На Тернопільщині реєструється друга хвиля підйому захворюваності на грип та ГРВІ



В Тернопільській  області залишається вищий рівень небезпеки  поширення пандемічного  грипу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09, реєструється друга хвиля підйому захворюваності на грип та ГРВІ, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської ОДА.

Заслухавши і обговоривши інформації заступника начальника головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Михайла Буртняк, головного державного санітарного лікаря області Степана Дністряна, державна надзвичайна протиепідемічна комісія при обласній державній адміністрації відмітила, що в області розпочалась друга хвиля підйому захворюваності на грип та ГРВІ.

Протягом двох тижнів (50 та 51) відбувався поступовий ріст захворюваності в порівнянні з попередніми тижнями, а саме:

50 тиждень (07.12-13.12. 09р.) - 3088 вип. захворювань проти 2497, ріст на 20%;

51 тиждень (14.12-20.12.09р.) - 4740 вип. проти  3088, ріст на 50% (1,5 рази).

На 51 тижні в області зафіксоване перевищення епідпорогу на 29,5%. Станом  на 20.12.09.09 р. показник захворюваності на 10 тис. нас. склав 43,5 вип. при пороговому значенні 33,6. Відмічене перевищення епідпорогів в м. Тернополі та Чортківському районі.

Водночас, за останній 52 тиждень зареєстроване деяке зниження кількості захворілих(4393 вип.) порівняно з 51тижнем – на 7,3%. Відповідно показник захворюваності на 10 тис. нас. знизився до 40,1 вип..

За результатами щоденного моніторингу захворюваності, в т.ч. серед дітей шкільного віку, а також даних про кількість відсутніх дітей на навчанні в закладах освіти, в чотирьох районах області (Шумський, Бережанський, Теребовлянський, Кременецький) тимчасово закривались окремі класи (групи) в навчальних  закладах, де кількість відсутніх по хворобі перевищувала 25%. Всього тимчасово припинялось навчання в 9 – ти закладах області.

На сьогодні частина закладів відновила навчання. За підсумками останнього тижня питома вага захворілих школярів знизилась до 28,4% (в окремі дні тижня до 18%)

За період з 22.11.09 по 29.12.09 в області зареєстрований 1 летальний випадок від грипу.

Станом на 28.12.09 щеплено проти сезонного грипу лише 202 осіб.

Враховуючи сьогоднішню епідситуацію в області, державна надзвичайна протиепідемічна комісія при обласній державній адміністрації констатувала, що в області залишається вищий рівень небезпеки  поширення пандемічного  грипу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09, реєструється друга хвиля підйому захворюваності на грип та ГРВІ, а також вирішила:

вважати обов’язковим до виконання всім зацікавленим службам згідно розподілу обов’язків рішення №13 від 15.12.2009р. державної надзвичайної протиепідемічної комісії при обласній державній адміністрації.

Відповідно до ухвалених державної надзвичайної протиепідемічної комісії  при обласній державній адміністрації необхідно:

головам районних рад, голові Тернопільського міськвиконкому:

- вжити невідкладних заходів щодо готовності надання коштів з резервного фонду для проведення протиепідемічних заходів під час другої хвилі епідемії грипу;

- забезпечити проведення щеплень проти сезонного грипу груп ризику за кошти місцевого бюджету;

головному управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації, державному закладу «Тернопільська обласна санітарно-епідеміологічна станція»  відповідно до  розподілу обов’язків:

- ввести в дію «Комплексний план заходів з профілактики сезонного та пандемічного грипу на період другої хвилі підйому захворюваності на січень-лютий 2010 року в області»;

- продовжити проведення щоденного  моніторингу захворюваності населення на грип та ГРВІ в області, в тому числі на пандемічний грип;

а також забезпечити:

- надання своєчасної якісної медичної допомоги хворим на грип і ГРВІ;

- своєчасне і повноцінне епідрозслідування кожного випадку захворювання (підозри) на грип А /H1N1/Каліфорнія/04/09, всіх випадків померлих від вірусної інфекції, пневмонії неясної етіології;

- якісну вірусологічну діагностику респіраторних захворювань, в т.ч. грипу;

- медичний супровід організованих заходів для дітей та підлітків  під час новорічних та різдвяних свят.



Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи