Найменше ВІЛ-інфікованих в Україні в Закарпатській області

На Закарпатті з-поміж усіх областей України на сьогодні зафіксовано найменше ВІЛ-інфікованих, - повідомляє "ZAXID.NET".

Хворих на СНІД, що перебувають на диспансерному обліку, теж небагато—16.
Як повідомила кореспонденту заввідділом профілактичної організаційно-методичної роботи та епідмоніторингу Закарпатського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Валерія Брич, з моменту реєстрації першого випадку інфікування ВІЛ на Закарпатті пройшло 23 роки. За цей період в області офіційно зареєстровано 315 осіб з вперше у житті встановленим діагнозом, в тому числі 69 дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками. 76 особам встановлено діагноз СНІД. 48 осіб знято з обліку у зв’язку із смертю від СНІду за весь період епіднагляду.
За цей рік на Закарпатті зареєстровано 46 нових випадків інфікування ВІЛ. Діагноз СНІД було встановлено чотирьом особам, в тому числі 1 дитині.
На сьогодні на диспансерному обліку перебувають 185 ВІЛ-інфікованих, з них 15 хворі на СНІД. Дітей, народжених інфікованими матерями, – 34, у шести з них діагноз підтверджено.
Якщо по Україні головна група ризику — особи, що користуються ін’єкційними наркотиками (до 70%), то на Закарпатті таких тільки 20%. Переважна більшість інфікується через статеві стосунки. За словами лікарів Центру, здебільшого це заробітчани. Близько 24% диспансерних пацієнтів періодично виїжджають нас сезонні роботи: із них 35% у Росію, 65% в Східну та Центральну Україну (Донецька, Вінницька, Харківська, Київська області та м.Київ).
Ті, хто перебуває під регулярним диспансерним наглядом в 100% охоплені обстеженням на опортуністичні інфекції, маркери вірусних гепатитів та імунологічними обстеженнями. Антиретровірусну терапію в області отримують 4 дитини та 10 дорослих з діагнозом ВІЛ-інфекція/СНІД. За даними імунологічних досліджень, 9 пацієнтів мають покази до отримання антиретровірусної терапії. На сьогодні 2 дитини та 4 дорослих готуються до її отримання.

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи