На Тернопіллі відновили повстанську каплицю



Урочиста церемонія освячення відновленої каплиці, виконаної у вигляді стилізованого тризуба, відбулася 9 грудня на території музейного комплексу штабу воєнної округи УПА “Волинь-Південь” в Антонівцях, що на Сумщині, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської ОДА.

Чин освячення здійснили священики традиційних християнських українських церков, які, разом із представниками обласної та районної влади, громадськості, прийшли скорботною ходою до повстанського цвинтаря, щоб відслужити поминальний молебень за воїнами Української Повстанської Армії, які поклали життя зо волю й долю України.

Квіти до могил борців поклали голова обласної державної адміністрації Юрій Чижмарь, голова облради Олексій Кайда, заступник голови ОДА Федір Шевчук, керівники Шумського та Кременецького районів.

Стоголосе «Вічная пам'ять» лунало над місцем останнього спочинку повстанців, а вогники запалених свічок свідчили про те, що пам'ять ця є світлою і невмирущою.

«Сьогодні вкрай необхідно реалізовувати проекти, спрямовані на вшанування нашої історії. Це потрібно для майбутніх поколінь, які повинні знати правду про боротьбу українського народу», - каже голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь.

Він відзначив, що за ці два роки вдалося чимало зробити у напрямку вшанування та увічнення героїки національно-визвольних змагань.

Голова обласної державної адміністрації подякував усім хто долучився до збереження та відновлення меморіального комплексу, а також оглянув криївку, яку цього року відтворено неподалік літнього підстаршинського класу.

- За ці два роки нам чимало вдалося зробити: це й спорудження пам’ятника жертвам Голодомору у Підволочиському районі, Степану Бандері в Тернополі, відновлюємо експозицію музею політв’язнів. Незабаром буде розпочато роботи з розкопок и криївки у Фащівці, - розповідає голова обласної державної адміністрації. - Минулий склад обласної ради  виділив за нашою пропозицією майже 300 тисяч гривень на те, щоб ми тут відновили криївку, капличку, впорядкували цвинтар та забезпечили інші меморіальні заходи. Думаю, що й цей склад ради не відмовить у фінансуванні на наступний рік.

Юрій Чижмарь відзначив, що вже наступного року заплановано відкрити весь комплекс.

«Тут збережено правдиву атмосферу. Розглядається питання щодо можливого проведення тут літніх патріотичних вишколів молоді, адже це історичне місце, на якому проводили вишколи підстаршин УПА. Тут Такі заходи повинні мати громадську ініціативу і зацікавленість. Тоді вони матимуть добрий результат. А влада такі ініціативи підтримає», - переконаний Юрій Чижмарь.



Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи