Віктор Ющенко передав фрагмент іконостасу до церкви Святої Покрови на Тернопільщині



Перебуваючи з робочою поїздкою в Тернопільській області, Президент України Віктор Ющенко передав фрагмент іконостасу - Дияконські двері - до церкви Святої Покрови у м. Бучач, - повідомили «ОстроВ» в парес-службі Тернопільської ОДА.


«Ми не лише повертаємо нашим храмам те, що їм належить, ми повертаємо нашу віру, наш дух», - сказав Президент, вказавши на роль церкви у формуванні соборної незалежної української держави. 

Під час урочистостей Глава держави також відзначив роль Греко-Католицької Церкви у духовному розвитку української нації та розбудови України.

Главу держави, від імені духовенства, вітали керуючий Бучацькою єпархією УГКЦ, Апостольський Адміністратор о.Дмитро Григорак та настоятель храму о.Володимир Шафран.

Як крозповів о.Володимир, церква св. Покрови  - пам'ятка архітектури XVIII ст. Це останній твір архітектора. Меретина і скульптора Пінзеля в Бучачі. В плані вона являє собою грецький рівнокінцевий хрест. Це - пам'ятка архітектури, яка перебуває під охороною держави. Відомо, що настінний розпис церкви виконав Яків Головацький.

Також Віктор Ющенко та супроводжуючі Главу держави особи, вклонилися світлій пам’яті жертв тоталітарного режиму, останки яких було виявлено в 1991 році в церковних підвалах бучацького храму св. Покрови.  

До могили на церковному подвір’ї лягли квіти шани від Президента України Віктора Ющенка.

Довідково:

ІНФОРМАЦІЯ
про Дияконські двері (фрагменти іконостасу), передані церкві Святої Покрови у м. Бучачі

1. „БЛАГОВІЩЕННЯ”
Рельєф (праві Дияконські двері) походить з іконостасу церкви Покрови Пресвятої Богородиці у місті Бучачі.

В основі „Благовіщення” покладений сюжет із Євангелії. Архангел Гавриїл приніс Діві Марії благу вість, що незабаром Вона народить Сина Божого і нарече його Ісусом. Богородиця зображена у драматичному пориві, клякнувши і поклавши руки на груди. Її голова, над якою сяє німб овальної форми, повернена до лівого плеча, погляд звернений на Архангела. Його права рука простягнута угору зі складеними у трійцю перстами. У лівій руці він тримає лілію, яку простягає Діві Марії. За плечима в Архангела великі крила. Одяг святих має глибокі, гострі і звивисті складки. Вгорі, по центру, голуб – символ Святого Духа, який спрямований на Діву Марію. Від нього ллються промені світла. Вище – зображені три херувими. Рельєф обрамлений стилізованим рослинним орнаментом.
Розмір: висота 182,0 см, ширина 82,0 см (внизу), 85,0 см (вгорі).

2. „АНГЕЛ - ХОРОНИТЕЛЬ”
Рельєф (ліві Дияконські двері) походить з іконостасу церкви Покрови Пресвятої Богородиці у місті Бучачі.

У центрі композиції „Ангел-Хоронитель” зображений Ангел з великими розправленими крилами. У нього довге волосся, яке спадає на плечі. Одягнений у хітон. Руки і плечі оголені. Лівою рукою Ангел пригортає за плечі оголене дитя. Права рука Ангела піднята, пальці молитовно складені у трійцю. Вгорі над ним – два Херувими серед хмар.

Розмір: висота 183,5 см, ширина 81,0 см (внизу), 84,5 см (вгорі).

Іван Георгій Пінзель, Іоан Юрій, Йоганн Георг, Ян Єжи Пінзель, також Майстер Пінзель (*бл. 1715-1761) – найвидатніший український скульптор середини 18 століття, представник пізнього бароко (рококо).

У 1750-60-х рр. працював у Львові, Годовиці (тепер Львівська обл.), Буданові, Монастириську і Бучачі (усі міста Тернопільської обл.) на замовлення графа Миколая Потоцького.

Три кам’яні скульптури (св. Юрія, Лева і Атанасія Шептицьких) збереглися на фасаді собору Св. Юра у Львові. Пінзель був автором шести дерев’яних фігур у бічних вівтарях костьолу в Монастириську, 14 кам’яних фігур на фасаді ратуші, придорожніх монументів св. Іоанна і св. Анни та барельєфів у церкві Покрови Пресвятої Богородиці у Бучачі, кількох варіантів Розп’ять.

Відомо, що у травні 1751 року майстер Пінзель узяв шлюб у Бучачі з вдовою Маріанною Єлизаветою Кейтовою з родини Маєвських, мав двох синів – Бернарда і Антона. За документами в жовтні 1762 року Єлизавета Пінзелева втретє вийшла заміж за Беренсдорфа. Отже, Пінзель помер до цієї дати.

Оригінали творів Пінзеля зберігаються в музеях Тернополя, Львова та Одеському замку. У 1966 році відкрито Музей барокової скульптури Пінзеля у Львові.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи