Ultimate Frisbee по-українськи

Мешканці міста вже замічають зміни навколо себе. Літаючі тарілки з’являються посеред натовпу все частіше. Юні любителі НЛО, гуляючи по місту, люблять порозкидувати тарілку і мало хто цікавиться, що то таке. В місті виник новий вид спорту Ultimate Frisbee і разом з тим команда MadCaps. А прийшло це до нас із-за океану, а саме з США.

 Тема НЛО набрала популярності ще на початку XX століття і проявилась не тільки у фільмах і книгах, але посприяла виникненню нової гри. Студенти колумбійської школи в штатах кидали один одному на газоні пластикові тарілки з-під ленчу, що і дало розвиток Frisbee. Спочатку це було лише приємно проведення часу і не більше, але згодом це переросло в гру. В 1968 році були проведені перші змагання і його вважають роком народження Ultimate. Люди по всьому світі перекидуються диском на природі, під час пікніку чи просто прогулянки, в той час коли в Україні це тільки набирає обороти.   

 Алтимат Фрізбі – це безконтактний вид спорту, що об’єднав елементи баскетболу і американського футболу, гра літаючою тарілкою (диском) на траві, піску чи в залі, у власне задоволення чи задля азарту на змаганнях.

 В 2001 році цей вид спорту був включений до Світових ігор в Акіто (Японія). Тепер фрізбісти очікують внесення Ultimate Frisbee до Олімпійських ігор. На теренах СНД він з’явився відносно недавно і розвивалась по-різному. Значної популярності він набрала в Росії, Білорусії, Литві, Латвії, Естонії та в Україні. Змагання, а точніше дружні ігри, відбуваються майже щомісячно в Україні, а 28 червня і вперше в Івано-Франківську відбулася Західноукраїнська Ліга з Алтимат. Детальніше про цей вид спорту і змагання розповість капітан франківської команди MadCaps Даніїл Гладкий спеціально для «ОстроВ».  

- Як ця гра потрапила в Івано-Франківськ?

 - Тарілки у Франківську привезла колишній гравець нашої команди Ваша (тепер гравець і менеджер команди "Торнадо", але про це незабаром) з Росії. Перші спроби створити команду в 2007 році за підтримки львівських гравців були невдалими. Весною 2008 група людей проявила ініціативу і бажання грати і створити команду для участі у змаганнях. Тоді і була створена команда перша івано-франківська команда з Алтимат фризі, яка згодом отримала назву "MadCaps", що у перекладі з англійської "Шибайголови".

- Який був перший склад команди і як він змінився з того часу?

 - З того часу склад дещо змінився. Зимою 2009 року в команді відбувся "внутрішній конфлікт". Частина гравців відокремилась, дехто з невідомих мені причин, оскільки я на той момент перебував у тривалому відрядженні, а про проблему яка виникла дізнався зненацька і трохи запізно. Основний склад майже не змінився, з’явились нові і дуже перспективні гравці. Але як кажуть, все що робиться, то на краще. Завдяки цьому в Івано-Франківську була створена друга команда "Торнадо", до складу якої увійшли колишні гравці з "MadCaps" та інші зацікавлені грою люди.

- Розкажи про особливість цієї гри.

- Правила прості. Прямокутне поле, дві зони по краям, диск замість м’яча і дві команди. Мета - занести диск через пас в зону супротивника. Диск передається пасом, бігати з ним заборонено, відбирати теж. Дозволяється перехоплювати диск під час пасу. Також варто відмітити, що це безконтактний вид спорту. Гра ведеться до певного рахунку або на час. Основною особливістю гри є її ідеологія, яка ґрунтується на повазі до суперника та ввічливому ставленні. На відміну від інших видів спорту, тут відсутні судді, а усі спірні моменти вирішуються між гравцями, які керуються правилами гри. Гравці повинні вміти розв’язувати спірні моменти, що склались під час гри, тому найпочеснішим призом на змагання є "Дух гри", який отримує команда, що найкоректніше і з пошаною ставилась до суперника. Також є така нагороди як MVP (Most Valuable Person) – це особистісна нагорода гравцю з команди за найрезультативнішу гру, за найбільшу віддачу на полі і найбільшу користь для команди. 

- В яких турнірах ви брали участь і що отримували?

- Команда брала участь в турнірах ЗУЛА (Західноукраїнська ліга алтимату), ВЧУ 2008 (Відкритий чемпіонат України), ЗЗЧУ 2009 (Закритий зальний чемпіонат Украйни), а також окремі гравці брали участь в міжнародних змаганнях в Мінську, Бресті та Луцьку. Команда значними успіхами похизуватись наразі не може, однак в Бресті в складі збірної команди на змаганнях під назвою "Брест без кордонів" було здобуто третє місце, а в перших іграх жіночого дивізіону ЗУЛА цього року наші дівчата здобули третє місце та "Дух гри". Сьогодні ж на етапі ЗУЛА в Івано-Франківську наша команда посіла третє місце. Також варто відмітити, що на ВЧУ 2008 та на ЗЗЧУ 2009 найціннішими гравцями було визнано членів нашої команди.

- Як проводився турнір 28 червня? З якими труднощами ви зіткнулись?

 - Турніри переважно проводяться без спонсорства, за власний кошт і сили команди-організатора. Тобто це винайм стадіону, де проводитиметься сама гра, це нагороди, це вода на полі, яке потім компенсується командними внесками, а житло та харчування – за власний кошт кожного гравця. Так було і цього разу у Франківську. Труднощів ніяких не було, всі йшли на зустріч. Трохи важко з нагородами, бо не має спеціальних кубків, наприклад, як для футболу, баскетболу і т.д. приходиться імпровізувати, або робити під замовлення. Але і це не важко, коли є фантазія.

- Яку насолоду ви отримуєте від гри?

 = Насолода від гри... Цікаво. Це мабуть треба питати кожного гравця окремо, що він отримує. Особисто мені вона дає заряд енергії, я отримую від цієї гри задоволення. Азарт також додає свого. Особливе задоволення приносить спілкування з гравцями з інших команд, країн. А ще хоч якийсь виграш.

Нанетт Аморська, спеціально для «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи