23 школи Тернопільської області оштрафовано за невиконання протиепідемічних заходів



У навчальних закладах області фіксують майже стовідсоткове відвідування. За словами заступника головного державного санітарного лікаря області Нінель Цяпи, відновлення роботи навчальних та дошкільних закладів не вплинуло на рівень захворюваності на грип та ГРВІ, проте в області й досі введено найвищий рівень небезпеки поширення каліфорнійського грипу, - повідомляє «Про все».

Станом на 30 листопада у загальноосвітніх закладах області приступили до навчання 97% учнів, у професійно-технічних – 91%, вищих навчальних закладах – 95%.  Найменша відвідуваність в інтернатах – 89%. Це пов’язано з тим, що учні на вихідні поїхали додому і ще не встигли повернутися, пояснює начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Іван Запорожан. Такий показник відвідуваності, кажуть педагоги і медики, – норма для Тернопільщини.

У дитячих садочках теж відвідуваність доволі висока – від 87 до 95%. У сільських місцевостях  дошкільні заклади відвідує менше дітей, аніж у місті. Причина цьому проста: у селах батьки, як правило, безробітні, тому про дітей є кому подбати вдома.

«На початку карантину діти становили половину від усіх хворих. На час відновлення навчання  відсоток школярів серед хворих знизився  до 15%. Зараз важких хворих серед дітей немає», – підкреслила Нінель Цяпа.

Обласна СЕС контролює ситуацію двома шляхами: через щоденний збір інформації з лікувальних установ про кількість дітей, які хворіють на ГРВІ та грип, та з навчальних закладів – про відсутність учнів саме через вірусні захворювання.

Оскільки діти належать до групи ризику, послаблювати пильність у питанні  протиепідеміологічних заходів не варто, каже Нінель Цяпа. За час епідемії діагноз каліфорнійський грип лабораторно підтверджено у 37 випадках, 17 з них діти. Нінель Цяпа наголосила, що за критеріями ВООЗ в Україні і в області зберігається найвищий рівень небезпеки поширення грипу А/Н1N1/Каліфорнія, тому інформацію про відвідуваність навчальних закладів СЕС відслідковуватиме щонайменше до Нового року.

Як учні надолужуватимуть пропущене, кожен навчальний заклад вирішуватиме самостійно. Також керівництво навчального закладу може самостійно прийняти рішення про закриття закладу на місці, якщо кількість хворих у ньому перевищуватиме 25%.

 Єдина умова – після такого погодження з обласною СЕС керівники закладів мають подати графіки відпрацювання на затвердження у відповідні органи управління освіти.

За останню добу із симптомами ГРВІ за допомогою медиків звернулося 97 осіб, 37 з них діти до 18 років. 24 хворих госпіталізовано. Медики переконані, що лише масова вакцинація може змінити ситуацію щодо захворюваністю на грип. Якщо щеплення зробить 95% населення, то виробиться колективний імунітет, каже Нінель Цяпа. Ситуація з вакцинацією в області плачевна. За останній тиждень щеплення зробили всього 173 людини. На Сході цей показник значно вищий. Це пов’язано з тим, що там проводять масову вакцинацію працівників великих підприємств. У нс таких потужних організацій немає, каже Нінень Цяпа, тому щеплення робить такий малий відсоток населення.

«Зараз головне вакцинувати групи ризику, – наголошує заступник головного санітарного лікаря. – Для цього потрібно закупити сертифіковану і перевірену вакцину, а це потребує часу. У групу ризику захворюваності на сезонний грип потрапляють 163 тис. осіб, а на пандемічний – 50 тис.

Вакцина, закуплена за державний кошт для населення України,  як капля в морі, тому медики рекомендують проводити щеплення самостійно. Це, на їхню думку, коштуватиме значно дешевше, аніж лікування».

В області працює 1300 навчальних закладів. Після завершення карантину обласна СЕС розпочала перевірку освітніх закладів щодо виконання профілактичних заходів. Зі 190 перевірених навчальних закладів у 23 виявлено порушення. Найчастіше вони стосуються недостатнього медичного забезпечення. В одному з підволочиських навчальних закладів виявлено недотримання температурного режиму в окремих ненавчальних приміщеннях. Усіх порушників притягнено до адміністративної відповідальності. Вони змушені сплатити штрафи.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи