У Львові обговорюють історію знищення села Гута Пеняцька



У Львові з ініціативи ВО „Свобода” проводять круглий стіл на тему "Гута Пеняцька: правда та вимисел".

Про це кореспонденту „ОстроВ” повідомив депутат Львівської облради від ВО „Свобода” Олег Панькевич.

У заході беруть участь науковці та представники громадськості. „Захід є спробою об’єктивного висвітлення історії села Гута Пеняцька (сьогодні територія Голубицької сільської ради Бродівського району Львівської області) в період Другої світової війни, оскільки останнім часом історія цього села перекручується, і є прикладом інформаційної війни з боку Польщі”, — зазначив Олег Панькевич.  

На засідання круглого столу запрошена і польська сторона через консульство Польщі у Львові. Проте у листі-відповіді на адресу організаторів круглого столу польська сторона відмовилась від участі у заході і висунула ряд умов, необхідних для діалогу на цю тему.

Позицію польської сторони учасники круглого столу розглянуть на засіданні, відзначив Олег Панькевич. По завершенні круглого столу буде прийнято резолюцію.

Нагадаємо, що в лютому цього року Президент України Віктор Ющенко та Президент Польщі Лєх Качинський взяли участь у вшануванні 65-ї річниці трагедії у Гуті Пеняцькій.

Гута Пеняцька — польське село, що існувало до 1944 року. Під час Другої світової війни було повністю знищене. При цьому польська сторона неодноразово звинувачувала у трагедії в Гуті Пеняцькій українських націоналістів з УПА та дивізії „Галичина”, а українські історики відстоюють версію знищення села німецькими військами.

 




Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи