З дитячою безпритульністю і бездоглядністю боротимуться на Тернопільщині



Тернопільська облдержадміністрація пропонує виділити 2031 тис. гривень на подолання дитячої безпритульності і бездоглядності. Про це йдеться у затвердженому головою ОДА Юрієм Чижмарем проекті обласної програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2010 рік, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської ОДА.

Метою програми є подолання дитячої безпритульності та бездоглядності,  запобігання сирітству, створення умов для всебічного розвитку і виховання дітей.
Розв’язання проблеми можливе шляхом реалізації сімейної політики, як пріоритетного засобу запобігання дитячій безпритульності і бездоглядності; здійснення заходів з запобігання дитячій безпритульності і бездоглядності.

Фінансування заходів Програми здійснюватиметься за рахунок коштів, передбачених в місцевих бюджетах області, інших джерел, не заборонених чинним законодавством. Загальна сума пропонованих видатків становить 2031 тис. грн..

Реалізація програми дозволить забезпечити своєчасне виявлення, облік, проведення соціального інспектування та супроводження сімей, які неспроможні або не бажають виконувати виховні функції стосовно дітей, надання комплексної допомоги сім'ям з дітьми, зокрема  сприяння працевлаштуванню батьків, отриманню державної допомоги.

В рамках заходів передбачено посилити контроль за дотриманням культурно-розважальними закладами, комп'ютерними клубами нормативно-правових актів щодо порядку відвідування їх дітьми, заборони продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів, розповсюдження наркотиків, пропаганди проституції, насилля, жорстокості, провести обласні державно-громадські операції та рейди щодо профілактики негативних проявів у дитячому середовищі, запобігання дитячій бездоглядності: “Підліток. Зима Канікули”, “Діти вулиці. Вокзал”, “Діти Тернопільщини проти насильства, бездоглядності, за духовну та сімейну злагоду”, “Літо”, “Урок”, “Острів душі”.

Виконання програми дасть можливість зменшити кількість дітей, вилучених із сімейного середовища; влаштувати 20% дітей, які позбавлені батьківського піклування, до сімейних форм виховання; не допускати перебування дітей у закладах в урочний час або  у вечірній час без супроводу дорослих, продаж їм алкогольних та тютюнових виробів; виявляти і вилучати з громадських місць та об’єктів транспорту сто відсотків дітей з неблагополучних сімей, які зазнали фізичного чи іншого насильства з боку дорослих, бродяжать і жебракують; стовідсотково охопити дітей шкільного віку навчанням.

Службі у справах дітей облдержадміністрації доручено подати проект Програми на розгляд чергової сесії Тернопільської обласної ради відповідно.

Довідково

Станом на теперішній час на обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій, Тернопільської міськради перебувають понад 1220 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, 649 дітей, які проживають у 286 сім’ях, в яких батьки або особи, які їх заміняють, ухиляються від виконання батьківських обов'язків, 5 дітей, які систематично самовільно залишають місця постійного проживання та 37 дітей щодо яких було скоєно насилля в сім'ї або поза нею.

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи