Серію презентацій "Івано-Франківськ: елементи фасаду" представив міський голова

Сьогодні, 15 грудня в залі засідань МВК відбулась прес-конференція моіського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса та учасників проекту «Івано-Франківськ: елементи фасаду», - повідомили кореспондента "ОстрВ" в прес-службі МВК.

Під час прес-конференції йшлося про те, що кожне місто має свій культурний фасад. Тобто, той набутий століттями, сформований історією ресурс, котрий визначає неповторне обличчя міста, його «візитну картку». Елементами культурного фасаду є архітектура і музика, образотворче мистецтво і література. А також ті майстри, які сьогодні відомі та актуальні. Одним із значимих елементів культурного фасаду Івано-Франківська є сучасна література, яку творять письменники, що проживають в місті. Поняття «станіславський феномен» вже введено у культурологічний, критичний та академічний обіг. Івано-Франківськ в останні десятиліття став тим містом, де народжувались і народжуються модерні і постмодерні змісти і бренди української літератури, де вирувало і вирує складне і змістовне літературне життя, де виникали і продовжують виникати продуктивні літературні групи і альянси.
Ці елементи культурного фасаду нашого міста є тим «ресурсом впізнаваності», яким місто може не лише пишатися, але й використовувати для популяризації інших соціально-культурних досягнень Івано-Франківська, для привернення до нашого міста гостей – тих, кому не байдужі шляхи і тенденції становлення нового урбаністичного українського мистецтва. Для того, щоби закріпити і розвинути позитивний імідж Івано-Франківська, як цілісного і самобутнього культурного середовища, група письменників, які живуть у місті вирішила здійснити проект регіонального мистецько-культурного позиціонування столиці Прикарпаття під назвою «ІВАНО-ФРАНКІВСЬК: ЕЛЕМЕНТИ ФАСАДУ».
ЦІ письменники:
Євген БАРАН – літературний критик, лауреат премій імені Білецького та імені Стефаника, голова обласного відділення Національної Спілки письменників України.
Володимир ЄШКІЛЄВ – письменник і культуролог, член Асоціації українських письменників.
Наталія ЩЕРБА – письменниця, авторка дитячих книжок, романів у стилі фентезі, лауреат премії фестивалю «Зоряний міст» за кращий дебют «Срібний Кадуцей».
Проект підтриманий міським головою Івано-Франківська Віктором АНУШКЕВИЧУСОМ та Асоціацією міст України.
Проект «Івано-Франківськ: елементи фасаду» передбачає низку презентацій літературного середовища нашого міста командою з названих письменників в обласних центрах України. Під час презентацій передбачаються брифінги, круглі столи, знайомства з літературними середовищами в інших містах. В майбутньому проект буде презентовано в містах-побратимах Івано-Франківська за межами України.
Перша презентація проекту відбулась у Харкові 4 листопада у Педагогічному університеті ім.. Григорія Сковороди, а також у харківському культурно-мистецькому центрі „Є”. А 5 грудня Івано-Франківські письменники зустрілись з відомим харківським перекладачем та літературознавцем Володимиром Брюггеном та представниками харківської інтелігенції, під час якої відбулась презентація проекту«Івано-Франківськ: елементи фасаду».
Головний акцент, за словами Володимира Єшкілєва, було зроблено на прямому міжрегіональному культурному співробітництві, що було ініційоване міським головою Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом та підтримане Асоціацією міст України. Головним завданням таких презентацій Івано-Франківського культурного середовища є обмін досвідом та досягненнями в галузі культури без посередництва київських чиновників. Особливо актуальним таке пряме співробітництво є сьогодні, в час, коли центральна влада знаходиться в стані системної деструкції.

Статьи

Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Страна
12.04.2024
11:24

"Экономическое бронирование" от мобилизации: работа в "белую" или "налог на трусость"?

"На одного воина, который защищает Украину, должно быть 8 человек, которые обеспечивают экономически содержание этого воина. Надо находить те меры и средства, которые могут способствовать поднятию уровня экономики".
Все статьи