Мощі святого Івана Хрестителя привезуть до Івано-Франківська

В Івано-Франківськ привезуть мощі святого Івана Хрестителя

З 13 по 20 грудня у храмі Христа Царя отців Василіян у місті Івано-Франківську перебуватимуть святі мощі Предтечі Івана Хрестителя та щоденно відбуватимуться духовні місії, - повідомляє "ЗІК".
Довідка:
На честь Івана Предтечі святкується: Зачаття, Різдво, Усікновення голови, 1-ше, 2-ге та 3-тє знайдення голови та собор Івана Хрестителя після свята Богоявлення.
Мощі святого спочивали в Антіохії, куди переніс їх апостол Лука. Звідти їх перевезли до Константинополя, а потім вони потрапили до волоського володаря Ієремії Могили.
У 1673 році їх було подаровано шляхтичеві Сенявському до каплиці з Бережанського замку, що на Тернопільщині. Таким чином Україна освятилася часткою мощей святого пророка. У церкві Пресвятої Трійці в Бережанах з початку XVIII ст. зберігається частина кістки руки, якою Іван Хреститель хрестив Ісуса Христа в річці Йордан, оправлена в позолоту. У скриньці також були складені стародавні печатки східних патріархів та володарів, що засвідчували цю реліквію, та пам’ятна грамота на воловій шкірі, датована 1720 роком.
Згодом єпископ Атанасій Шептицький за участю кількасот священиків переніс мощі Івана Хрестителя з костелу Сенявських до головної церкви в Бережанах.
Після Другої світової війни мощі зникли, тривалий час вважалося, що безслідно. Однак у 2000 році віднайдені. У січні 2001 року вони знову виставлені для почитання вірних.

Статьи

Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Луганск
20.04.2024
19:37

"Эта война не похожа ни на одну другую": Украина продолжает нарабатывать опыт психологической поддержки раненых и вернувшихся из плена

"Честно говоря, мне не хочется снова обо всем этом вспоминать... Да, я признаю, что нуждаюсь в помощи психолога. Но сейчас мне ее не предоставляют"
Все статьи