Медики просять тернополян звертатися до лікарів, виявивши перші прояви ГРВІ



Про це йшлося на прес-конференції начальника головного управління охорони здоров’я ОДА Богдана Ониськів та заступника головного санітарного лікаря області Нінель Цяпи, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської ОДА.

«Загострення епідситуації на ГРВІ у нас почалося два тижні поспіль. Аналізуючи ситуацію, з 12 по 18 жовтня,  було зафіксовано 3938 випадків захворювання на ГРВІ.  З 19 про 25 жовтня зареєстровано 10119 випадків. Ситуація напружена. В окремих регіонах області оголошено обмежувальні заходи. Фактично, це трактується як спалах гострої респіраторної інфекції. Засіданнями надзвичайних протиепідемічних комісій прийнято рішення про введення карантину у навчальних закладах», - каже Нінель Цяпа.

Найскладніша ситуація в Тернополі - станом на 26 жовтня показник захворюваності склав 268,5 випадків на 10 тис. населення за останні 7 днів.

Протягом тижня з 19 по 25 жовтня 2009 р. зареєстровано 5796 випадків (проти 2797 за попередній тиждень).

Разом з тим відмічена і позитивна динаміка - зменшення числа захворілих за день, що об'єктивно пов'язано із запровадженням протиепідемічних обмежувальних заходів.

У Чортківському районі також намітилась позитивна динаміка з огляду на кількість захворілих, так якщо за 21жовтня 2009 року було зареєстровано - 364 хворих на ГРВІ, то за 22 жовтня 2009р. - всього 213 хворих.

На підставі рішення обласної державної надзвичайно протиепідемічної комісії, управління освіти і науки при райдержадміністраціях Гусятинського, Збаразького, Підгаєцького районів  перенесли  канікули  і  припинили навчання в школах.

Всього по області призупинено навчання в 106 дитячих закладах, в яких навчається 41598 учнів.

На думку фахівців, причинами ранньої захворюваності людей на грип та ГРВІ в області може бути різке похолодання та коливання низьких температур за тиждень до початку опалювального сезону, а також те, що з а останні 5-7 років в області не реєструвалась епідемія ГРВІ. З'являється багато нових штамів вірусу до якого населення немає імунного захисту.

Як повідомив Богдан Ониськів, Тернопільщина першою прийняла на себе удар епідемії грипу.

«Пояснення, мені здається, лежить на поверхні – це особливість складу населення області, процеси міграції. Перебіг захворювання важче проходить у дорослих, ніж у дітей. Специфіка дорослих це ранній розвиток тотальних пневмоній, розвиток дихальної недостатності. Особливо вразливі вагітні жінки», - каже Богдан Ониськів.

На сьогодні ситуація під контролем – медики надають допомогу в повному обсязі. Видано розпорядження голови ОДА щодо подолання наслідків підвищення захворюваності на вірусні інфекції.

«Розроблено заходи по мінімізації наслідків. Розглядається питання виділення додаткових коштів для придбання комплектів ранньої діагностики вірусів. Ми готові надати медичну допомогу в повному обсязі. Від МОЗ ми отримали централізовано противірусний препарат «Таміфлю», близько 1800 блістерів. У тих пацієнтів, яким ми призначаємо цей медикамент, захворювання протікає легше», - повідомив начальник головного управління охорони здоров’я ОДА.

Медики закликають жителів області при перших проявах захворювання – звертатися до лікаря. Це гарантує ранню діагностику, яка є запорукою правильного лікування.

Медики рекомендують також уникати участі в багатолюдних заходах.

Статьи

Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи