Копію посмертної маски Бандери передано керівництву Тернопільської облдержадміністрації



Спільними зусиллями влади та громадської організації, історичний артефакт було отримано від Музею української визвольної боротьби ім. Степана Бандери (Лондон), - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської ОДА.

Участь в ній взяли голова Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Чижмарь, представник Спілки Української Молоді в Україні, член Національної ради з питань становлення та розвитку молоді при Президентові України Святослав Липовецький.

Святослав Липовецький розповів, що з ініціативою перевезення цієї маски до Тернополя виступила свого часу Тернопільська міська організація Спілки Української молоді в Україні. Цю ідею, підтримала й обласна державна адміністрація, то ж, спільними зусиллями влади та громадської організації, історичний артефакт було отримано від Музею української визвольної боротьби ім. Степана Бандери (Лондон).

Представники Всеукраїнської молодіжної організації Спілка Української Молоді в Україні, під час перебування групи СУМівців у Мюнхені, на урочистостях з нагоди 50-ї річниці загибелі Степана Бандери, отримали копію посмертної маски Провідника ОУН.
Копія зроблена з оригіналу, що зберігається у Музеї та виконана з матеріалу «fiberglass». Крім цього, в Тернопіль передано копії з рідкісних оригінальних фотографій 1959 та 1962 років.

Історичний артефакт у січні буде передано у Тернопільський музей політв’язнів та репресованих. Наразі достеменно відомо, що ще одна така маска знаходить в музеї Бандери у с.Старий Угринів на Івано-Франківщині.

У свою чергу голова облдержадміністрації відзначив, що отримання цих цінних історичних експонатів є продовженням роботи, яка ведеться в області в напрямку вшанування борців за волю та незалежність України, жертв голодоморів та політичних репресій.

«Вже завершено роботи по спорудженню пам’ятника Степану Бандері в Тернополі та пам’ятника жертвам Голодомору в Під волочиському районі, ведуться роботи на території колишнього штабу УПА в Антонівцях на Шумщині, досягнуто домовленості зі спеціалізованими організаціями щодо розкопок криївки у Фащівці. Перекоаний, що такі заходи потрібно робити, адже це не лише дозволяє відкрити нові сторінки історії нашого народу, вшанувати українську героїку, але й слугує прикладом та виховним моментом для майбутніх поколінь українців», - сказав Юрій Чижмарь.

Юрій Чижмарь вислови подяку Союзу Українців у Великій Британії, Спілці Української Молоді в Україні та кореспондентові «Бі-бі-сі» Володимиру Музичку (Велокобританія), які активно долучилися до отримання та перевезення експонатів.

Церемонія передачі маски відбулася у п’ятницю, 18 грудня, в приміщенні обласної державної адміністрації.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи