Гастролі Івано-Франківського театру не залишили байдужим київського глядача

Івано-Франківський обласний академічний музично-драматичний театр імені Івана Франка два дні гастролював у Києві, - повідомляє "Галичина".

Таких аншлагів і такого успіху Київ не пам'ятає давно. У виконанні прикарпатців глядачі столиці побачили виставу за романом лауреата Державної премії імені Шевченка Марії Матіос «Солодка Даруся».
Вперше за роки незалежної України Івано-Франківський театр гастролює в столиці нашої держави. На виставу до Молодого театру завітали високопосадовці — міністр культури Василь Вовкун та міністр освіти Іван Вакарчук, голова комітету Державної премії імені Тараса Шевченка Микола Жулинський, народні депутати України, представники івано-франківського земляцтва, відомі артисти.
Постановку вистави здійснив заслужений артист України Ростислав Держипільський. Авторка роману «Солодка Даруся» переконана, що успіх твору полягає в його філософському посланні і реалістичних персонажах.
«Це є книга про людину в часі і людей у часі, — вважає пані Матіос. — Людина не вибирає ні часу народження, ні місця народження, людина вмонтовується в час, який їй дає Бог. І вона з тим часом або мириться, або бореться, або пристосовується до нього — людина в тому часі має жити».
Герої вистави — дуже органічні, наче взяті з життя конкретного села в конкретний період. Справді, за 30 років, як підрахували історики, в окремих районах Буковини влада мінялася 14 разів. Люди жили й помирали, любили й одружувалися, а молох керівництва крутив маленьким світом, маленькою людиною, як хотів.
Органічно, природно, з великим знанням естетики образів зіграв кожен актор у виставі. Особливо зворушливо зіграла роль Дарусі в дитинстві школярка Ярина Стринаглюк. Незважаючи на юний вік, дівчина по-дорослому роздумує над роллю.
«Тут не обов'язково мати багато слів, можна це все передати жестами, — роздумує юна акторка. — Звичайно, мова потрібна людині, але якщо вона має глибокий внутрішній світ, вона зможе все передати без слів».
Два дні зала Молодого театру вирувала аншлагами. Люди плакали і сміялися разом з героями «Солодкої Дарусі». Драма не залишила байдужим нікого. І кияни, і гості міста емоційно переживали події, зображені у виставі.
«Марія Матіос — це мій улюблений письменник, а сама вистава — це реальне, дзеркальне відображення нашої історії, — переконаний Михайло Вишиванюк, спонсор проекту. — І настільки правдиво зображено, настільки реалістично. Молодим артистам потрібно віддати належне, всю виставу перебуваєш ніби в гущі цих подій. Це дуже важливо».
Високо відзначили постановку не тільки аматори театральної справи, а й професіонали — відомі режисери та актори. Зокрема народний артист України Остап Ступка відзначив, що в першій дії вистави чогось бракувало, але друга дія вистави компенсувала всі недоліки. Він запевняє, що вималювалася дуже емоційна картина, яка, безумовно, сподобалася публіці.
На Буковину радянська влада прийшла 28 червня 1940 року. З 44-го по 52-ий роки на Західній Україні жертвами репресій стали півмільйона людей. Серед них — і герої «Солодкої Дарусі», які так зворушливо постали на сцені київського Молодого театру.

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи