Ультрас Івано-Франківська: “Вірність команді назавжди”

Словесні заряди, банери, запалені фаєри після забитого голу, сьогодні без цього навіть складно уявити футбольний матч. Вічно невгамовні ультрас, люди, які з усіх сил намагаються підтримати свою команду, організовують перформенси і на трибунах франківського стадіону. Футбол завдяки цим людям перетворюється на своєрідне шоу, нехай не в таких масштабах як у Європі і все ж таки “останні два роки рух набирає все більшого розвитку”, - розповідає вболівальник франківської команди (текст бесіди з яким викладений нижче), який вирішив не розголошувати власне ім’я. Проте, як це зазвичай трапляється, у медалі – дві сторони, є й така позиція згідно якої форма вболівання ультрас розцінюється як занадто радикальна.

Кореспондент “ОстроВдізнався про особливості діяльності франківського об’єднання ультрас - “Вар’яти” у вищезгаданого представника руху.

- Звідки бере початок шлях, який привів до того, що ми зараз бачимо на трибунах стадіону Рух? Як усе зароджувалось?

- Початки були ще в кінці 80-их. Проте, тоді це були одинокі люди, не було організованого угрупування, а от в 90-х вже був створений фан-клуб Ураган, який проіснував фактично до часу зміни назви футбольного клубу Прикарпаття на Спартак. З деякими людьми, з того осередку, ми спілкуємось і зараз.

З “Спартака” люди так само непогано почали вболівати, тоді вже Інтернет був більш поширеним, інформація стала більш доступною. Але було багато різних причин через які вони сильно не розвинулись, серед них – невелика кількість людей, які займались підтримкою клубу. Сильного розвитку не було. Ну от зараз Прикарпаття вже має достатньо організовану підтримку.

- Яка чисельність франківських ультрас?

- Залежно від важливості матчу. Наприклад, минулого сезону вивезли на гру у Закарпатті більше 50-ти чоловік, а на першу домашню гру цього сезону зібрали близько 30-ти… Літо все ж таки, порозїзджались люди. А таких основних хто любить це і хоче цим займатись десь чоловік 50-60, плюс непостійні, які приходять і ми їх знаємо, але так сильно цим не горять.

- У вас є загальновизнаний лідер, авторитет? Яким чином вирішуються питання щодо організації діяльності угруповання?

- Звичайно є люди, які цим всім займаються, це все організовують, тобто, просто так нічого не відбувається. Відповідно, якщо треба намалювати банер – хтось має скласти проект як його намалювати, треба зібрати гроші, купити тканину, зшити і так далі. Таких людей приблизно 10-15, що цим всім займаються. Вони домовляються за автобуси на виїзди, складають списки, всіх обдзвонюють, проводять іншу організаційну діяльність.

- В Європі існує практика стосовно спільного прийняття рішень, щодо тих чи інших актуальних для клубу питань між фан-сектором і керівництвом. Ви співпрацюєте з керівництвом клубу?

- Ні. Ми з клубом пробували співпрацювати ще на початках. Президент клубу нам багато всього пообіцяв. Нам навіть виділили на деякий час приміщення в стадіоні де ми займались розмальовкою банерів, тримали всі свої речі. З часом ця співпраця повністю припинилась, ми зараз повністю самостійні. Виїзди на матчі до інших міст відбуваються за свої кошти. Щоправда клуб підтримує в екстремальних ситуаціях з міліцією. В таких випадках може підійти хтось з клубу чи навіть гравці підбігти поговорити з міліцією, мовляв, чому ви чіпаєте наших фанатів.

- В скільки в середньому обходиться організація шоу, перформенсу?

- Залежно, що готувати. Якщо новий банер, піротехніка - то гривень 700, до 1000. В залежності від важливості матчу.

- Скільки часу займає підготовка? Розучування пісень?

- Це вже все напрацьовано. За декілька днів до матчу, за день, якщо є нові заряди, які варто завчити, то збираються хлопці на репетицію. Це все відбувається на самому стадіоні. Малювання банерів - так само, за 2-3 дні до матчу. Буває, що за день наперед все готове, інколи закінчуємо за кілька годин до матчу, домальовуємо прямо на стадіоні. По різному буває, залежно від ситуації.

- Звідки беруться гроші на організацію шоу?

- Зазвичай найбільше витрачаються 10-15 людей, які це все організовують. Звичайно, що збираємо гроші і на секторі, хто скільки може стільки й дає, дві гривні, десять, це не примусово. Люди закидують на перформенс коли мають гроші.

- Менталітет ультрас, можеш описати його?

- Ультрас це вірність команді назавжди, повністю. Думки завжди про підтримку власної команди вдома чи, тим більше, на виїзді, особливо на виїзді. Ультрас це вірність місту, друзям, які разом з тобою підтримують команду. Це стиль життя. Ультрас є фанатами не лише на стадіоні, а й у житті. Ми допомагаємо один одному не лише у секторі, а й у буденних справах, елементарно перенести шафу вдома чи щось тому подібне. Дружба, компанія - це все загально так можна охарактеризувати.

- Cеред франківських вболівальників є розділення на ультрас і хуліганс?

- Можна сказати, що є. Не всі люди, які приходять на стадіон готові відстоювати честь рідного клубу і міста кулаками на вулицях. В світі поділення ультрас і хуліганс як відбувається? Ультрас повністю займаються тільки візуальною і звуковою підтримкою на стадіоні, хуліганс так само тусують на секторі, і, залежно від ситуації займаються “махачами”. В загальному всі разом, разом стоїмо в секторі.

- Конфлікти на цьому підґрунті виникають? Адже, одна частина вболівальників йде на бійку, а інша не йде.

- Ні. Кожному своє. Якщо ти не хочеш йти, тебе ніхто змушувати не буде. У нас не тоталітарний режим, під стволом автомата ніхто не змушуватиме. Все просто.

- Бійки місцевих хуліганів з хуліганами інших команд носять організований характер чи відбуваються хаотично?

- Залежить від ситуації, деякі зустрічі бувають по попередній домовленості. Наприклад по телефону, є свої контакти з багатьма містами України, з іншими угрупуваннями. По попередній домовленості про кількість, вік тих, хто буде сходитись між собою. Бувають хаотичні зустрічі, так би мовити, непідготовлені. Коли хтось приїхав, а його не чекали. В основному зараз все робиться набагато організованіше ніж це було колись, як не як міліція так само не спить, всі намагаються тихше, дальше, швидше це зробити.

- Те, що відбувається, проходить за принципом фейр плей (без використання допоміжних засобів)?

- Так, принцип фейр плей.

- У вас є запеклі вороги серед вболівальників інших українських команд?

- Аж настільки ворожих поки що немає. Є загострені стосунки, нервові, так би мовити. Наприклад, на галицько-волинському дербі, матч із луцькою Волинню. З ними важкувато, але це все під час футболу. Так ми можемо зустрітись чи у Львові, чи у Франківську, чи в Луцьку, поспілкуватися, випити пива. Ворожих стосунків немає, зі всіма контактуємо, всі контактують з нами.

- Чи є місце політиці на трибунах?

- В розумінні відношення до якихось політичних організацій, партій? В нас націоналізм, ми співаємо гімн України в фан секторі, це наша країна, наш клуб. Український націоналізм побутує на трибунах, не серед всіх звичайно, є деякі клуби в яких трохи інші політичні переконання, залежно від місця розташування клубу, від впливу.

- Ви самі виробляєте атрибутику клубу?

- Рози (шарфи) замовляємо через Київ, у Франківську нажаль зараз немає.

- У вас були ідеї відкрити власне виробництво, магазин, клубний заклад?

- Не настільки масштабно як заклад, але є ідея щодо виробництва власної атрибутики, а саме стікери, значки, рози. Ми над цим думаємо.

- Доволі часто ультрас прикривають свої обличчя, і, як і в твоєму випадку, не бажають розголосу власного імені. Якщо ультрас не хулігани, для чого їм така конспірація?

- Справа в тому, що до ультрас причетні різні люди. В когось посада в банку чи в якійсь серйозній юридичній конторі. В будні дні людина працює, а на вихідних вона на стадіоні. Припустимо такий варіант, людина не хоче щоб десь випадково, ще й по телебаченні, якщо знімуть на телекамеру, хтось побачив її обличчя. До того ж використовується піротехніка, яка заборонена для використання на стадіонах і за це досить великі штрафи, якщо ловлять. Тому своє обличчя краще приховувати, плюс зараз йде підготовка до Євро 2012, не є рідкістю побачити на стадіонах працівників СБУ з камерами, які ходять, знімають всіх.

- Франківські ультрас орієнтуються на якісь конкретні європейські стилі вболівання?

- Навмисно ні на кого не орієнтуємося, щось частково береться від усіх. Відповідно ми подаємо свій стиль – варят стайл.

Артем Лєтошинскі, спеціально для Остров

 

 

 

 

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи