Долю обсерваторії на горі Піп Іван обговорили науковці з України і Польщи

Науковці і чиновники з України і Польщі обговорили долю обсерваторії на горі Піп Іван, - повідомили кореспондента "ОстроВ" в прес-службі Івано-Франківської облради.

11 – 13 грудня на запрошення голови Івано-Франківської обласної ради, керівника Української національної Ради Карпатського Єврорегіону Ігоря Олійника на Прикарпатті перебуватиме офіційна делегація з Польщі, яку очолюють міністр Канцелярії Президента Республіки Польща Маріуш Гандзлік та Генеральний консул РП у Львові Гжегож Опалінський. Гості краю візьмуть участь в українсько-польському робочому засіданні, присвяченому створенню Міжнародного центру зустрічей української і польської молоді в селі Микуличині на Яремчанщині.
У складі польської делегації, окрім названих високопосадовців, – представник Департаменту Східної політики МЗС РП Мацей Жвірський, директор Департаменту визнання дипломів і міжнародного співробітництва Міністерства вищої освіти РП Богуслав Шиманський, радник Департаменту міжнародного співробітництва Канцелярії Президента Польщі Мацей Якубяк, завідувач польської культурної спадщини за кордоном Департаменту культурної спадщини Міністерства культури і національної спадщини Дорота Янішевська-Якубяк, професор архітектури Варшавської політехніки Мацей Кисяк і архітектор Войцєх Вулковський, директор Студій Східної Європи Варшавського університету, кординатор проекту з польської сторони Ян Маліцький та працівник Секретаріату Студій Східної Європи Варшавського університету Дорота Баркула.
У суботу, 12 грудня, на першому робочому засіданні у конференц-залі туристичного осередку “Первосвіт” обговорюватимуть проект будівництва у Микуличині Міжнародного центру зустрічей української і польської молоді.Доповідатимуть проректор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Ігор Ципенда і директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький.
Заступник Держсекретаря Канцелярії президента РП Маріуш Хандзлік поінформує учасників засідання про патронат Президента щодо українсько-польських проектів та про нагороди для переможця конкурсу на кращий архітектурний проект. Радник Департаменту міжнародного співробітництва Канцелярії президента Польщі Мацєй Якубяк поділиться планами щодо отримання коштів з фондів Європейського Союзу для реалізації згаданих проектів.
У неділю, 13 грудня, мова йтиме про відновлення приміщення колишньої обсерваторії на горі Піп Іван. Відбудеться презентація архітектурного проекту, спільна доповідь польських та українських архітекторів. Мова йтиме про можливості фінансування відбудови. Ян Маліцький поінформує учасників зустрічі планами щодо використання об’єкту обсерваторії в майбутньому.
Довідка:
На вершині гори Піп Іван (2028 м над рівнем моря), що на Чорногірському хребті у Верховинському районі розташовані залишки колишньої польської астрономо-метеорологічної обсерваторії. Ця споруда збудована у 1938 році за кошти Військово-повітряних сил Польщі; обсерваторія діяла до 17 вересня 1939 року.
У червні поточного року архітектори з України та Європейського Союзу ознайомилися з технічним станом будівлі колишньої обсерваторії на горі Піп Іван. За результатами експертизи 22 липня було позитивно оцінено український проект відновлення обсерваторії зі збереженням окремих первісних архітектурних деталей. На підставі висновків експертів, Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника прийняв рішення відновити обсерваторію як навчально-науковий центр вишу для студентів, який би діяв з травня по вересень. Крім того, у будівлі обсерваторії планується розташувати науковий центр з дослідження рослинності в Карпатського національного парку та археологічну експедицію.
У червні 2004 року у Міністерстві освіти і науки України відбулася робоча зустріч представників польської і української сторін, на якій було зазначено: якщо українською стороною обсерваторія буде відновлена на 70%, лише тоді можна очікувати на фінансову допомогу польської сторони. Міносвіти України пообіцяло сприяння цьому проекту.
Про відновлення обсерваторії на горі Піп Іван йшла мова 13 травня 2005 року на черговому 36 засіданні Ради Карпатського єврорегіону в місті Бардейов (Словаччина).
Ще раніше, на початку 2002 року, за участі зацікавлених установ з України та Польщі була створена Наукова рада координації науково-дослідних робіт згаданої обсерваторії.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи