем’єр-міністра, які швидко займають позицію по спостереженню за прилеглою територією, ще декілька охоронців підбігають з інших сторін забезпечуючи контроль за прилеглою територією. В даний момент я знаходжуся безпосередньо на самому краю тротуарної бровки, переді мною абсолютно безперешкодна видимість, ніхто не заважає все спостерігати. Я знаходжуся від 2,5 до 3,5 метрів від передніх дверей головного автобуса.

Журналісти з відеокамерами підбігають і займають позицію для зйомок на дорозі, попереду автобуса, праворуч кабіни водія.

З автобуса виходить прем’єр-міністр України Віктор Янукович, одягнений у темний костюм і верхній одяг – куртку чорного кольору (шкіряну або з тканини), не защеплену. Тільки кандидат у президенти Віктор Янукович вступає на асфальтовану дорогу і розвертається у напрямку зустрічаючих його студентів, як з правого від мене боку, з тротуару, по косій (під кутом) траєкторії летить куряче яйце, яке попадає у правий (!) бік грудей (поверх живота) Віктора Януковича, і в мить розбивається на верхньому одязі (куртці) прем’єр-міністра. Віктор Федорович нічого не відчуваючи продовжує якусь мить прямувати до студентів у напрямку до тротуару, абсолютно не зважаючи на протягнуту йому для поздоровлення руку ректора університету Віталія Кононенка, який знаходиться ліворуч від прем’єра, повільно опускає свою голову і дивиться на слід розбитого на його одязі курячого яйця, переконується що це саме звичайне куряче яйце, абсолютно несподівано для всіх оточуючих завалює голову на бік, закриває очі, по обличчю пробігає якась інша міміка, і починає вертикально вниз падати на підкошених, як ватних ногах. Візуально все сприймається як миттєва непритомність (обморочний стан). Оточуюча прем’єр-міністра охорона негайно намагається втримати на ногах Віктора Януковича, позаду прем’єра руку на підтримку падаючому Януковичу, в намаганні його підтримати, протягує голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк. Однак під власною вагою прем’єр-міністр падає на асфальт. Лунає чітка і категорична команда начальника особистої охорони Януковича своїм колегам негайно евакуювати голову уряду в мікроавтобус охорони. Близько 5-6 чоловік охорони зігнувшись над прем’єром піднімають його на руки і тяжко але швидко переносять в мікроавтобус охорони темно-синього кольору, який знаходиться позаду автобуса з членами урядової делегації, в метрах 12-15 від місця події. Як тільки Віктора Януковича погрузили в мікроавтобус, лунає команда на евакуацію. Першою негайно від’їжджає мікроавтобус охорони праворуч стоячого попереду автобуса. За ним від’їжджає друга машина МВС, лунає команда всім високопоставленим гостям, які встигли за цей час вийти з головного автобуса негайно зайти в нього і терміново евакуюватися. Через декілька десятків секунд від’їжджає і головний автобус.

Всі присутні в безпосередній близькості до місця події студенти та інші особи чітко бачили тільки одне куряче яйце, яке поцілило прямо у прем’єр-міністра. Ніяких інших гострих або тупих предметів, акумуляторів від відеокамери, не летіло і не падало, жодних каменів та інших яєць не було. Асфальтна дорога в зоні події була абсолютно чиста, сторонніх предметів не було, окрім сліду розбитого яйця, яке стекло з одягу Віктора Януковича.

Протягом всього часу даного інциденту студенти продовжували скандувати „Ющенко! Ющенко! Ющенко!”.

Протягом всього часу з моменту даного інциденту і близько 4-5 хвилин потому(!) охорона і спецслужби нікого з хуліганів на тротуарі або дорозі не затримували, нікого не повалили на землю (тротуар), нікому не заламали руки і не наділи наручники. Жодної реакції негайного реагування на прояв хуліганської дії (вчинку) з боку спецслужб не послідувало (!). На тротуарі всі присутні спокійно спостерігали за подіями, дивлячись один на одного, знаходячись в якомусь шоку від усього побаченого і незрозумілого.

Безпосередній свідок подій,
депутат обласної ради Юрій Романюк

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи